Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Рисуваме реалистична човешка кожа

BUGZ_SY   трудност:    видян: 40842

Рисуваме реалистична човешка кожа

Въведение.

Първо веднага искам да поясня, че това ръководство не трябва да се разглежда като единствен или най-правилен начин на рисуване. Това ръководство е МОЯТ начин на рисуване и нищо повече. Не се притеснявайте да го следвате напълно или само избрани от вас части - избирайте това, което най-много ви харесва. Ще използвам програмата Фотошоп, но ръководството може да се използва с всяка друга програма, в която има хубави инструменти за живопис.

Преди всичко основата на живописта е рисуването. Затова от знанията за основите на рисуването, правилната щриховка, цветопредаването ще зависи крайния резултат от работата ви. Като начало на нов слой ще нахвърлям набързо контурите на лицето и основните линии. Това е необходимо за разграничаването на цветовете и оттенъците при оцветяването.

Забележка: За да подобрите знанията си в областта на рисуването на портрети ви препоръчвам книгата на Bum Hogarth и която и да е изчерпателна книга по анатомия на човека.

Стъпка 1.


Създавам нов слой и го заливам с основния цвят. Оцветяването с основния цвят ще ми помогне малко или много да определя атмосферата на изображението. Ако ми се прииска да сменя основата, ще направя нов слой и ще го залея с друг цвят.

photoshop tutorial

Забележка: Художници като Рембранд започват с тъмните тонове, като ги отнемат и изсветляват по-късно. Това е един начин. Аз започвам със средните тонове, защото за мен това е най-лекия път. Опитайте различни методи на оцветяване, за да намерите най-подходящия за вас.

Стъпка 2.

Тук определям какви цветове ще се използват в цялата рисунка. Нататък всички допълнителни оттенъци, които ще се появяват на картината - това е само резултат от смесването на избраните цветове. За да ги смеся, използвам четка, която предварително съм си настроил за своите нужди, също така и цветове - разглеждани като варианти за осветените места по кожата и отражения. В тази рисунка използвам "близки" цветове. За по-подробна информация за правилата за смесване на цветовете ви препоръчвам книгата на Rudolf Amheim "Изкуство и визуализация" - един от най-големите майстори в областта на визуализацията. Лично аз използвам в палитрата си в качеството на основообразуващи отблясъци и силни, наситени цветове, защото обичам експресивното изразяване в картините си (наследство ми е от Shounen manga). Това намира приложение във всяка моя работа, независимо дали е акрилни бои, маслени или пастел. На този етап оцветявам свободно, без да се интересувам от детайлите. Обръщам повече внимание на тези места, където ще се допират полутоновете на цветовете. Сянка = цвят + допълнителен цвят + черен. Междинните полутонове - между основния цвят и сянката: Наситен базов цвят и два оттенъка нагоре. За осветените места по кожата никога не използвам чисто бял цвят, защото това прави творбата ми по-изкуствена. За това винаги използвам основния цвят и примерно 5 нива на оттенъка нагоре.

photoshop tutorial

Винаги си проверявам четките преди да започна да рисувам. На изображението четката изглежда стандартна, но това не е вярно. Тя е малко модифицирана в настройките. Тъй като Фотошоп, както и Painter не са най-добрите програми за смесване на цветовете, аз си настройвам четката, като за себе си.

photoshop tutorial

Стъпка 3.

Сега започвам да работя по детайлите. На този стадий рисунката ми добива по-завършен вид и това е най-опасния етап, защото работя с малки области. Детайлизацията има най-важната роля за придаване на реалистичност на картината. На този етап с малки мазки създавам плавен градиентен преход между полутоновете.

photoshop tutorial


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (2)

fridmon на 03.05 2007 в 22:32ч.
абе как ги се правят тези неща, четох много уроци в нета... перфектни са ...имам нужда от помощ и ще съм ви много благодарна ако можете да ми помогнете.
Как мога да прехвърля вече нарисуван знак в corel във photoshop без да загуби много от качестжото си... сигурно въпроса ми ти се вижда много елементарен но за мен е проблем... аз го прехвърлям като eps. формат но във photoshop-а ми излиза доста назъбено въпреки че е на немалка резолюция.. мойе би трябва да го нарисувам наново във photoshop но незнам как да го направя това... и ако все пак успея ще работят ли всички филтри и ефекти...
благодаря предварително
yngwie на 03.04 2008 в 14:29ч.
fridmon, най-добре ства като експортираш вече направемия знак в Corel с разширението на Photoshop - .psd ! Taka спокойно можеш да работиш върху него във втората програма. Поне в последните версии на Corel - а съшествува като опция. Успех!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини