Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталация и разпространение на апликациите

bubust   трудност:    видян: 26795

Да благодарим на бога (и на програмистите на Майкрософт), това е доста лесно под Visual Basic .NET. Ако искате вашата програма да се стартира от Start менюто или даже да създава иконка-бутон на лентата Quick Launch можете да пакетирате своята апликация така, че да бъде инсталирана от Windows Installer.

- Дистрибуция на апликцията (Application)

Дистрибутирането само на EXE файл не е добра идея, защото изпълнимите файлове изискват и поддържащи файлове. Ако тези файлове не са инсталирани на съответната система (компютъра на който ще върви вашата апликация), EXE файлът няма да проработи. Файлът ще проработи само на система, която има инсталирано студио Visual Studio.NET .

Значи трябва да имате инсталационна програма, която автоматично да инсталира вашата апликация и необходимите поддържащи файлове на потребителския компютър. Ако някои от тези файлове са инсталирани вече, те няма да се инсталират отново.

Проектът Setup project създава инсталационен файл - Windows installer (файл с разширение .msi), който съдържа изпълнимите файлове на вашата апликация, но и всички необходими поддържащи файлове, необходими за правилната работа на вашата програма написана под Visual Studio.NET , Registry въвеждания (ако апликацията работи с Registry), инсталационни инструкции и т.н. резултантният MSI е обикновено доста дълъг, но това е файлът, който се дистрибутира до крайния потребител. Чрез двойно щракване (double-click) върху иконата на MSI файла се инсталира апликацията на съответния компютър. Ако потребителят стартира същия файл отново, апликацията ще се изтрие (remove). Нещо повече, ако нещо по време на инсталацията тръгне грешно, инсталацията ще тръгне обратно и ще изтрие всички качени вече файлове и компоненти.

- VB.NET: Създаване на инсталационна програма - Windows Installer

За да създадем Windows installer, трябва да добавим Setup проект към нашето решение (solution) на програмата. Setup проектът ще създаде инсталационна програма за нашия проект в текущото решение (solution). Отворете от GLAVA3 проект Picture Box Playground - Windows Application9 и добавете нов проект (File . Add Project . New Project). В диалоговата кутия, която се появява (фигура 120), кликнете Setup and Deployment Projects. Най-простия тип Setup и Deployment проект е помощникът Setup Wizard. Този помощник ви води стъпка по стъпка към създаване на Setup проект, който е оня помощник, който води потребителя -user стъпка по стъпка при инсталацията. Изберете този шаблон и дайте име на проекта в полето Name:примерно SetupPictureBoxPlayground. Дайте OK, и първия прозорец на помощника ще се появи. Това е любезният екран за добре дошли (welcome), така че Next , за да го прескочите. Изберете на следващия екран да създадете setup за Windows application , а не за Web application както е показано на фигура 121, кликнете Next и се преместете на следващия екран на помощника. На следващия екран отметнете както е показано на фигура 122. Ако искате да добвите ReadMe файл го направете на следващата стъпка и последната пета стъпка ви дава информация, какво сте направили. Кликнете Finish за да затворите помощника и да създадете Setup проект. Можете да видите, че има Setup проект вече във вашето решение след кратка компилация.

Фигура 120 Добавяне на Setup and Deployment project към вашето решение (solution)


Фигура 121 Прозорец Project Type на помощника

Фигура 122 Прозорец Стъпка 3 на помощника


Селектирайте новия проект с мишката и отворете прозореца за свойствата, за да видите свойствата на новия проект. Solution Explorer и новия прозорец на проекта Properties ще изглеждат както е показано на фигура123. Не трябва да пишете код за този проект. Всичко което трябва да направите е да определите някои негови свойства - например иконата за инсталация и изтриване със свойство AddRemoveProgramsIcon --да, VB ще създаде и деинсталационна (uninstall) програма на апликацията. Може да оставите свойство DetectNewerInstalledVersion вTrue , което е по подразбиране, за да не се инсталира по-стара версия. Можете да спесифицирате името на компания и URL и т. н.

Свойство Manufacturer ще получи името на директорията, където ще се инсталира, по подразбиране в Program Files на потребителя. Присвоете говорящо име--примерно "PictureBoxes" . Свойство ProductName повтаря по подразбиране името на проекта, може да го смените на "Learn PictureBoxes ". Свойство Title е титула на инсталатора.

Фигура 123 Свойства на Setup проекта


Бутоните на Solution Explorer

Ще забележите, че обикновените бутони на Solution Explorer са заместени с шест нови бутона, които служат за:


File System Editor

Кликнете този бутон и ще видите четири секции за файловата система на целевия компютър, които може да променя инсталиращата програма. Трябва да решите дали вашата апликация ще се появява на екрана на потребителския компютър (Desktop) или в меню Programs. С дясно щракане ще се отвори контекстното меню Add и Create Shortcut. Командата Add има подменю с четири обекта за автоматично създаване от вашата Setup програма: Folder, Project Output, File, Assembly.

Последната опция е създаване на Shortcut в меню Programs.

Registry Editor

Щракнете този бутон за да добавите нов ключ към потребителския Registry. Вие трябва първо да се запознаете с Registry, и взаимодействието с Visual Basic, преди да предприемете нещо с този бутон.

File Types Editor

Ако апликацията ви ползва собствен тип файлове можете да ги асоциирате тук , но разбира се не GIF или HTML файлове,а по-специфични (уникални) за вашата апликация.

User Interface Editor

Този бутон показва стъпките на инсталацията на дизайнерската повърхност, както е показано на фигура124. Просто щраквайте върху член от User Interface Editor и гледайте свойствата в прозореца Properties.

Бутони Custom Actions иSystem Requirements Buttons

Те позволяват да се добавят собствени (custom) акции и изисквания на целевата машина, но засега ще ги игнорираме за тази малка апликация.Фигура 124 Дизайн на инсталационния процес


Страници: 1 2 »

Коментари (2)

rupi на 27.07 2007 в 01:03ч.
bubust, благодаря ти за всичко това, което е тук. Страхотна работа!
milko49 на 11.10 2007 в 10:17ч.
Това ми трябва!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини