Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Да почистим компютъра

bubust   трудност:    видян: 107250


Понеже има и прах върху самата платка, можете да използвате четка, с която да изчеткате прахта - стъпка 7. С леки движеня обходете цялата повърхност на видеокартата. Може и двустранно да почистите. ВНИМАНИЕ - четката трябва да е с мек косъм, за да не нараните някой от елементите закрепени върху платката.

уроци - 7.jpg

След като сме почистили видеокартата (аз и тунера по горепосочения начин) трябва да отстраним приферните устройства. В случая това е Флопи дисково устройство (FDD). Също така това са Твърд диск (HDD), CD, DVD усртойства. Първо трябва да махнете влизащите в тях кабели. ВНИМАНИЕ - запомнете кой кабел от къде го откачате. В противен случай може да имате затруднения при сглобяването на конфигурацията. Това може да са захранващи кабели - стъпка 8, Serial ATA или IDE ( в зависимост какъв HDD имате), а за снимката отдолу е изваден FDD кабела, защото е от флопито. Всичките те са захванат в предния край на кутията посредством винтчета. Трябва да ги развъртите - стъпка 9.

уроци - 8.jpg

На тази снимка е указано как се маха IDE кабела от DVD дисковото устройство (то предварително е било свалено заради снимката) - стъпка 10. Просто хванете здраво буксата отстрани и издърпайте назад.

уроци - 9.jpg

Идва ред на сърцето а конфигурацията. Това е процесора. За да го почистим, трябва да го отстраним от дъното, като преди това отстраним охлаждането. Първо трябва да изключим захранващото кабелче за ветилатора от дъното - стъпка 11. Внимателно издърпайте буксата нагоре, придържайки дъното около буксата, но не върху някой от кондензаторите (на снимката се вижда непосредствено до ограденото поле един от многото кондензатори). В стъпка 12 е показано, че първо трябва да се отвият винтчетата, с който вентилатора е захванат за радиатора. След това просто издърпайте нагоде вентилатора. Трябва да излезе лесно. Почистването може да стане, като внимателно с четката почистите перките. Ако разполагате с въздушен компресор, можете да обдухате перките, докато полепналата прах не се отстрани.

уроци - 10.jpg

След като сме отстранили вентилатора, можем да отстраним и радиатора. За целта последния най-вероятно ще е захванат с щифт за дъното. За да го махнете, трябва да хванете щифта и да го придвижите нагоре - стъпка 13. Той ще се завърти или по часовниковата стрела или обратно на нея в зависимост от вида на закрепването. Вероятно ще ви е трудно да издърпате щифта. Силата, която прилагате трябва да отслабне веднага, след като тръгне да се движи. В протитен случай можете да счупите щифта, което е нежелателно. От стещуположната страна, щифта трябва да е захванат на кукичка. Трябва да го освободите и от нея, преди да го отстраните напълно.

уроци - 11.jpg


Страници: «1 2 3 4 5 6 »

Коментари (17)

Zdravko на 09.04 2007 в 02:22ч.
Надали много хора биха направили такова нещо и да сглобят компютъра отново. Има по-лесен начин, не че е толкова ефективен но върши работа - има флакони сгъстен въздух(или нещо такова). Преди прахосмукачката може да се продуха и после с нея да се обере каквото е излязло.
BUGZ_SY на 09.04 2007 в 12:44ч.
То за лесен начин...във всеки компютърен сервиз може да ви почистят компютъра. :-)
Speedmeter на 22.08 2007 в 16:00ч.
Урока е прекалено опасен за нормален потребител... имам много несъгласия ... примерно това с слагането на кутията във Ваната :) или мивка не съм сигурен ... доста е глупаво... по принцип колкото и да си спец винаги ще достигнеш до ламарина при слагането на дъното ... работя от доста време в сервиз... та значи тази машина при движението на харда насам натам и на сиди-то и така нататък според мен ще избие на ръжда ... сгъстения въздух върши работа.Един необразован потребител може да си повреди процесора ... слагането на паста също не е толкова просто .. ако сложиш повечко и падне надолу от корпуса ... може да възникнат проблеми... колкото и да чистиш вентилатора на видеото то трябва да се смазва понякога дане бръмчи и да върти по "свободно", има си работен цикъл и той свърши ли ... забрави го и си купи нов охладител :) ... трябвало е на по малки уроци да се нанижат определените стъпки. Искам да добавя и друго .. дамм на твоето захранване на му викат - тип голямата перка :) заради 120мм вентилатор, ако някой притежава малката перка тя също трябва да се чисти и да се смазва за дане замине захранването оттам и дъното и т.н. така че не е точно така както го описва този урок ... но все пак е добре описан с много снимки... успех на желаещите да го пробват и ако има някакъв проблем .. в сервиза ще помагаме :)
Speedmeter на 22.08 2007 в 16:12ч.
Не Приятелю прегледах го по обстойно ... ти си оставил скелета на кутията... това което е в началото и в края на темата трябваше да е с по голям Шрифт :) при слагането на дъното в кутията някой може да увреди доста сериозно самото дъно... а пък и дал си описание на дъното си ... ми то във всеки сайт на производител на дънни платки има диаграми с това или най малко pdf със съдържание и подробно описание ... смисал как да си чистим кутията ама това е за това .. онова е за онова и т.н. ... то един начинаещ неможе да си върже предният панел на дъното ... камо ли друго нещо, трябваше по накратко да се акцентираш в почистването на охладителите и издухването на вътрешността на кутята... радиатора може да се продуха без да се сваля от дъното и да се вади процесора, също и да се свали вентилатора. КОЙТО ПРАВИ ТОЗИ УРОК ДА ГО ПРАВИ С ПОВИШЕНО ВНИМАНИЕ И ДА ЗНАЕ ЧЕ АКО Е НАЧИНАЕЩ ИМА ОГРОМНА ВЕРОЯТНОСТ ДА СЕ ПОЛУЧИ ХАРДУЕРНА ПОВРЕДА, АКО КОМПА ВИ ИМА ЛЕПЕНКА ГАРАНЦИЯ, НЕ ОТВАРЯЙТЕ В НИКАКЪВ СЛУАЙ КУТИЯТА ДОКАТО ТЯ НЕ СВЪРШИ!!!
newmaster на 04.11 2007 в 12:31ч.
Интересна статия, но аз направих друго. Попадна ми филтърна материя за климатици. Тя е именно за целта. Не пречи на въздухопотока и не задържа топлина. Изрязана по точен размер и поставена на всички отвори върши идеална работа.
idaivan на 29.02 2008 в 03:03ч.
Искам да кажа на тези които ще чистят компютъра си с компресор 1 много нажно нещо >>!!!!>В компресорите въздухът е влажен и има голяма вероятност да има пръски вода по процесор,захранване и т.н.!!!
bubust на 29.02 2008 в 18:59ч.
По въпроса с опасността - всеки сам си решава.

На мен по-лесно ми беше да "изкъпя" кутията, защото нямам източник на силна струя въздух. След това просто със сешоара съм ускорил изсъхването.

Това е цялостно почистване, което в сервизите рядко правят.

Снимката на дъното с наредените елементи е накрая за да се запознаят потребителите със структурата му и евентуално, ако не се сещат кое от къде е да се подсетят. Ясно е, че поставянето на дъното трябва да е внимателно. Даже и поговорки съм цитирал. А урока започва с предупреждение за гаранционната лепенка. Акцентирал съм върху възможните опасни ситуации.
Ако компресорната система е хубава и нова, би трябвало да има обезмаслител и обезвлажнител на въздуха.
tedyvd на 12.01 2009 в 22:48ч.
Интересно е.Полезна и приятна работа.
HoOki на 11.03 2009 в 15:57ч.
Мдаа..Интересен урок..Лично аз ще действам по бързата процедура без да свалям дъното.Ще използвам спрей със сгъстен въздух..
Tiesto на 03.10 2009 в 04:14ч.
Защо пък да не си го правим сами аз лично сам си го разглобявам почиствам го и пак го сглобявам :)
geeorgg на 30.01 2010 в 08:32ч.
може да се изпозжа духалка, нещо като сешоар но без нагревател,силна струя бъздух, но навън .
Tombstone на 12.02 2010 в 21:10ч.
Така урока е много опасен за неподготвеният потребител. Първо никога ама никога не потапяйте във вода , която и да е част от вашата конфигурация. Каквото и да правите няма как да избегнете необратиамта корозия(ръжда), която може да се получи при експлоатация и отделята висока температура. Моделът конфигурация показана в урока е стара и в повечето случаи несъотвества на начина на демонтиране на компонентите по дъното. Трябва са се отбележи, че разглабянето на захранващ блок, видео карта или отделянето на процесора от дънната платка, не е начинание на всеки му по силите понеже това са компонентите , които са най-чувствителни на загуба на контакт със дънната платка ако са сглобени грешно или недай си боже сте сложили повечко термо паста на процесора или на графичният процесор на видео картата. Други предопреждения от мен всеки процесор има различен модел радиатор прикрепен над него и понякога монтирването обратно на радиатора е бая трудоемко като се има в предвид, че има сериозна вереоятност по невнимание да надраксате дънната платка. При разглабяне на видео карта на основни компоненти и смазването им понякога може да се получи нежалани резултати като триене на вентилаторчето или загуба на контакт плюс това понякога се налага да се донагласят винтовете които я оплътняват поради малки размествания след почистването й. Захванващият блок и смазването на перката му също не е лека задача особенно когато прекалите със смазката или по невнимание надраскате някой диод а недай си боже прекъснете някой запоен кабел поради екстремно невнимание. Като за последно повечето сервизи или така нарачените съпорт фирми, невинаги Ви правят пълна профилактика, поради липсва на техническа култура или други подломни намерения със цел да Ви вземат парите. Решението е да вземете добрата стара книга под ръка и добре технически образован приятел или техник , да Ви покаже как се прави профилактика на хардуера на вашата конфигурация.
mitcd на 05.03 2010 в 12:57ч.
Това е голяма глупост ! Чак такова издевателство никъде не се прави.
Намирате една четка с дълги косъми,но на наполовина по тясна от на снимката.
Обикновенна прахосмукачка само да дърпа.Махате платките и вентилаторите и чистите с четката и прахосмукачката(само с тръбата да е).Важно е добре да се изчистят вентилаторите и да се смажат с масло.Слагате всичко обратно и сте пушка.Ако вентилаторите издават по различен шум от нормалния,най добре е да се заменят с нови.

А на пусналия темата : Ще ти ръждяса кутията бе човек !!!
izdirvan на 17.05 2010 в 00:08ч.
аве направо да хварля целия компутар в ваната и да го накисне хубаво и след тва да накисне един парцял ж масло и да запо4не да го бар6е целия и както е целия в масло и вода да го вкарва в контакта
Kocetogtt на 20.05 2010 в 22:16ч.
А да попитам мое ли без термо паста?
nonamedark на 24.07 2010 в 14:11ч.
Аз само с сушоар които духа студено, четка с меки косми :)
AnthraX на 22.02 2011 в 20:57ч.
Аз много пъти до сега сам си чистя компютъра, но не съм използвал този вид пасте, впрочен въобще не съм слагал паста, защо се слага тя обяснение можете ли да дадете?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com