Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Метална сфера

   трудност:    видян: 8188

Start with a new document

Ще започнем с нов документ в удобен за вас размер. Аз работя на 800х600 пиксела. Създайте нов слой и го именувайте "background", след което го оцветете в бяло. Създайте още един слой с име "sphere". В него ще нарисуваме нашата сфера.

Ще направя селекция с размер 400х400 пиксела с помощта на инструмента за елиптични маркери (Eleptical Marquee Tool). За да направя селекцията идеален кръг задържах бутона Shift докато изтеглях формата с мишката. Сега ще вземем инструмента за преливки (gradient tool), като фронтовия цвят ще бъде бял, а задния черен. На9стройвам преливката да бъде радиална и с нея запълвам селекцията:Докато слоя "sphere" е активен натискаме Ctrl+U. Уверяваме се, че в новопоявилия се прозорец е маркирана опцията "colorize". От тук можем да придадем на сферата ни желания цвят.

Създаваме нов слой с име "vdlybnato". Отново правим кръгла селекция, само че този път много по-малка. Тя ще представлява малка вдлъбнатина по повърхността на нашата метална сфера. Прилагаме същата радиална преливка в нея:Отново натискаме Ctrl+U и повтаряме целия процес. Този път обаче ще оконтурим формата от Edit > Stroke... с1 пиксел черен контур, с прозрачност равна на 32%.

Дотук положението трябва да изглежда приблизително така:Ще направим нов слой под слоя "vdlybnato". Ще го кръстим "brazda". С писалката (pen tool) ще нарисуваме бразда, следваща повърхността на сферата:Сега вземаме инструмента-четка (brush tool) и го настройваме на четка с бял цвят и дебелина 1 пиксел. Връщаме се на инструмента-писалка и кликваме с десен бутон на пътечката. Кликваме на "Stroke path" (Оконтури пътечката) в появилия се прозорец, избираме "Brush" от падащото меню и махаме отметката на "Simulate pressure".

С инструмента за преместване (move tool) натискаме бутона "Надолу" на клавиатурата (бутона със стрелка, сочеща надолу). Натискаме бутона само веднъж! Повтаряме процеса по окунторяване на пътечката, но този път фронтовия цвят ще е черен. няма да използваме инструмента за местене. Изтрийте пътечката и настройте слоя "brazda" на "Soft ligth".Можете да експериментирате колкото желаете за постигане на желания успех.Коментари (1)

Hypnotical на 02.09 2007 в 00:45ч.
Урочето е супер ама малко трудно за новаци(като мен :) ) А и искам да питам защо трябваше да имаме бял Background и още един бял Layer?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини