Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Flash - Въртящо се земно кълбо

AniMate   трудност:    видян: 21681

Моите настройки за начало са 780х520, цвят за Backround – черен, по-ефектно е, но разбира се вие може да сложите и други размери.


1)
Избираме Insert àNew Symbol или натискаме Ctrl+F8

уроци - 1.JPG

в полето Name: Въвеждаме Zemq, Behavior – Graphic

уроци - 2.JPG

Рисуваме континентите като ги наставяме 2 пъти един до друг:


(Не претендирам за автентичност;-)

Нарисувах ги примерно, сигурен съм, че вие ще се постараете повече. Може да намерите и истинска карта и да я импортнете)

2) Създаваме още един графичен символ за задната страна на земята. Ctrl+F8, Name: Zemqgryb à Graphic.

Ако библиотеката не е отворена, направете го сега: Ctrl+L. От нея изтеглете на сцената символа Zemq и докато е селектирано, го обърнете огледално: Modify Transform Flip Horizontal


уроци - 4.JPG

Прекръстете Layer 1 на R-L (от дясно на ляво). Селектирайте първия кадър от него и издърпайте (от библиотеката) на сцената втория символ (огледалния) – Zemqgryb . Позиционирайте го в дясната част на сцената. После селектирайте в главната време диаграма (Timeline) кадър 80 и натиснете клавиша F6, за да създадете ключов кадър. Символа Zemqgryb е направен така че лявата и дясната му част са еднакви. В кадър 80-ти издърпайте този символ наляво, така че дясната част на символа да застане точно на мястото на лявата му част в кадър 1(виж картинката по-долу). За улеснение използвайте водачи(guide): View à Rulers, после със Selection tools кликвате върху левия рулер и издърпвате надясно, докато задържате натиснат левия бутон на мишката. После спуснете и един хоризонтален водач, като го издърпате от горния рулер. Трябва да се получи нещо такова:

ЗАБЕЛЕЖКА: Изключително важно е в първи и в 80-ти кадър символа да е на една и съща височина. Освен това, за да не се накъсва после анимацията, всеки път когато започва отначало, хубаво е в 80-ти кадър символът да е съвземем мъничко в дясно. Ако се вгледате по-отблизо на картинката, която съм ви показал, ще го видите.

4) Щракнете с дясното копче на мишката на кой да е от първите 79 кадъра в Timeline и от контекстното меню изберете Create Motion Tween:Би трябвало една черна стрелка да се простира по протежението на всички кадри.

5) Заключете слоя R-L и го скрийте да не ви пречи. После вмъкнете нов. Прекръстете го на L-R(oт ляво на дясно). Селектирайте първия кадър от него и издърпайте на сцената символа Zemq. Долепете го по следния начин до водача, който използвахме в стъпка 3:Направете 80 кадър от този слой ключов и действайте като в предната стъпка(в 80-ти кадър издърпвате символа, този път надясно, докато лявата му половина застане на мястото на дясната му половина от първи кадър. Отново оставете лекичък аванс, както в предната стъпка и после създайте Motion Tween) Накрая заключете и този слой и…

… създайте нов. Кръстете го Mask. Изберете Oval Tool (O), изберете с произволен цвят и направете кръг като започнете от мястото където се пресичат двата водача. Задръжте Shift, за да стане абсолютно правилен кръгът и го направете с височина малко по-малка от на символа Zemq или Zemqgryb. После с дясното копче щраквате върху слоя Mask и от менюто избирате Mask.Иконката му трябва да се е променила в синьо и слоят под него да се е изместил в дясно. Щракнете върху името и на най-долния слой(R-L) и издърпайте леко нагоре. Би трябвало и той да се е поотместил вече по-навътре.

7) Селектирайте кръгчето от слоя Mask и го копирайте Ctrl+C, след което скрийте и заключете слоя Mask. Можете да проверите дотук какво се е получило с Ctrl+Enter. Все още е малко грозничко, затова ще направим още един ефект и няколко допълнителни настройки. Създайте нов слой и го кръстете Glow. Изберете първи кадър и натиснете Ctrl+Shift+V (или дясно копче на сцената и Paste in Place) Ако панелът Color Mixer не ви е отворен, направете го сега Shift+F9. От падащото меню до Paint Bucket-а изберете Radial.

уроци - 10.JPG

Можете да експериментирате с различни цветове и нюанси. Аз лично съм използвал дори три цвята за преливане. Най-левият ми е #000000(Alfa 0), средният #2E01E4 (Alfa 100), а десният #4646FB (Alfa 100), като средният съм го сложил много близо до десният, за да не стане прекалено плътен този слой.

На символът Zemqgryb съм сложил и Color: Tint RGB 77/97/133 на 100% от Properties (Ctrl+F3),а на Zemq малко прозрачност – Alfa 70%Вие, разбира се, можете да опитвате различни стойности и ще получите разнообразни резултати.

Работните файлове от урока.Коментари (11)

forbiddengod на 10.04 2007 в 19:24ч.
Браво бе човек, това е супер.Не знам дали си го гледал тоя ефект или си го измислил(не че има значение) ама е много лесен за правене и в същото време супер оригинален и ефектен.БРАВО!
dashe на 10.04 2007 в 20:23ч.
Става ;0
Поздравления.. ;)
dashe на 10.04 2007 в 20:24ч.
Е forbiddengod за тебе може да е лесен ама като не цакам още както трябва на Флаша ;)
И ми е малко трудиничък ;)
kukov на 11.04 2007 в 23:27ч.
Ще може ли някой да го направи на видео урок ,защото се затруднявам(например с cam studio) :)
AniMate на 12.04 2007 в 10:02ч.
ForbiddenGod: Сам си го измислих:-)

Dashe: Аз също съм начинаещ и си мислех, че точно затова съм го обяснил лесничко, ама може и да не съм. :-)

Kukov: Сори, аз не мога, нямам нет вкъщи. Ходих при приятел с лаптопа, за да го кача.. Така че ако някой друг се наеме.. Разгледа ли .fla файла, който съм качил?
kukov на 12.04 2007 в 18:31ч.
Още като направя символа (графиката) Земя и stage-a ми става на целия екран и като местя на ляво на дясно все едно е безкраен.... На коя версия си го правил този урок ?
AniMate на 13.04 2007 в 14:09ч.
Но не мисля, че това има значение. Не разбирам точно въпроса ти, но подозирам, че говориш за режима Редактор на символи. В него сцената(Stage) наистина е "безкрайна". За да излезеш от нея, просто щракни на бутона Scene1, който се намира под(default) или над времедиаграмата(Timeline). Това ли пита? :-)
kukov на 15.04 2007 в 00:33ч.
Ще пробвам и ще видим какво ще излезе :)
d0brin на 18.04 2007 в 15:36ч.
Искам да попитам дали някой знае как да си направя акто цъкна върху един бутон да се отворидруг фласх файл?
Spade на 05.06 2007 в 11:17ч.
Много готино :)
Kaloqn40 на 11.07 2008 в 23:22ч.
Хора аз като давам следващия инсерт и пиша ЗЕМЯ ГРЪБ, предишния - ЗЕМЯ ми изчезва и айде дее ....

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com