Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Възстановяване на Windows XP без преинсталация

SoundreameR   трудност:    видян: 128781

 

На всеки се е случвало да си нахака компютъра с вируси и след това Windows XP да сдаде багажа.
Повечето гадинки се забиват в C:WINDOWS (ако говорим за XP и мястото за инсталация подразбиране) и C:WINDOWSsystem32, това са най-слабите и в същото време най-уязвимите места на операционната система. В 90% от случаите, урока който ще ви дам сега би ви помогнал. В другите 10 процента са засегнати и регистри, които не могат да бъдат базикани през диск на Windows, тогава би било хубаво ако имате един Linux, някъде на твърдия диск, за да си редактирате регистрите през него, или да пуснете една антивирусна да сканира Windows-ките Partitions. Впрочем, за редактиране на регистри през Linux, лично аз препоръчвам chntpw. Да речем, че сте голи като пушка и имате само Windows инсталиран, също така да речем че се списвате в 90-те процента, които посочих по-горе... ето какво да направите:

1
. Като за начало, сложете си диска на Windows XP в CD-то и рестартирайте компютъра. След рестарт влезте в BIOS настройките (най-често това става с Del или F1), там открийте опцията за Boot Device и сложете като първо устройство да е CD-то. (най-често това е в Advanced BIOS Features, Boot Options или нещо такова) Запазете настройката и компютърчето ви ще се рестартира. Когато видите "Press any key to boot from CD..." цъкнете кой да е клавиш за да потвърдите, че желаете да Boot-нете през диска.

2
. След като зареди менюто на диска, отворете Recovery Console, като натиснете "R". После изберете дистрибуцията, която желаете да редактирате, най-вероятно трябва да напишете "1" и после Enter.

3
. Ако до тук всичко мине по вода (образно казано) сте готови за действие! Напишете "map" в конзолата за да се запознаете с настоящата конфигурация на устройствата ви, целта е да разберете коя е буквичката на CD устройството, в което сте в момента. Постарайте се да я запомните!

4
. Започва същинската част на "лекуването"... тъй като в увода споменах, че важни за нас са root директорията на системата (C:WINDOWS) и системната C:WINDOWSsystem32, че лекуваме само тях. С Командата "dir" можете да разглеждате съдържанието да директориите, което и ще направите! Въоражете се с лист и химикал и запишете имената на всички файлове променени през последните 2-3 дни (когато е станало омазването). След това един по един ги изтрийте безпощадно с "del <файл>". Когато приключите с триенето отделете от листа имената на файловете с по-смислени или по-сериозни имена (най-вероятно са били истински системни файлове, но просто заразени) и си ги препишете отделно.

5. Когато вече сте готови с триенето и отделянето на потенциално важните файлове, имате за задача да ги възстановите, за да не осакатите нацяло нещастния Windows. Тази магия става с командата "expand ". Като file_string нарекох пътя и името на първопроизходния файл, който се намира на диска на Windows. Спомнете си буквичката, която открихме по-горе с "map", след това добавете i386, където се намира цялата операционна система под вид на инсталационни файлове за архитектура i386, която имат общо взето модерните компютри. Но има един тънък момент!

Имената на файловете в i386 са малко по-различни, ако файла ти е .dll, в тази директория той ще е .dl_, ако е .exe, там ще е .ex_. Чатнахте го нали? Просто последния символ е заменен с "_" (долно тире). Та ако например искате да възстановите файла lz32.dll, командата ви ще изглежда горе-долу така "expand F:i386lz32.dl_". По този начин възстановете всички файлове, които сте преценили, че са важни, ако изскочат още, ще си проличи след първото пускане на системата! :)
Методиката е малко хамалска, знам, но може да е единствения Ви шанс да си спасите важните файлове, които се намират на същия диск, на който е Windows-а, така че не се отнасайте с недоверие.Коментари (19)

charmed на 03.01 2007 в 23:20ч.
Този вариант не е единствен. Може да инсталира нов Windows и с него да свърши всичко това, а после просто да изтрие единия. За препоръчване е да е разделен диска на 2-ва или ровече дяла или да използва точката на възтановяване ак има такава. Тя е точно за такива моменти.
SoundreameR на 05.01 2007 в 00:50ч.
Еееми да, но ако например на другите дялове имаш мп3 или снимки от цифрово фото? Едва ли ще ти се иска да ги форматираш за да сложиш Боуз, който после така и така ще триеш!
CraShell на 05.01 2007 в 18:00ч.
А не е ли по - добре просто на дяла където ти е Бозата чисто и просто на не слагаш никаква друга информация.Или по друг начин казано да се задели един дял колкото му е необходим на Бозата да си бачка спокоино,а останалото място на харда да се създаде два или повече дяла и така каквото и да му се случи на Бозата то ще се случи на дяла кадето е какнат и нема да засегне другите дялове (ценната информация).
terminator на 09.01 2007 в 01:14ч.
Ами знаете ли,че в някой случаи има и по-лесен начин ,в мякой защото е се случва рядко или не е толкова голям проблема. ако например Windowsa загуби някои DLL файл и не иска да се стартира нормално дори и през Save Mod, а стига само до черен екран с надпис в ,който си пише че, просто трябва да се сложи диска с Windowsa и да се избере "R" за Repair Consile! И това е - сам си прибавя изгубения файл още когато зарежда диска с Wina! За това е хубаво да се знае какъв вид е омазването на Wina за да не се правят излишни опити и преинсталирането да се окаже неизбежно! Но има и по- лошо от това , напромер ако неможе да се преинсталира или да не може да се форматира дори и под DOS ,просто форматирането забива или се влачи 4-5 часа! Това се казва истинско омазване и то не само софтуерно! :(! :) Дано нямате проблеми но те са за да се решават!!
SoundreameR на 10.01 2007 в 23:13ч.
@CraShell, разбира се, и аз съм ги разделил така... но имам и някои неща от текущата инсталация, които не бих искал да губя в никой случай, например всичко, което е в Application Data, тъй като там са ми на Firefox Bookmarks, които са ми мн. ценни, настройки на други програми и така... А и преинсталацията на цялата система може да е съпроводено с още много играчка докато го натъкмиш по нуждите си и да си осигуриш прилична сигурност...
@terminator, конзолата не възстановява сама нищо.. :) Около това се върти и урока ми...
izabel на 16.01 2007 в 04:46ч.
да доста хамалогии прочетох макар и да са верни аз лично няма да използвам нито една от тях,решавам си проблема точно за 10 минути с
Acronis True Image Home Edition v10.0 инсталираш я колкото да си направиш Boot диск защото работи наи стабилно с неината си операционна система,харда ти е разделен поне на две части С и D тя си прави сама отделен партишан 39MB без буква където се инсталирва за препоръчване не е задалжително, може и от CD диска да я стартираш всеки път, правиш едно копие на стабилно работеща система на пъртишан С където е бозата, които е не по голям от 15 Gb хвърляш му образа които в компресиран вид е не повече от 5Gb (зависи колко програми си имал инсталирани) на D и не се занимаваш с хамалогии , само правиш ъпдеит на антивируса и си готов както споменах за 10 мин. Излишно е да споменавам че С primari дяла е само за бозата а всякакъв род информация се сахранява на D дяла.
hvasilev на 21.01 2007 в 09:27ч.
izabel, напълно съм съгласен с теб!
ferdok на 17.02 2007 в 19:45ч.
Е хора като сте толкова навътре с тя неща хванете се и направете един собствен урок по въпроса ма обяснете по подробно да можем да го осъ6тествим и ние ламерите!!!!!!!!!Щото като го гледам това каква хамалогия е направо ми се.....Ма нищо аз пак ще го пробвам пак е нещо ново което ще знам.Аз лично съм и ще бъда много благодарен!
