Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Създаване на стара, пожълтяла хартия с GIMP

cablio   трудност:    видян: 17893Сега направете трети слой "spots", изберете черен цвят. Изберете инструментът "Paint fuzzy brush strokes (P)", което си е четка. След като изберете инструмента, на главният прозорец се появяват настройки за четката. От "Brush: " изберете "Circle Fuzzy (11)" Може да използвате по-голяма или по-малка, но задължително трябва да е "мъхест кръг". Сега изберете Edit -> Stroke Selection и в диалоговият прозорец изберете "Stroke with a paint tool", а от падащото меню, изберете "Paintbrush", което току-що нагласихме. Натиснете "ОК" и ще стигнем до тук:

уроци - Urok01-06.JPG

Сега направете последен слой с име "noise" и изберете Filters -> Render -> Clouds -> Plasma и натиснете "ОК", след което изберете Filters -> Colors -> Colorify и натиснете "ОК". Това е вашият резултат (за сега):

уроци - Urok01-07.JPG

Крайни стъпки. Слоевете "noise", "spots" и "rust" (един по един) трябва да бъдат настроени (в прозорецът за слоеве) "Mode: Overlay". "Rust" също трябва да е настроен "Opacity: 50"

Ето крайният резултат:

уроци - Urok01-08.JPG

От тук:
- Ако искате текст, просто си сложете текст най-отгоре и настройте съответния слой "Mode: Overlay";
- Аз обичам да добавям слой "noise2", където отново използвам Filters -> Render -> Clouds -> Plasma и после Filters -> Colors -> Colorify, за да стане още по-износено. Експериментирайте и с прозорецът "Plasma";
- Ако ви се играе, на слой "spots" може да си шарите с четката (всякакви варианти) за да се получи хартията на петна;
- Ако искате сянка на листа, изберете слой "paper" и изберете Script-Fu -> Shadow -> Drop Shadow
- Хубав ефект се получава ако изтриете слой "Background" (или само го скриете) и запазите изображението като .PNG

Ето моят краен резултат:


уроци - urok.pngСтраници: «1 2

Коментари (11)

RaD3v на 12.03 2007 в 02:08ч.
Select rectangular regions (R) тоя инструмент немога да го намеря някои може ли да помогне !?
cablio на 12.03 2007 в 08:00ч.
Инструмента би трябвало да ти е на главния прозорец. Първи ред, първи инструмент. Предтавлява правоъгълник с пунктирани очертания.
RaD3v на 13.03 2007 в 02:55ч.
Ахххх и аз за него си мислех но не бях сигурен понеже е с друго име, благодаря :)
ChaiSaPosmeq на 14.03 2007 в 19:05ч.
Здравейте! В моята програма която имам има малка разлика с тази.На български е и някои неща много трудно ги намирам.Но това "Select rectangular regions (R)" го намерих бързо то си пише да натиснеш "R"!Обаче това с езика ... търсих търсих и ако може да ми подскажете малко ще съм ви много благодарен!
kabura на 14.03 2007 в 22:09ч.
...Колегата най-накрая ще се зарадва, че е излязло уроче за Linux приложение!:) ... но Потошоп си е световно признатт ;)-
ChaiSaPosmeq на 15.03 2007 в 11:43ч.
имах предвид че не можах да се оправя с текста не разбрах как става че всичко е на български ако може някой да помогне ще съм му благодарен!
cablio на 16.03 2007 в 03:19ч.
... кога ще се научите да не ползвате софтуер преведен на български? ВСЯКА една програма изглежда малоумно, а за мен и объркващо, ако е на български. Колко уроци ще намерите на български и колко на английски (и инстументите на какъв език ще са именувани)? Наречете ме анти-българин, но не съм. Имам си знамето на стената и пиша на кирилица почти винаги (ако говоря с българи). Нямам нито една програма с българско меню. Да не говорим, че много от нещата са термини и са преведени тъпо или звучат като жаргон.

Между другото, не разбрах какво не си намерил. Какво с какъв език? Ако питаш за инструмента за текст - една голяма буква "Т" (моята :Р) и пише "Add text to the image (T)"
kermenal на 02.07 2007 в 18:34ч.
как да направя нов слои
GarvanA на 24.03 2008 в 16:05ч.
Аз направих подобно само че за тези на които GIMP им е на български ;-)
dafighter на 06.05 2009 в 13:46ч.
Къде да намеря
От менюто изберете Script-Fu -> Selection -> Distress Selection във версия 2.6.6? Под линукс съм.
pinkbird на 26.03 2013 в 11:19ч.
RaD3v просто натисни R и си готов.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com