Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да инсталираме openSUSE

CrAcKeRcHe^   трудност:    видян: 13260

1. Зареждане на инсталационния диск.
Да приемем, че вече разполагате с инсталационен диск и сте стартирали компютъра си с него в CD/DVD устройството. Първото нещо, което ще се зареди, е стартовото (boot) меню, което ви дава възможност да продължите зареждането от твърдия диск (ако разполагате с друга операционна система) или да стартирате инсталацията на openSUSE. Също така бихте могли да използвате диска, за да поправите повредена инсталация или да тествате оперативната памет. Подробна информация за всеки от възможните варианти може да получите от помощната секция, която се зарежда при натискане на F1.

2. Стартиране на YaST и избор на език.
След кратко изчакване ще се зареди графичният инсталатор YaST. Езикът, избран по подразбиране, е английският. За да промените, посочете в списъка този който искате. Той ще бъде използван като основен не само в процеса на инсталацията, но и за работа с операционната система.
3. Избор на инсталация.
На този етап ще трябва да посочите каква инсталация желаете. Възможностите са инсталиране на нова система и ъпдейт, ако сте с по-стара версия на SUSE. Предполагам, че повечето от вас ще правят нова инсталация, така че маркирайте New Installation и преминете нататък.
4. Графична среда.
Тази стъпка е важна, тъй като тук трябва да изберете графичната среда, с която ще работите, след като инсталирате операционната система. Преди това обаче ще трябва да настроите часовата зона. За целта посочете Europe->Bulgaria и продължете напред.
Имате възможност да избирате между две графични среди - GNOME и KDE. Аз избирам KDE и преминавам към следващата стъпка.
5. Настройки.
Тук ще трябва да посочите твърдия диск, върху който ще инсталирате системата, както и софтуера, с който искате да разполагате след инсталацията на операционната система. Трябва да сте много внимателни при избора на диск или дял от диск, особено ако разполагате с важна информация върху тях. В този случай е най-добре да направите бекъп на всичките си данни и след това да продължите с инсталацията.
За да направите промени в някоя от секциите, е достатъчно да щракнете с мишката върху заглавната й част.
Ако инсталирате Линукс за първи път, може да оставите настройките по подразбирате.

Първата секция е свързана с разделянето на диска. Ако твърдият ви диск е празен, съвсем спокойно може да приемете продължението от YaST настройките за използване на дисковото пространство. Добре предварително да сте разделили диска си, ако не е бил разделен. Разбира се, бихте могли да използвате и вградения в YaST инструмент за разделяне, но ако форматирате с него диска или дяловете му, няма да можете да възстановите информацията, която се намира на тях.

Тъй като аз бях заделил 10GB дял (форматиран с Ext3) и 512 MB Swap дял. YaST ги откри автоматично и предложи да ги използва за инсталация. Също така YaST засече и трите ми WINDOWS дяла и предложи да ги монтира към основаната файлова система.
Ако щракнете върху името на следващата секция, ще се зареди нов прозорец, в който са представени различните категории софтуер - базова система, графична среда, работно поле, сървърни приложения и т.н. От тук се добавят, а също така се премахват приложения. Долу, в десния ъгъл се показва дисковото пространство, което ще бъде заето след инсталацията. По принцип openSUSE заема около 2.5 GB, включително и необходимия, а и предостатъчен за всеки потребител. След като направите всички промени или за да продължите напред, натиснете бутона Accept. YaST ще ви даде възможност да прегледате за последен път промените, които ще бъдат направени. Ако не сте сигурни, сега е моментът да се върнете назад или да прекъсните инсталацията. В случай че сте съгласни с промените натиснете Install.


Страници: 1 2 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com