Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Форматиране на твърдия диск

   трудност:    видян: 75443

Ще се опитам да дам сравнително разбираем отговор на този често срещан въпрос. Най-общо дискът се форматира по два начина:
 
1. Физически формат. Физическото форматиране се извършва или в BIOS-ът на дънната платка или със специален софтуер, позволяващ харддискът да бъде форматиран на ниско ниво. Този формат се използва само в крайни случаи - например при появяване на лоши сектори. В повечето случаи те изчезват след такъв тип форматиране, но за съжаление предимно за определен период от време. Физическият формат не се препоръчва от фирмите производителки на харддискове. По-голямата част от производителите не гарантират безпроблемна работа на продуктите си след 3-4 физически формата. За целта, за повечето модели дискове съответната фирма производителка пуска софтуер за изолиране на лошите сектори и диагностика. Този софтуер е за предпочитане и ако не може да помогне, тогава можете да пробвате физически формат. Толкова за физическият формат, той не е толкова важен за тази тема.
 
2. Логически формат. Добре познатото format c: (d:, e: и т.н.) Колко пъти ще го правите няма никакво значение, както няма значение дали днес ще запишете или изтриете 20 или 20000 файла (едно и също). Има значение, но е пренебрежимо малко. Друг е въпросът дали се налага да форматираме дяловете на диска си за щяло и нещяло, един път седмично, месечно или годишно. Моето скромно мнение е, че логическото форматиране се налага много рядко, обикновено един път след FDISK, а ако ползвате друг софтуер за създаване на дялове от типа на PQMAGIC може и изобщо да не форматирате. Логически формат се налага и при тотално прецакване на някой дял на диска, но това се случва сравнително рядко. Логическият формат изобщо не е наложителен при преинсталация на Windows от който и да е тип, не се налага дори когато имате буут-секторен или друг тип вирус. Често сте виждали на някой сериозен сайт да препоръчват преинсталация на Windows. Да сте виждали на този сайт да ви карат задължително преди това да си форматирате диска? Какво прави логически формат? Трие, нищо друго не прави. С изключена опция за бързо форматиране командата format x: пълни с нули секторите на харддиска. С включена опция format /q x: занулява буут-сектора и слага нула в началото на пистата и толкоз. Логическият формат преди преинсталация на операционна система е неудобен, чисти всичко от дяла, включително и папките, които сме забравили че са ни важни.
 
Как да си преинсталирам операционната система без да форматирам и да губя важни за мен данни?
Ще се спра на два варианта - Windows 98 и Windows 2k/XP. За другите системи е аналогично. Преди да започнете преинсталацията на операционната система е хубаво да използвате някоя програмка, с която автоматично да си запазите важните документи и настройки на системата за да няма "Къде бяха адресите, в коя папка се пазеше електронната поща, ами в стария Windows на десктопа имах едни документи, сега защо ги няма" и т.н. Това може да стане с програмата BackRex Expert Backup Tool. Работи с всички операционни системи на Microsoft. За да сe запазят и последните използвани драйвери, може да се използва програмката My Drivers - върши чудна работа и не се налага след преинсталацията да се чудите за кое устройство кой точно драйвер сте качвали.
BackRex Expert Tool прави backup на:
1. Microsoft Windows Settings - Offline folders, desktop icons, start menu, wallpapers, appearance, international settings, keyboard, mouse preferences, mouse cursors, quick launch, desktop toolbars, advanced settings, dial-up's, console settings, multimedia, power settings, recent lists, My Documents, recent files, desktop items... и т.н.
2. Internet Explorer Settings - autocomplete, settings, cookies, history, favorities
3. Outlook Express - address book, stationery, main identify (accounts passwords, mail folders (messages), sigantures, settings, message rules, blocked senders)
4. Media Player - skins, visualizations, preferences
5. Microsoft Office Settings - Word, Excel, Powerpoint... templates, recent files
6. Microsoft Visual Studio Settings.
7. Adobe Acrobat
8. ICQ
9. ...и др. инсталирани програми.
При използването й посочете ваша папка на дял, различен от този, върху който ще инсталирате операционната система, за всеки случай. Същото важи и за My Drivers.
И сега по същество. За Windows 98. Под ДОС изтриваме папките Windows, Program Files (под ДОС се вижда като Progam~1) и евентуално Recycled (при съмнение за вирус например). Това е предостатъчно. От ДОС изпълняваме за всеки случай (например при съмнение за вирус) командата FDISK /MBR. Върши идеална работа - зачиства буут-сектора за части от секундата. По този начин се премахват и проблемите от Linux Partition. Толкова - от старият Windows няма и следа. Оттук-нататък кой както иска да си инсталира Windows 98. С My Drivers връщаме драйверите обратно. Плюсът на програмата е, че качва драйверите наведнъж и се рестартира само един път. Обратно връщаме всички настройки с BackRex и сме готови. За Windows XP/2k (FAT32) всичко е същото. За тези, които имат инсталирана само ХР/2к ще им трябва стартова ДОС-дискета или стартово CD с ДОС (ако дялът е под NTFS е необходима и програма за достъп до NTFS дял (например NTFSDOS Pro). Папките, които се изтриват са Windows или Winnt, Program Files (Program~1), Recycled и Documents and Settings (само ако предварително сте си извадили от нея документите). Ако не сте си запазили предварително документите папката Documents and Settings не изтривайте, а я преименувайте. След преинсталацията от преименуваната папка ще си извадите старите документи. И пак FDISK/MBR.
Забележка: Ако имате съмнение за вирус папката Recycled се намира на всички дялове на харддиска ви. Добра идея е да я изтриете отвсякъде.
Командата FDISK/MBR изобщо не е задължителна. Ако се съмнявате, че имате вирус защото харддиска ви дава грешки, преди това просто го проверете със ScanDisk или някаква алтернативна програмка. Не форматирайте за щяло и нещяло диска си. Не че ще му стане нещо. Просто няма смисъл, а много често след формата се сещате, че в някоя папчица е имало нещо важно. Успех!Коментари (1)

marlo02 на 26.02 2011 в 01:30ч.
Аз имам друг проблем. Някоко пъти инсталирах Windows защото нещо се прецака и сега имам 3 Windowsа като само единият работи , а другите два ми исписва: Winndows не може да стартира, защото следния файл липсва или е повреден:
Winndows корен> \ sustem 32 \ hal.dll
Моля повторно инсталиране на копие от горния файл.
Изберете операционната система да стартира:
Microsoft Windows XP Professional
Използвайте стрелки нагоре и надолу за да се движите връхната си избор
Натиснете ENTER, за да изберете.
За проблеми и разширени опции за стартиране на Windows, натиснете F8
Та въпроса ми е как да махна тези два неработещи Windowsа ?
Истрил съм и двете преинсталации , всички копия и пак нищо .
Моля някой ако знае как да се отъва от това да пище на емеила ми : marlo_02@abv.bg

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com