izabel на 19.02 2007 в 11:19ч.
:( reNiTyYyYy е как каде да я намериш ве ти за google не си ли чувал, порови се малко из нета иначе я има тук (www.acronis.com)ама е платена и не те устроива от там , аз я изтеглих от един тракер ама помня ли вече кои беше , абе имая е не дефицит да ти излезе по лесно търси само Acronis True Image. абе версия 8 и 9 и те вършат същата работа ама трябва да ги зареждаш от CD докато 10 може и от харда ако CD-то не ти е под ръка. CD-то се прави от програмата по време на инсталацията и а може и после от менюто но задалжително работи с неината OS в никакъв случаи под WIN под WIN само до колкото да направиш CD то
ferdok намиращ програмата и не ти трябва урок има интерфеис за малоумници и милиционери , надявам се не попадаш в таз категория и ще ти е по елементарно
успех
mykaba на 25.03 2007 в 09:15ч.
Ей1хора!Вие сте супер!Какво ли щяха да правят ламери като мен ако не сте Вие?!
mgm_67 на 01.05 2007 в 15:38ч.
описаното в статията е доста полезна нещо. проблема е че за да започна разглеждането на дяловете ми иска администраторска парола, а аз не съм си създавал такава при инсталацията на win. моля помогнете.
TLS на 08.06 2007 в 21:08ч.
Ами аз ползвам Ghost с имидж на С:/-то, по-лесно от това здраве. За 10 мин си възстановявам системата както си е била преди imaga-а. Всичко важно на D:/ и тва е.
nickinight на 04.07 2009 в 22:08ч.
...."От повечко ум глава не боли"! Урока е полезен, въпреки че подкрепям кометарите преди мен, че е по удобно да се направи имидж на С дяла, а важните неща да се съхраняват в другите дялове или на други носители. Че е доста трудоемка тази операция няма съмнение, но все пак по някога може да се наложи да окажеш помощ на приятел, който не се е сетил да си направи имидж или пък да съхранява важните за него файлове в другите дялове. Тогава този похват би бил много полезен.
А аз в добавка ще си позволя да препоръчам употребата на програми от типа на "Hiren's Boot CD". Има го в повечето торент тракери. Процедурата е следната:
След като се повреди операционната система слагаш въпросното СD (Hiren's Boot CD) рестартираш и бутваш системата от диска.
Има опция за зареждане на мини Windows XP от самия диск, с най - важните функции. Намираш си важните файлове и с познатите copy-paste ги преместваш.
После ако искате ремонтирайте или просто преинсталирайте.
keth на 03.07 2010 в 09:01ч.
А какво да направя Уиндоуса е станал на трахана от много време и като не съм спец не знам кои файлове са засегнати? В момента Windows Installerа не ми работи, с това може ли да се оправи?
Ravin на 22.05 2011 в 15:01ч.
Acronis True Image - това е най-доброто решение.Точно за 10 минути възстановява операционната система и над 50 инсталирани програми.
veska1982 на 18.10 2012 в 00:18ч.
извинявам се за глупавия въпрос но този начин става ли за лаптоп
rump на 17.10 2013 в 13:54ч.
Ако си с Win - става.
didetuuu на 26.01 2015 в 16:05ч.
Здравейте аз имам ужасен голям проблем и незнам какво да правя искам от вас малко помощ ако е възможно. Та проблема ми е преди 3 дена нещо стана с ма6инката ми и ми иска flash player тръгвам да го инсталирам но ми дава хем новата версия хем ми дава грешка и вече не знам какво трябва да направя а не ми се дават пари пак за преинсталиране можете ли случайно да ми помогнете или да ми пишете в skype ми е opasnoto_didi много ще съм ви благодарна ако някой ми помогне а да и сам с Windows XP :)
valkan65 на 24.03 2015 в 21:06ч.
Извинявайте , а за windos 7 или за по-новите windos 8//8.1 става ли тази програма ...."Acronis True Image“

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com