Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Прост прелоудър във Флаш

Niko_85   трудност:    видян: 12998

В този урок ще ви покажа как да си направите по възможно най-лесния и бърз начин прелоудър. Моля критиците да бъдат по-снизходителни, тъй като това ми е първия урок и съм все още начинаещ :)
Да започваме.

Да речем, че вече имаме някакво клипче и искаме да добавим преолоудър към него. Отваряме даденото клипче

и после вкарваме нова сцена(Insert-->Scene). След това отваряме Scene Panel-a(Shift+F2 или Window-->Other Panels-->Scene). В него вече виждаме, че имаме две сцени - Scene1 и Scene 2, където Scene1 ни е сцената в която е нашето клипче, а в Scene2 ще бъде нашият прелоудър. Нека сменим имената(като кликнем два пъти върху името) на тези сцени за да се ориентираме по-лесно. Scene1 именовайте main, а Scene2 - preloader. Сега трябва да преместим сцената с име preloder над main(просто я привлачете над main с първия бутон на мишката).

Всичко със сцените е готово и можем да започнем работа в/у направата на самия прелоудър.
Отидете на сцената с име preloader. Тя трябва да е празна. Вземете инструмента за писане(Т) и напишете някъде по средата на полето Loading. После кликнете на текста и натиснете F8 за да го превърнем в Movie Clip. Натиснете ОК. Вече текста ни е превърнат в Movie Clip и трябва да кликнете два пъти с мишката в/у него за да "влезем" в самия Movie Clip. Сега в полето с лейер-и трябва да виждате само един лейър. Сега трябва да направим анимация на текста Loading. В тази анимация през определен интервал от време ще се появява по 1 точка след текста Loading, докато станат 3 и така докато се зареди филмчето ни. За целта добавяме Keyframe на 6,12 и 18 фрейм (избирате всеки един от тези фреймове и натискате F6).

После се връщате на фрейм 6, където сте поставили keyframe, кликвате два пъти върху текста Loading(то и не би трябвало да има друг текст:) и в края поставяте една точка (Една забележка - когато поставяте точките на различните фреймове настройте подравняването на текста да е отляво, иначе текста ще се размества). Същото правите и за фрейм 12 и 18. Така на фрейм 6 трябва да имате "Loading.", на фрейм 12 трябва да имате "Loading.." и на 18 - "Loading...".
После отивате на фрейм 24 и натискате F5. Анимацията вече е готова. Остава да добавим малко АctionScript.
За целта се кликнете в панела с сцените в/у loader. След това натиснете F9, за да се отвори Actions Panel-a. Вътре добавете следния код:

if (getBytesLoaded() == getBytesTotal())
{
gotoAndPlay("main",1)
}

Тук операторът if проверява дали са заредени(getBytesLoaded) всички байтове от нашето клипче. Ако те са заредени(getBytesLoaded==getBytesTotal), тогава преминава към изпълнението на сцена main, фрейм 1.
Всичко вече е готово. За да тествате натиснете control+Enter.
PS! За да видите дали работи наистина вашия прелоудър, когато сте натиснали control+Enter отидете в View-->Download Settings-->56k, после отново в View-->Bandwidth Profiler и накрая отново в View-->Simulate Download. Така ще симулирате сваляне на филмчето с скорост 56к. Можете да видите в горната дясна част как се зареждат байтовете.
Успех!Коментари (8)

Niko_85 на 02.04 2007 в 22:47ч.
Искам само да добавя следното.Заглавието "прост прелоудър" ви навежда на мисълта че ще е лесно - и то си е така. Написал съм този урок за съвсем начинаещи(дано да е така :)) и затова писаниците които виждате са толкова много. Всъщност, нещата които правите в Flash са сравнително малко.
MrJack на 25.11 2007 в 20:51ч.
получаваш едно голямо МЕРСИ за тва уроче .. въпреки че не можах да направя скрипта с процентите .. направо си ме спаси с тоя прелоудър ..:)
swords на 11.01 2008 в 15:14ч.
[code]{
mctotal = _root.getBytesTotal();
mcloaded = _root.getBytesLoaded();
percent = Math.round((mcloaded/mctotal)*100);
load=percent "%";
if( getBytesLoaded == getBytesTotal)
{
gotoAndPlay("main",1);
}
}[/code]

Беше объркал 1 буква, затова не е ставало :]
dota175 на 22.03 2008 в 17:38ч.
Може ли да ми дадете линк към завършен .fla файл, защото при мен се получава? Искам да видя къде ми е грешката...
dota175 на 22.03 2008 в 17:38ч.
ОПс - пращайте линка директно на ivailo96@gmail.com
simeonkata на 11.05 2008 в 00:06ч.
Добре ся обяснете малко как мога този прелоадер става сичко но като го експортна в флаш мовие не става а с контрол и ентер ми става и там да наглася настроийките за симулате доънлоад и тва е а като го експортна нз защо не ми става плс помощ
menian на 17.08 2009 в 20:30ч.
благодаря, добър урок е и добре е обяснен
gogsi на 08.01 2010 в 20:00ч.
Как да сложа клипа на сцената?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com