Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Web страница с помощта на МS Word

MaNiAcHeTo   трудност:    видян: 32304

Всеки иска да има собствена страница в Интернет. Сега това става възможно, нещо повече има и нови възможности като Блог например. Този урок е отговор на въпроса на дъщеря ми, която е филолог, как да си направи страничка в Интернет, където да качва рисунки на нейните ученици.

Стъпка 1: Правите си проект на страницата и какви връзки искате да има в нея.
Обърнете особено внимание на 1стр да я наречем главна, на нея винаги й се дава името index.htm, за да могат сървърите да я разпознават и зареждат. Специалистите и дизайнерите съветват да я направим в Paint, но се опитвах, видя ми се тромаво и грубо, затова работих в Word. Мисля, че същите неща могат да се направят по-професионално и с Page Front, но аз не съм пробвала защото и това го нямам в къщи, като пробвам ще споделя.


Съветвам ви да я оформите във вид на таблица от 2 колони и 3 реда. Това става от менюто Table/Insert/Table. Отваря се диалогова кутия Insert Table, където въвеждате броя на колоните и редовете. Като започнете да пишете в тях те се разтягат колкото ви трябва , а от Table/Draw Table показалеца на мишката се превръща в молив, с който може да разграфявате допълнително например за логото . Можете да съединявате клетки от таблицата допълнително от менюто Merge cells, както и да разделяте от Split Cells. Заглавна част включете освен името на фирмата и емблема или лого. В една колона изредете връзките с другите страници и като ги записвате им давайте същите имена, за да ви е по-лесно, когато им слагате линковете.

Например: начало, история, интереси, галерия, връзки.


Стъпка 2: Като го направите тази матрица можете да я копирате и на другите файлове, а да променяте съдържанието само във 2-ра колона. Във 2-ра колона включете текущото съдържание за всяка връзка. Може би за някой от тях ще имате готови файлове в Word . Сега само ги актуализирайте. Така оформяте 3-4 еднотипни файла. Един от тях можете да наречете галерия, където да качвате само снимките си.


Стъпка 3: Вмъкване на картинки в файловете става по познатия начин от менюто Insert/Pictur/From File. Аз използвам за по-лесно текстовата кутия, за да позиционирам маркера на вмъкване и размера. В по-новите версии се появява и поле за рисуване. Там вмъквам картинката. Появява се диалогова кутия, от която избирате обикновено Му document/ My pictur е търсения файл, зависи къде сте записали картинката.
От диалоговия прозорец избираш папката, в която е записана картинката, селектираш картинката с 1 щракане върху нея и натискаш Insert отдолу на кутията.

Стъпка 4: Оцветяване на табличката. Това става лесно от менюто Format Bakground, където се оцветява целия лист. Ако искате да оцветите само табличката или редове от нея това става като ги маркирате и от менюто Table/Table Properties / Borders and Shading /Bakground или маркирате клетката, щракате десен бутон и от Cells Properties/Bakground. Ако не успеете от 1 път не се отчайвайте има и по-лесен начин от лентата за форматиране А- Font Color като щракнете на стрелката оцветява текст, като е подчертана с цвета, който сме избрали. Моливът оцветява рамките на таблицата- Border Color, а кофата- Shading Color и вършат същата работа на първо време.

Специалистите съветват преди да запишем текстовия документ да изтрием таблицата от Table/Proporties/Table/Borders and Shading/None. Ако искаме да ги възстановим същия път само последното е All.

Стъпка 5: Създаване на хипервръзки.
Това става като маркирате съответната дума, която искате да ползвате за връзка и от падащото менюто Insert > Hyperlinks в отворената диалогова кутия избирате съответната папка и за файла от нея сменяте разширението doc с htm. Ако се объркате или някоя от връзките не води където искате изберете Remove Hyperlinks и после опитайте отначало с Browsed Pages.

За връзки към външни сайтове на вашата страница изписвате целия адрес от URL прозорчето.

За връзка с вашия мейл изписвате mailto:vcusheva@abv.bg и съответно сменяте с вашия мейл за връзка.

Стъпка 6: Записване на документ от WORD като htm файл. Това става ако версията ви на Word e от по-новите след 1998 г. Отваряте текстовия документ и от менюто File/Save as.. в диалоговата кутия в полето Tipe File маркирате с мишката Web Page*.htm, *.html или просто изписвате от клавиатурата и избирате същото разширение или All Files в зависимост от версия та на Word.

Не ви съветвам да триете текстовите документи веднага щом ги запишете за интернет като htm файлове, защото ако се наложи редакция редактирате документа от Word и после го презаписвате. Също така връзките работят само в htm след като ги презаредите.

След като сте направили страничката остава да я публикувате. Най-лесно това става в geocities.com, ако имате поща в Yahoo.com не е нужно дори да се регистрирате, ако нямате създавате си пощенска кутия и паролата ви служи за достъп до вашия сайт.

За да качите сайта изберете Manage /File Manager/Open File manager и в прозорчето срещу Browse чрез натискане от диалоговата кутия избирате папката, в която сте записали файловете и ги прикачвате последователно, като е добре да започнете с index.htm. След като качите и последния файл натискате Upload.

След като сте качили страницата, ако искате и другите да я посещават я регистрирайте в dir.bg, gbg.bg, google.com, all.bg.


Не качвам картинки защото страничката можете да я видите на http://geocities.com/pght_4b

-Това е основното, ако нещо от страницата ви не тръгне веднага помислете какво бъркате, опита е най-добрият учител. Ще успеете да продължите стига да сте любознателни, ако владеете английски няма да имате никакви проблеми сигурна съм.Коментари (12)

maddevil на 24.02 2007 в 15:45ч.
добре става но дизайна е някак си :((
[DK] на 24.02 2007 в 17:09ч.
недейте никога да правите страници на Word освен ако не се смятате за много много велик и отделите 3 часа след това да разчистите грешния неподреден и излишен код които излиза като на конвейер от Word-а
M1st3r_X на 25.02 2007 в 16:28ч.
абе горе-долу се сещам за какво става въпрос ама малко снимки нямаше да бъдат излишни
markoff на 09.03 2007 в 14:27ч.
После като погледнеш сорса на страницата ще се опулиш - безброй излишности, луди символи, кодировки, боза пълна. В края на краищата уърда отваря и записва, но не е оптимизиран за уеб страници.
Violete на 13.03 2007 в 21:53ч.
За конкурса мислех да напиша урок на НТМL но видях, че има такъв. После се оказа, че е плагиат само теория без никаква методика. Затова сега никак не ми се добавят уроци за база данни. Като си помисля какъв труд. Така и не разбрах къде отидоха наградите. Затова не ми се пише много.
А този урок е добре но наистина някой го е откраднал. А истината е в НТМL. С Word картинките не се отварят. Трябва да знаеш какво да промениш. По добре с FrontPage.
Затова учете HTML или PageMaker. Това е само началото!
Violete на 13.03 2007 в 21:57ч.
Временно промених сайта, този е с фреймове и HTML. След време може да оправя стария и да го върна.
bubust на 13.03 2007 в 23:13ч.
Наградите са отишли при получателите им. Екипът се е погрижил. Скоро време ще има награди и за конкурсите, както и за добавени уроци. Дерзате :)

Относно урока - той е само за ориентировка и показно, че може да се прави и с Word. Браво за труда.
Violete на 17.03 2007 в 09:21ч.
Администраторът веднага да свали този урок, защото е краден. Плагиятът поне да си беше направил труда да промени текста или връзките.
Иле поне да не веднага до истинския урок. И да си сляп ще видиш че няма никаква разлика.
Бях чела, че тук крадат уроци, но вече го изпитах на собствения си гръб.
vcusheva@abv.bg
jokolino23 на 16.05 2007 в 10:10ч.
Нали важното е да е от полза за някого,като за мен например.А за произхода -браво на автора,който и да е той.Но мерси и на този който го е качил тук.
waldemar на 10.01 2008 в 23:44ч.
Според мен.На който не му харесва да не го чете.Хората безплатно ни помагат,а някакви разбирачи,критикуват.И за обвинителите щом си позволяват обвинение,трява да го докажат иначе,според бг.правото,разпространяват (клевета).
Smily на 02.08 2008 в 01:45ч.
начи пробвах и ми създава папка с името индекс_файлс и нз какво да я правя ако някой знае да пише на скайпе:mustang_vd12
mpp на 20.11 2008 в 09:03ч.
WYSIWYG Web Builder. От това по лесно няма!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com