Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Подредете си кода с помоща на бутоните

forbiddengod   трудност:    видян: 25202

За начало си отворете някой вече готов код (няма значение какъв е, стига да е обемен).

изберете View => Code and Design или кликнете на бутона Split под името на файла. В лявата част на полето за кода има една лента с бутони. Това са бутоните за подреждане или вмъкване в кода.(ако нямате тази лента кликнете с десен бутон на мишката върху бутона “Split” или някъде из тази лента и изберете “Coding”)

1(*)

 

уроци - ob6t2.jpg

2(*)


уроци - ob6t1.jpg
Първия вариант ще излезе ако сте в режим Split, а втория в режима Code.

1. уроци - 1.jpg Този бутон съвпада като функция с “Window => името на документа”, предимството му е че тук по лесно ще се ориентирате при наличие на много отворени документи.


2. уроци - 2.jpg Този бутон има за цел да направи по-лесно за ориентирането из кода ви. Когато сте поставили маркера на мишката в някоя част на кода, след натискане на бутона, целият таг ще се „свие” и ще се превърне в една две думи показващи основната функция на кода:

уроци - 3.jpg


уроци - 4.jpg


Реално кода се намира там но не го виждате. Ако се нуждаете да погледнете за малко, част от скрития код просто посочете с мишката върху кутийката на кода.

уроци - 5.jpg


А ако искате да „освободите” кода просто кликнете два пъти върху него.

3. уроци - 6.jpg Този бутон върши подобна работа. Разликата е че той „затваря” само маркирания код (без значение дали сте маркирали част от служебна дума или част от името на даден таг.)

4. уроци - 7.jpg Този бутон просто „разпъва” всички „свити” кодове.

 

5. уроци - 8.jpg Този бутон е много удобен когато вие сами сте писали кода и искате да проследите таговете да не сте ги преплели или просто да видите последователността им. Ако се намирате някъде из кода натиснете бутона и той ще маркира цели таг. При повторно натискане се маркира тагът стоящ на по-високо ниво:

уроци - 9.jpg


уроци - 10.jpg


6. уроци - 11.jpg С помощта на този бутон ще маркирате от началото на скобите до края им, били те квадратни фигурни или каквито и да е.


7. уроци - 12.jpg Този бутон включва и изключва номерацията на редовете.

8. уроци - 13.jpg Това е много полезен бутон, който когато е включен ви маркира грешните тагове (но ако имате грешка в затварящия таг да речем, ще маркира отварящия). За да видите работата му обаче ще е нужно да освежите страницата, което можете да направите или с стандартния бутон за освежаване “F5” или като преминете в режима “Design” и се върнете обратно в един от режимите за редактиране на кода.

9. уроци - 14.jpg Този бутон ви дава възможност да поставяте бързо и лесно коментари. Просто маркирайте желания код и след натискането на бутона изберете типа на коментара. (това съобразете с това върху какъв код поставяте коментар)

10. уроци - 15.jpg Този бутон чисто и просто премахва вече поставения коментар (но пак трябва да е селектиран).

11. уроци - 16.jpg Това е бутон за вмъкване на тагове. Просто маркирате желания таг и след кликване на бутона пишете какво искате да добавите. Това е удобно защото автоматично поставя и отварящ и затварящ таг без да е необходимо да го пишете вие.

12. уроци - 17.jpg Този бутон служи за вмъкване на готови форми или скриптове (няма да изпадам в подробности, просто го пробвайте) натиснете го и изберете „Recent Snippets” и ще се появи списък с готовите кодове (за да вкарате някой просто кликнете два пъти върху него). Има достатъчно обемна библиотека с готови java скриптове, но след вмъкването им не се поставя автоматично тагът за javaScript.

13. уроци - 18.jpg Тези два бутона играят роля на табулатори. Първия вмъква кода навътре, втория го връща обратно.

14. уроци - 19.jpg Последния бутон реално подрежда целия код, като под подрежда имам в предвид поставя различните тагове на отделни редове, вкарва различни части на кода навътре или навън за да се получи една еднотипна структура на кода за по-лесна ориентация. (когато разполагате с по-обемен код може да отнеме известно време за да го пренареди, но си заслужава).

 

Урокът съставен за uroci.net
ot Forbiddengod
 Коментари (1)

paparakpesho на 08.02 2009 в 15:21ч.
БРАВО МНОГО ПОЛЕЗНО УРОЧЕ СУПЕР

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини