Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Мениджър на състоянията в Autodesk 3DS Max 9

theone86   трудност:    видян: 11119

Мениджъра на състоянията в сцената представлява бърз начин за записване на различни неща, например: светлини, камери, материали, околна среда, настройки на обектите и др. Тези неща могат да бъдат възстановени по всяко време, като по този начин ще се получат различни вариации на сцената. Записването и възстановяването става чрез диалоговия прозорец Manage Scene States, който прави много удобно и лесно сравнението между различни настройки и тяхното влияние върху сцената. Всички състояния се съхраняват в самия MAX файл.

Също така състоянията в сцената позволяват да експериментирате различни настройки, без да се налага да записвате целия MAX файл, при всяка направена промяна в мениджъра. Това означава, че не трябва да отваряте и затваряте файлове, за да изпробвате различни състояния. Важно е да се отбележи, че състоянията не се прибавят към размера на файла.

Когато искате да запишете състояния, може да изберете точно тези видове, които искате:

Light Properties - Настройки на светлините като: цвят, интензитет и сенки.

Light Transforms - Трансформации на светлините като: позиция, ориентация, скалиране.

Object Properties - Настройки на обектите, включително и за Advanced Lighting и mental ray.

Camera Transforms - Трансформации на камерите като: позиция, ориентация, скалиране.

Camera Properties - Настройки на камерите като: FOV, ниво на дълбочина и др. Включително и корекции направени с Camera Correction модификатор.

Layer Properties - Настройки на слоевете, намиращи се в диалоговия прозорец Layer Manager.

Layer Assignment - Съхранява обектите присвоени към слоеве.

Materials - Съхранява всички използвани и присвоени материали в сцената.

Environment - Съхранява настройките на обкръжаващата среда: фон, обкръжаващи цветове и нюанси, ниво на глобалните светлини, обкръжаващата карта (включително нейните включени/изключени състояния) и настройки на Exposure контрола.

Отваряне на мениджъра

Мениджъра на състоянията в сцената, може да се отвори от:

Tools -> Manage Scene States

уроци - mns1.jpg

Съвети за състоянията

- Когато за първи път се запознавате с мениджъра на състоянията, съхранявайте по-малко промени, за да може по-лесно да проследите как точно се въздейства върху сцената.

- Съхраняването на всички възможни състояния в сцената дава повече гъвкавост при тяхното възстановяване. Когато сте включили много състояния, може да възстановите всичките или само тези които искате.

- След като една сцена има съхранени състояния, ако след това прибавите към нея нови неща, те ще окажат влияние как точно ще бъде възстановена по-късно сцената. Например да кажем, че имате съхранено състояние с име Omni, което съдържа Omni светлина. После решавате да съхраните друго състояние с име Free Spot, което съдържа Free Spot светлина. Ако решите да възстановите Omni състоянието, сцената ще има 2 светлини - Omni и Free Spot.

Ако решите да прибавите други светлини към сцената, но не искате да имате вече съществуващите светлини, спомнете си че трябва да изгасите (отметка On) новите светлини и след това да презапишете всички съществуващи състояния, съдържащи настройки на светлините (тип Light Properties).

- Именувайте логично състоянията. Ако имената станат прекалено големи и не ги виждате, просто преоразмерете диалоговия прозорец на мениджъра или пък използвайте скролинга в долния край на прозореца.

Ако съхранявате индивидуални части, ще е полезно да отбелязвате в името на състоянието, кои части точно са съхранени.

- Ако сцената съдържа повече от една камера, първо възстановете желаното състояние и след това сменете изгледа в желаната камера.

Ограничения на състоянията

- Въпреки че можете да селектирате много състояния от диалоговия прозорец на мениджъра, само едно може да бъде възстановено по едно и също време.

(А при самите видове състояния може да възстановявате колкото си искате наведнъж, по едно и също време.)

- Текущото възстановено състояние не си показва името в потребителския интерфейс. Ще е полезно ако именувате сцените, заедно с името на тяхното състояние.

- Материалите трябва да бъдат отворени наново в Material Editor, след възстановяване на състояние, което съдържа обекти със възстановени материали.

(В общи линии ако сте използвали за съхранение вид: Materials.)

- Ако част от състояние бъде изтрита по-късно или скрита, няма да се появи предупреждение при възстановяването й, че има липсващи части или че сцената не може да бъде възстановена така, както е записана в оригинала.

- Подобно на предното ограничение, ако изтриете едно или повече състояния от диалоговия прозорец Manage Scene States, няма да има предупреждение дали сте сигурни в това. Както и да е… може да възстановите изтритите състояния, чрез Undo.

- Настройките на изгледите при сцената (Viewport configurations), не се съхраняват в състоянията. За това не може да ги използвате за контролиране на изгледите, например кой изглед е активен или пък кой е минимизиран/максимизиран.

Партидно рендериране на състоянията

Както вече разбрахте, състоянията не съхраняват настройките на изгледите. Към това може да се прибави и кой изглед на камера е бил активен в момента (при записване на състоянието). Затова се налага да използвате партидно рендериране (Batch Render), за да координирате камерите в сцената. При всяка задача, която добавяте в Batch Render, имате възможност да изберете и кое състояние да се зареди. След това всичко ще се рендерира автоматично с избраните от вас състояния.

Превод: The ONE
Предоставено от: www.3dsmaxbg.comКоментари (1)

toqueone на 22.09 2010 в 04:24ч.
Слагай картинки ;) другия път

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com