Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да използваме Recovery Console в Windows 2000 / XP

   трудност:    видян: 31831

Все още повечето Windows NT инсталации използват дял C: с FAT32 - файлова система, за да позволяват достъп до диска чрез DOS–boot-ваща дискета или диск и за да може да се работи с файлове като updated DLL's примерно. Windows 2000 и Windows XP позволяват да се използва дял C: с NTFS - файлова система, поддържаща по-високо ниво на сигурност на данните, но позволяваща ограничен достъп до диска чрез Recovery Console.
Как да влезем в Safe Mode?
Рестартирайте своя компютър и натискайте клавиша F8 непрестанно. От менюто изберете Safe Mode и натиснете Enter.
Как да влезем в Last Known Good Configuration?
Рестартирайте своя компютър и натискайте клавиша F8 непрестанно. От меню, което ще се появи, изберете Last Known Good Configuration и натиснете Enter.
 
 
Как да влезем в Recovery Console?
За да възстановите повредена инсталация (като проблем със зареждането например), поставете своя Windows 2000 / XP инсталационен CD-ROM и рестартирайте системата с позволено зареждане от CD-ROM (boot from CD - обикновено се включва от BIOS; CD-ROM-а трябва да е First Boot Device). След зареждане от CD-ROM-а започват да се появяват екраните с менюта, в които трябва да избирате нужната за целта опция:
За Windows 2000:
В менюто "Windows 2000 Professional Setup" изберете "R" за възстановяване:
 
 
Като възможност за възстановяване, изберете "C", за да стартирате "Recovery Console":
 
 
За Windows XP:
В менюто "Windows XP Professional Setup" изберете "R", за да стартирате "Recovery Console":
 
 
Оттук нататък стъпките са идентични за Windows 2000 / XP:
Ще бъдете подканен да изберете коя Windows инсталация ще възстановявате: Ако имате само една инсталация просто избирате "1"
 

 
Ако имате няколко, избирате тази, която ви интересува. Запомнете, че numlock сега не работи.
 
 
След това се изисква и администраторската парола. Ако не сте въвеждали такава просто натиснете "ENTER".
 
 
В появилия се command prompt вече можете да напишете всяка валидна команда, а за да видите списъка от поддържаните команди, напишете HELP и натиснете "ENTER"
 
 
 
 
За да видите подробна информация за някоя команда и за синтаксиса й напишете името на командата следвано от интервал и "/?" (без кавичките). В Recovery Console вие имате достъп до:
- root (главните) директории на всички дискове (дялове)
- системната директория на Windows (и всички нейни поддиректории), обикновено: C:WINNT
- до сменяемите дискове (floppy disk и CD-ROM drives)
Вие нямате достъп до никоя друга директория!
 
 
Можете да копирате файлове ОТ дискета В директориите на диска, до които имате достъп. Не можете да копирате файлове ОТ диска ВЪРХУ дискета!
 
 
Възстановяване на BOOT (проблеми при зареждане или отказ от зареждане).
Когато системата изведе при зареждане съобщение за "missing" (липсващи) NTLDR или NTDETECT файлове, можете да ги копирате през Recovery Console от CD-ROM. Бъдете сигурни предварително, че сте в главната директория на C: (напишете: CD за да влезете там, ако се намирате в някоя друга директория).
 
 
Напишете командите от скрийншота, за да копирате файловете. В моя пример CD-ROM е с буква D:. Ако имате проблем с Boot-sector на C: можете да използвате командата "fixboot", за да запишете нов boot-sector. Ако проблема е свързан с Master-Boot-Record на диска (възможно е да е повреден от вирус), можете да използвате командата "fixmbr" , за да запишете нов MBR :
 
 
Извличане на CAB-files чрез командата "expand".
 
 
Например: Използвайки "expand win.CAB /d /f:*" виждате какво има в архива. Решавате, че ви трябват exe файловете. Извличате нужните ви файлове чрез: "expand win.CAB /f: *.exe":
 
 
Проблеми, свързани с дяловете на харддиска
Можете да използвате командата "diskpart" ,за да управлявате дяловете на диска:
 
 
Ако стартирате командата без допълнителна опция ще видите един елементарен потребителски интерфейс, който ще ви помогне в създаването или изтриването на дялове:
 
 
или:
 
 
Натиснете "C" , за да създадете нов дял или "D" , за да изтриете съществуващ дял.


Страници: 1 2 »

Коментари (5)

CoolBits на 12.07 2007 в 00:26ч.
Супер статия,но до сега ни съм използвол recovery condole
unec на 08.09 2007 в 19:36ч.
Въпреки , че статията загатва за мощноста на модула "Recovery console" в което не съм се съмнявал , но до сега и аз не съм я използвал!
Все пак при Windows XP Pro с тази файлова система NTFS не смятам , че е най-целесъобразно използването и , но все пак е въпрос на предпочитания , възможности , и навици за работа под DOS!
Аз лично харесвам статията и си я принтвам!!!
Alloces на 09.01 2008 в 07:56ч.
ух ей на това трябваше да попадна преди да си прецакам уиндоуса,в крайна сметка пак стигнах до тая конзола но с 300 зора дет се вика;)
frostnor на 20.01 2009 в 07:47ч.
Браво!!! Ето това е нещо, което всеки уважаващ системата си човек трябва да умее! Поддръжката е много важна част! Адски полезен урок БЛАГОДАРЯ!!!
ryski75 на 24.11 2010 в 18:19ч.
Поздравление за урока!!! Спаси ме от преинсталирания и от загубата на много цена информация. Наистина много полезен урок БЛАГОДАРЯ!!!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com