Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Първи стъпки с HTML

shmorz   трудност:    видян: 46425

Какво трябва да знаем?

Когато решите да започнете даден уеб сайт, трябва да го обмислите внимателно. За да изглежда страницата добре трябва да спазвате няколко изисквания:

Насоченост

И така, първо трябва да решите към кого ще бъде насочена страницата (имам предвид посетителите). Така ще можете по-лесно да определите графичния дизайн и въобще стилът на цялата страница.

Цветова гама
Трябва също да съобразите цветовата гама на страницата. Няма да ви хареса, предполагам, една прекалено шарена страница съдържаща всички цветове от дъгата. Използвайте цветове които си подхождат един с друг.

Структуриране
Какво се разбира под структуриране?
Всички знаете какво представлява структурата на компютъра. Подредена по фолдъри и всеки с някакво наименование. Това трябва да направите и Вие, когато започнете да създавате страница - да направите директории за страниците от които ще се състои Вашият web сайт. Направете ги така, че да Ви бъдат удобни за работа - не да се чудите след като направите страницата кое за какво беше...Например в главния фолдър, където ще бъде страницата, да има само един index.html, която да води към останалите добавени страници. Това разбира се не е задължително. Останалите страници ги сложете във фолдъри заедно с всички файлове които са нужни на добавената страница (картинки, js файлове и т.н.). Ако вашата страница е доста голяма по обем е добре да поставите всички картинки свързани с нея в един общ фолдър. Така няма да ви се пречкат.

Съдържание
Съдържанието е също важен момент в създаването на web страница. От него се определя и цялостният вид на web-а. Според него ще определите как да изглежда графичния дизаин на страницата. Ако в страницата ви има бизнес информация няма да е добре да се слагат анимирани картинки с пресмивателен контекст...Добре ще е, когато определите съдържанието на страницата тогава да решите от колко добавени страници ще е тя. Лично аз не обичам да отида на страницата за контакти на някого и да видя един е-mail

Навигация
Навигацията в web страницата е много важна. Така вие позволявате на потребителя да знае във всеки един момент къде се намира и как да продължи или пък да се върне назад. Често ми се е случвало да се загубвам в страници, което ме е дразнило много. Дайте на клиента (потребителя) пълна яснота по този въпрос, защото е изчислено че човек стои в web страница не - повече от 10 секунди, и ако не го привлечете с нещо или пък се загуби - той просто ще си тръгне

Правилни означения
Когато започнете вече да правите самата страница ще ви е необходимо да знаете някои основни наименования и означения в sours-а на страницата. Тези означения можете да видите тук. Има още много неща които ще са ви необходими да знаете, когато започвате да правите web страница, но засега това Ви стига. Най - добре е когато сам човек разбере какво му е нужно и къде е сбъркал. Нещата по - горе според мен са най - важни!

Как става цялата работа?

______________________________Eтикети:______________________________
HTML (hipper text markup language) е език за описание структурата на страницата базиран на обикновен ASCII текст в който са вмъкнати специални етикети, заградени в триъгални скоби(<пример>). В етикетите няма разлика между главни и малки букви. Маркирането на текст с етикет става с името на етикета в триъгалните скоби, а за край на маркиране се използва наклонена черта плюс името на етикета
<етикет>текст</етикет>
Етикетите в html единствено уточняват структурата на документа - какво представлява даден елемент, а не как изглежда на екрана.
Всеки html документ започва и завършва с етикетите
<html>...</html>
Между тях са разположени секциите на заглавната част <head>...</head> и <body>...</body>
Между етикетa <head> се разполага името на документа което пък се поставя между етикета <title>
След етикета <head> се поставя и самото тяло на web страницата между етикетите <body>
Пример
<html>
<head>
<title>emicha</title>
</head>
<body>
</body>
</html>Страници: 1 2 3 »

Коментари (13)

jokolino на 17.12 2006 в 21:22ч.
Интересен и полезен урок-поздравления на автора,но съмнявам се че начинаещите са много наясно какво и как да направят!
Chelsea777 на 17.12 2006 в 22:19ч.
автора на този урок ще ме потарси ли на Dencho999@abv.bg плс или други които се занимават с сайтове да ви питам нещо
{}cRaZy{} на 27.12 2006 в 21:10ч.
Хубава статия, ама ако нямах понятие от HTML нямаше изобщо да ти разбера нищо. МИлся, че заглавието не е подходящо.
Mureni на 29.12 2006 в 19:09ч.
Тази статия е 100% копирана от форума на Дата Бг
milenlitex на 05.01 2007 в 11:05ч.
Еми с тези програми си ги свалих всичките,ама никаде не пише за качване на сайтове в интернет...Еми може ли да ми кажете?
helki на 20.01 2007 в 14:13ч.
Много хубав урок, ама наистина не е за начинаещи, все пак изисква да имаш някаква предварителна представа, може би трябва да има урок за съвсем, съвсем начинаещи
martofila на 28.01 2007 в 19:38ч.
Аз си нямах понятие от HTML обаче разбрах почти всичко
martofila на 28.01 2007 в 19:41ч.
само за фреймовете нещо не схванах
s70rm3r на 08.01 2008 в 19:47ч.
пуснете един урок верно да се научим ние нуубовете как се прави :) има някои които не разбраха някои неща други които не са разбрали всичко (аз спадам към тази група на тотално не знаещите)
rumen7 на 22.01 2008 в 12:45ч.
Хареса ми,но за "Първи стъпки" има необходимост всичко да е с конкретни примери ,а не само по принцип да е указано кое как се прави.
GeRiTyyyy на 09.05 2008 в 19:14ч.
Добре се е справил автора, ако може още малко... ;P
baxds на 13.07 2008 в 00:16ч.
Здравейте ,може ли лякои да ми обясни по подробно как да си кача страницата в нета защото имам рег за free хост ама незнам какво да правя....
SeNSeR на 11.01 2009 в 16:38ч.
Аз съм нов в тази сфера и искам да питам каде се пишат тея HTML ?????

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com