Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да си направим кратък клавиш в Illustrator

Fallen_Angel   трудност:    видян: 20653

 

Въпреки солидното ми възхищение към работата на екипа на Адобе по отношение на Илюстратор, все пак има малки, дребни нещица, които всеки потребител може да си направи, за да облекчи работата си с тази мощна програма за обработка на векторни изображения.

Давам за пример създаването на кратки клавиши за две ужасно често използвани функции в Илюстратора – Select -> Same -> Fill color и Select -> Same -> Stroke color. Примерът, който ще покажа, е напълно валиден за всяка една команда в Илюстратор, така че не би трябвало да имате големи проблеми с използването на същата техника, за да създадете кратки клавиши за всяка често употребявана от вас функция.

Освен създаването на тези клавиши, ще ви дам сравнително бърз начин за откриване на ужасно досадния и проблемен Овърпринт на бялото в Илюстратор – събитие, докарало изключително много хора до прединфарктно състояние.

За нуждите на урока са ви необходими следните неща: компютър, Илюстратор, произволен файл – нов или вече съществуващ, една бира.

Отваряте Илюстратора. При оригиналния набор на палитри може и да нямате тази, която ни трябва в момента, а именно – Actions. За целта активирайте палитрата оттук: Window -> Actions (пик.1).

уроци - 01.jpg


След като активирате палитрата, ще пристъпим към създаване на нов Екшън. За целта кликате на малкото кръгло бутонче със стрелка (пик.2) и избирате New action...

уроци - 02.jpg


Излиза ви едно малко прозорче, в което ще трябва да се попълнят данните за новия Екшън - име, в кой "Сет" ще бъде (ако имате повече от един), какъв кратък клавиш искате (ако искате), с какъв цвят ще се покаже в палитрата Екшънс (пик.3) В конкретния случай аз съм попълнил необходимите неща: дал съм име на Екшъна - "Select same fill color", оставил съм екшъна да ходи в който си иска сет - в случая това не е важно, избрал съм кратък клавиш "F2", а цвета съм го оставил непроменен.
уроци - 03.jpg


Тук е момента да направя важно уточнение. Адобе "разрешават" за кратки клавиши да се ползват само функционалните клавиши - от F1 до F12, в комбинации с Ctrl и Shift. Логиката е, че тъй като останалите кратки клавиши в Илюстратора са с латински букви по този начин се избягват конфликти между създадени от вас и тези, които те са създали.

Смисъла на палитрата Екшън е да действа като своеобразен рекордер на често използвани от вас действия. Казано по друг начин - това е проста поредица от "batch"-задачи, които можете да дефинирате по какъвто си искате начин. След като запишете желаните от вас действия, можете да стартирате същата поредицата когато пожелаете, като активирате екшъна от палитрата. За удобство на създаването на подобни екшъни от Адобе са оставили възможност да вкарате в скрипта и команда от менютата. Точна тази особеност ще използваме и в този случай.

След като попълните данните, както съм посочил, натискате бутона "Record". Палитрата добива следния вид:
уроци - 04.jpg

Кликвате отново на малкото кръгло бутонче горе, което вече е пълно с активни команди и избирате "Insert Menu Item..."
уроци - 05.jpgСтраници: 1 2 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини