Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталиране на Kubuntu 7.04

sonda123   трудност:    видян: 13985

 
Kubuntu 7.04 е Линукс-дистрибуция за широко използване. На дистрибуцията Kubuntu 7.04 е базиран и Tilix 2.0 (българската дистрибуция). С Kubuntu може да:
 
  • 1. Сърфирате в глобалната мрежа (Интернет) с Firefox или с Konqueror.
  • 2. Гледате филми с видео-плейърът Kaffeine, без да се налага да инсталирате видео-кодеци.
  • 3. Слушате любимите си mp3-ки и радио с Amarok.
  • 4. Използвате напълно безплатен офис-пакет - OpenOffice.
  • 5. Чатите по ICQ, mIRC и в мрежата.
  • 6. Записвате с безплатната програма k3 Вашите CD и DVD-дискове.
  • 7. Инсталирате напълно безплатно всякакви програми и приложения, благодарение на Adept.
  • 8. Чрез програмата Wine може да инсталирате различни програми, които са за Windows.
  • 9. Ползвате KTorrent.
 
Дистрибуцията е напълно безплатна и е базирана на GNU/Linux. Може да си изтеглите от kaldata.com или от официалната страница на дистрибуцията и задължително да я запишете, като bootable-диск, а не да разархивирате файла. След като се сдобиете с Kubuntu 7.04, настройте компютъра от BIOS така, че да стартира от CD-ROM-а или от DVD-ROM-а . Поставяте диска в устройствата и рестартирате компютъра .


Инсталация

Компютъра ще започне да зарежда от диска и ще видите този прозорец:


 
По подразбиране е избрано "Start or Install Kubuntu". Виждате, че вляво се отброяват секунди. Ако до изтичане на секундите Вие не натиснете Enter, то Вашият компютър ще се зареди от вече инсталирана на харддиска ОС.

След натискане на бутона „Enter” Вие ще видите този прозорец:Сега дистрибуцията проверява Вашия хардуер , за да може най-оптимално да се зареди.

След пълна проверка започват да се зарежда последователно Вашия хардуер, настройки, принтери и допълнителни устройства, включени в USB-портовете, прозорците и накрая самото KDE:Когато се отвори целия екран на монитора ще видите една прекрасна дистрибуция. Може да разгледате главното меню или горе в ляво на десктопа да натиснете ВЕДНЪЖ бутона Install, за да започне инсталирането:От опит ще дам съвет преди да започнете с инсталацията. Тези, които получават интернет-връзката през РРРоЕ да отворят Конзолата. Тя се намира в Главно меню –> Система –> Конзола. Ще се отвори един черен прозорец и след като зареди написвате в него :

Код:

sudo pppoeconf

Вашата дистрибуция ще Ви покаже веднага мрежовата или мрежовите карти и натискате бутона Enter. Ще видите как се изпълнява една операция по намиране на Вашата връзка и след секунди вече трябва да напишете Вашето име, след това и паролата за връзката. Продължавате да натискате бутона Enter на следващите прозорци (няма да отделям място да обяснявам за какво са). Накрая ще се изпише съобщение, че Вашата връзка е осъществена. Изчакайте 4-6 секунди и стартирайте браузъра, за да се уверите, че е така. След като всичко е наред може да натиснете бутона Install. Може да си инсталирате дистрибуцията без да правите интернет-връзка, но тогава по време на инсталацията НЯМА да се изтеглят нужните ъпдейти за драйвърите и за българския език. За потребителите на ADSL – интернет-връзката е настроена автоматично и не се налага писане в "Конзола".
След натискане на бутона Install ще видите този прозорец:Това са 36 езика, на които може да инсталирате. Естествено избирате български език, но тези които са свикнали с английския могат да го оставят така. Тук продължаваме на английски.

След натискане на бутона Continue ще се отвори този прозорец:


 
Това е за настройка на часовото време. Намирате София и ще видите веднага как се променя часовника. Часовото време може да се настрои и след окончателната инсталация.

След натискане на бутона Continue се отваря този прозорец:


 
Това е за настройка на клавиатурната подредба. Ако преди това сте избрали български език – не се налага да настройвате нищо по този прозорец. Ако инсталирате на английски език, то тук може да си добавите и български език и отдолу в карето може да пробвате подредбата.

Когато натиснете бутона Continue ще се отвори този прозорец:


 
Написвате името си или ника, написвате име на потребител на този компютър, който ще бъде Администратор, и парола. В последното каре се показва как ще се „вижда” във мрежата Вашият компютър.

След като сте готови натискате Continue и ще се отвори този прозорец:


 
 
Тук дистрибуцията проверява хард-диска: на колко дяла е разделен, какви ОС-и има и колко са големи.

След като приключи, автоматично се отваря този прозорец:


 
 
Според мен това е най-важната част при инсталацията, защото тук най-много се правят грешки. Най-горната отметка е: „Инсталирай на целия хард-диск”. Тази опция може да се използва, когато искате да инсталирате само „Kubuntu 7.04” на целия хард (както е при мен). Втората отметка е: „Инсталирай по под разбиране на най-големия дял, като го разделиш”. Тази отметка не я препоръчвам на никого, защото може да Ви изтрие дяла с друга ОС, ако имате такава. Последната отметка (винаги най-отдолу) е: „Ръчно разделяне на харда”. Съветвам Ви да сложите отметка тук и да продължите. Забравиха да спомена, че ако имате два хард-диска, то Kubuntu 7.04 ще Ви покаже и двата. Те се именуват така: първия хард-диск винаги е sda, а втория – sdb. Избирате единият от тях и тогава прилагате по-горе написаното.
Ще се отвори този прозорец:


 
 
Той Ви показва целия хард-диск.

Следва този прозорец:


 
 
Той Ви пита „Искате ли да създадете нов партишън? Всичките налични на харддиска данни ще се загубят.” Естествено, че искате (както по-горе споменах – да не загубите останалите инсталирани ОС-и).

Кликвате на „Yes” и ще се отвори този прозорец:Натискате Continue.

Отварят се много важни прозорци:
 
 
Тук вече Вие сами може да определите колко дисково пространство да отделите от дадения дял. Моят съвет е да е най-малко 3 Гб, а ако имате по-голям хард – по желание. Типа на новия дял трябва да е ext3 (може да се избере и ext2).

Сега от харда направихме дяла за Линукс и той изглежда така (8-Гигабайтовия дял):


 
 
При Вас ще се получи само един дял за Линукс.

Излиза прозорец:


 
 
Той ни пита за последно: „Сигурни ли сте, че искате да предприемете промените? Можете да загубите данни! Уверете се, че не се ипитвате да променяти зает в момента диск”. Натискаме Yes.

Излиза прозорец:


 
 
В него ще видите как се извършва операцията по разделянето на харда. Ако всичко е наред ще изпише надписа, който се чете с червено на скрийншота.
Кликваме ОК и се отваря целия хард с двата дяла на него:


 
 
Втория дял , който ние създадохме е САМО с наклонена черта. Виждате, че има отметка, че автоматично ще бъде форматиран преди инсталацията. След наклонената черта някои потребители пишат home, за да се инсталира цялата дистрибуция там. Натискате Continue.

Излиза прозорец, който Ви показва, че проверя внимателно целия компютър:Когато всичко е готово излиза този прозорец:


 
 
Той Ви съобщава името (ника), кой език ще инсталира и т.н. Сега вече напълно спокойно може да натиснете бутона Install.

Инсталацията започва първо с направата на дела:След това започва същинската инсталация:


 
 
Времето за инсталиране е в зависимост колко е мощен компютъра Ви. Според моята практика по инсталирането: 800 Мхц компютър инсталира за около 54-57 минути, а 2700 Мхц – за около 4-4.5 минути. По време на същинското инсталиране, ако имате интернет-връзка, то дистрибуцията автоматично изтегля нужните ъпдейти или езикови надстройки.

Когато всичко е готово излиза този прозорец:Ще натиснете бутона Restart now, но не пипайте нищо на CDROM-a или DVDROM-a. Дистрибуцията изпълнява едно, така да кажем, „запаметяване на всичко”, и когато приключи, то CDROM-a сам се отваря. Изваждате диска и натискате Enter.

Само в допълнение да спомена, че Kubuntu 7.04 инсталира GRUB. Така, когато се стартира отново компютъра ще Ви покаже колко и какви ОС-и имате. Тогава може да избирате (по подразбиране е за 7 секунди) коя ОС да се зареди. Пак по подразбиране, ако не изберете нищо, то автоматично ще се зареди Kubuntu 7.04.

Дистрибуцията е много приятна, лека и не се „бъгясва”. Не се налага да инсталирате антивирусна програма, защитна стена и т.н. Може да „вижда” Windows на Вашия компютър и да отваря неговите файлове.

Автор: Асен Найденов
 Коментари (8)

charmed на 14.08 2007 в 21:51ч.
А забравих. Ebuntu е по-добра, има си кирилица и при инсталирането още в началния екран с F2 може да избереш да те води в инсталацията на Български за да ти е по-лесно, а за нета... ми ако той те е със статичен IP адрес можеш лесно да си го настройш и след инсталацията, а и после за актуализацията винаги ще ти припомня ако има такава за да избереш ако искаш нещо да си инсталираш пък и има из менютата опчия която да преправи Линукса да бачка на избраният от теб език без преинсталация ;)
H1k170 на 16.08 2007 в 00:53ч.
Много ще съм благодарен ако някой сложи урок за настройване на PPTP връзка.Благодаря предварително!
Footman на 17.08 2007 в 09:00ч.
Ами как да настроя този GRUB като си рестартирам ПЦ-то, когато текът въпросните 7 секунди по дефоут на първо място да ми е Windows-a а не Кубунту-то. В смисъл ако нищо не бутна да се стартира Уиндоус. Т.к. ако нещо се рестартира компютъра а има токов удар например, и баща ми ползва пц-то а не е точно пред него да му се стартира Уиндоуса а не да се чуди какво да прави Кубунту.
CNA на 17.08 2007 в 17:22ч.
каква е root parolata по подразбиране?
altoas на 18.08 2007 в 15:22ч.
а sda5 - SWAP partition??? въобще тоя който е писал тая статия разбира ли от partitioning??
default password за root account-а няма. ако искаш да си root, конзола: sudo su
CoolBits на 12.09 2007 в 01:09ч.
Според мен трябваше в началото да избереш български.Наистина то даже си и пише трябва да имаш root дял точка на монтиране / и swap(за предпочитане 2*RAM сега ако ви е 256 сложете 600)а другите дялове(ако ще правите)ги разделяте на един голям дял и сте готови !!!На мене лично би ми било кофти ако нз как се инсталира linux kubuntu и да пускам тема или съм инсталирал неправилно както си личи в тази статия !!!
danaildr на 21.01 2008 в 11:07ч.
1. SWAP дял е нужен
2. И при Кунубту както и при Едунту а също и при Убунту може да се избере още в началото на какъв език да бъде системата.
3. Малка неточност е допуснал автора с това че не са нужни кодеци. В Кубунту има кодеци за всички свободни формати.За комерсиалните се изисква допълнителни кодеци.
Друга неточност е че на база на Кубунру 7.04 е базиран Тиликс 2.0. Тиликс 2.0 е базиран на Кубунту 6.06 , а на Кубунту 7.04 е базиран Тиликс 2.1.
4. Аmarok не AMOK и да той плейва всичко , но са необходими кодеци за мп3.
ето линк към кодеците
http://www.debian-multimedia.org/dists/unstable/main/binary-i386/package/w32codecs.php
сваляте файла и изпълнявате sudo su dpkg -i име_на_пакета.deb системата ще ви попита за паролата на root потребителя , пишете паролата която сте написали по време на инсталацията, т.е. паролата на първия потребител.
След това рестартирате плеърите , ако са били вкл. и те вече ще плейват и тези формати с които преди е имало проблем.
asmodai на 04.05 2008 в 17:11ч.
Altoas - може ли да те помоля след като пишеш, че автора на тази статия не разбира от разделяне на дялове, ако е възможно да ми обясниш как става това при инсталацията на Linux, че един път пробваш и о...х нещата?!

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com