Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Няколко трика при оптимизацията на уеб сайтове

SEO » SEO
fix3d   трудност:    видян: 13378

Страниците, които излизат на първи позиции в Google имат нещо общо: добрият стил на писане. Добрият уеб сайт не е само добър дизайн – изображенията не са приятелски настроени към Google. Задължително е вече HTML-а да се пише по стандартите ( xHTML 1.0, HTML 4.0 и др. ) – именно спазването им ще ви доведе до добра позиция в класацията, защото бота който ви индексира ( GoogleBot ) се води именно по тях. Добре е всички сайтове да се валидират от валидатора на w3 ( http://validator.w3.org ), защото той ще ви гарантира, че спазвате уеб стандартите.

При писането на HTML-a много често се допускат грешки във структурата т.е. използване на Javascript за навигация във сайта, използване на frames и flash. Въпреки че Google вече успешно индексира страници написани със frames, те все още го затрудняват, даже може да се стигне до там, че да се откаже да ви индексира. Относно Javascript и Flash – тези толкова невероятни технологии се оказват много голяма спънка при индексирането. Истината е че Google индексира само чист текст – тоест физически е невъзможно да се проследи действието на някоя Javascript функция, а да не говорим за flash – той е компилиран бинарен файл.


Не е трудно да напишете приятелски настроен към Google HTML. Професионалните HTML кодери пишат HTML-a по два начина – със таблици и без таблици. Тези които пишат с таблици са от старото поколение уеб дизайнери J. Да не говорим за дизайнери които просто нарязват дизайна от Photoshop и го експортват в HTML – много ужасен начин да създадете страницата си. Както можете да си представите този генериран код не е никак правилен, има тонове излишен код и даже може да не се валидира.

Нещо много важно – дръжте големината на страниците си под 100 килобайта и наблюдавайте дали се отварят за време по малко от 3 секунди.

Ето какво се получава – направили сте супер красив сайт, но разбира се не разбирате от HTML – визуално изглежда много добре. Изведнъж ви хрумва че искате да разширите възможностите на сайта и почвате да търсите хубави PHP скриптчета и тъпчете страницата буквално с глупости и неща, които никой няма да забележи а и да ги забележи няма да се спре на тях. Идва Googlebot да ви индексира и какво да види горкия бот – 200 килобайта сорс код, абсолютно невалиден и грешен, да не говорим за скриптовете, които някой новак се е учил на PHP и е решил да се докаже колко знае, които заемат 90 % процесорна мощ от сървъра. Еми няма начин вашия сайт да е индексиран както трябва.

Няколко кратки съвета за оптимизация на страницата ви :
  1. Нещо важно – използвайте динамични заглавия на всичките ви страници, които са свързани идейно със самата страница. За пример, можете да погледнете в един от любимите ви форуми и да забележете, че името на всяка тема се съдържа във заглавните тагове на страницата във таг-а.
  2. Също както заглавията, използвайте динамични описания < meta name=”description”> до 250 символа, и ключови думи - - до 15 думи, разделени със запетая без да се повтарят
  3. Много голяма тежест имат заглавните , до < h5> тагове – те са като навигация за търсачките. Представете си че четете книга, но за всяка глава от книгата са забравили да сложат заглавието на главата. Кофти нали ?
  4. Препоръчително е във всяка страница да има достатъчно количество текст, от който 10 % са ключови думи. Именно ключовите думи са тези, по които потребителите ще ви търсят. Припомнете си когато търсите нещо в търсачките какво правите – въвеждате 1 или две думи, а търсачката ви показва сайтове, които се съдържат тези думи. Ето тук е разковничето – трябва да „прогнозирате” по какви думи биха ви търсили посетителите – колкото повече на брой, толкова по добре.
  5. Поддържайте добрия стил на съдържанието на сайта ви – никой не желае да чете смислово не свързани изречения. Като пишете съдържанието, пишете го така, както репортерите пишат статиите във вестниците. Именно доброто съдържание ще ви изведе на по горни позиции Ето защо форумите и блоговете са толкова добре индексирани – самите те са създадени да съдържат огромно количество информация, която доста често е специализирана – сетете се за някой форум насочен към уеб дизайнерите примерно. Също така е много важно колко често се обновява сайта с нови неща – колкото по често го обновявате, толкова повече ще бъдете индексирани, респективно позицията на сайта ви ще бъде по нагоре от преди.

Заключение

Пишете страниците по стандартите, прочетете малко повече за HTML, преди да започнете да го използвате, обновявайте страницата си колкото се може по често. Именно тези техники ще доведат до доброто развитие на сайта ви.

предоставил за uroci.net : http://blog.unone.org
Манол Трендафилов, web developer, http://unone.org

Забележка: Тази статия се разрпостранява под GPL лиценз http://www.gnu.org/copyleft/gpl.htmlКоментари (3)

flam3r на 08.09 2007 в 20:33ч.
Не мога да опиша колко много се радвам, че е открита тази категория в сайта. Слагайки тези уроци в сайта, той моментално се изкачва на най-високото място в класацията на сайтовете за уроци. Тези теми са толкова полезни, че ми е гузно да ги чета без заплащане. В тези уроци се съдържа по-важна информация, свързана с уеб дизайна, отколкото във всичките останали. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪМ БЛАГОДАРЕН НА АВТОРА ИМ ЗА БЕЗПЛАТНОТО ИМ ПРЕДОСТАВЯНЕ. Ценя го високо и не мога да им се нарадвам. На изуст ще ги науча.

Продължавай все така и ако ти трябва помощ за нещо, ще се радвам да помогна.
Veselushko на 17.10 2007 в 08:38ч.
Този урок наистина ми помогна да осъзная нещо малко което ме дърпаше назад в резултатите по ключовите ми думи :) благодаря за урока !
ivanrazlog на 06.05 2008 в 23:01ч.
Добро обяснение и полезно-благодаря за което.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини