Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

20 скрити инструмента в Windows Vista

Stalik   трудност:    видян: 33617

 
 
Инсталацията на Windows Vista заема приблизително 8 ГБ. Всъщност най-новата операционна система на Microsoft дори няма да се инсталира при по-малко от 15 ГБ свободно пространство на харддиска. Пълната инсталация на Vista отнема не по-малко от 40 пъти повече пространство от 200-те МБ на Windows 95 и 5 пъти повече от заеманите от Windows XP 1,5 ГБ. Една от причините за този обем е факта, че системата идва с изобилие от вградени административни инструменти.
 
В този смисъл определението "скрити" не е съвсем подходящо. По-опитните потребители и системни администратори нямат проблеми с достъпа до тези функции. Но има наистина много неопитни потребители, които дори не подозират за съществуването им, просто защото то не е видимо документирано в графичната среда. Това обаче не значи, че те не са там и е достатъчен само един бърз поглед под повърхността, за да се разкрият множество нови опции, дори пред потребители дълго ползвали операционните системи на Microsoft.
 
Голяма част от тези инструменти въобще не са нови за Vista, въпреки че всички са подобрени спрямо предишните си версии. Но дори те (както и функциите им) не са известни на мнозинството потребители. Въпреки, че повечето от тези инструменти са налични във всички версии на Vista, някои от тях присъстват в Business, Enterprise и Ultimate версиите, но ги няма (или са с ограничена функционалност) в Home Basic и Home Premium.

1. Task Manager

Всъщност, мислех, че ще започна с нещо по-обичайно, като Start менюто например. Windows Task Manager може да бъде задействат с клавиатурните комбинации Ctrl + Shift + Esc или Alt + Ctrl + Delete, както и с десен клик върху Лентата за задачи (Taskbar) и избор на опцията Task Manager от появилото се меню. Мениджърът във Vista е създаден така, че да оперира с обичайните потребителски привилегии. Инструмента ви позволява да оперирате с програми, процеси, услуги и води мониторинг на натовареността на процесора, връзката с Интернет, както и на активните потребители. Ако искате да прекратите изпълнението на програма, която не отговаря, или да прекратите процес и използвайте лесните опции на Task Manager-а.

2. Network and Sharing Center

"Network and Sharing центърът ви предлага контрол върху мрежовите ви връзки. Тук можете да проверите статуса на връзката си, да я прегледате визуално, а така също да установите и отстраните проблемите с нея. Центърът ви информира за връзката ви и проверява дали компютъра ви успешно може да се свърже с мрежата. Тази информация той резюмира под формата на карта на мрежовата връзка," гласи част от описанието на инструмента, написано от Microsoft.
 
Network and Sharing центърът обаче е само част от автоматизирания инструмент за диагностициране на връзката "Windows Network Diagnostics" във Vista, който пък е част от Network Diagnostics Framework (NDF). Network and Sharing центърът се намира в Контролния панел, в раздел "Network and Internet".

3. Backup, Shadow Copies, System Restore
Има близка връзка между backup, shadow copies, system restore и restore points в Windows Vista. И има две места, през които можете да прегледаде статуса на тези опции, както и да ги конфигурирате - Backup Status Configuration и Backup and Restore Center. И двете можете да откриете като напишете Backup в полето за търсене в Старт менюто.
 
Чрез Backup Status and Configuration ще можете да организирате автоматичният бекъп, да възстановите системата към по-ранен момент с допълнителни опции за напреднали, както и да направите пълен бекъп на системата. Backup and Restore Center предлага същото, но в добавка е фокусиран върху създаването на точки на възстановяване на системата и активиране на т.нар. shadow copies (скрити копия).

4. Windows BitLocker Drive Encryption
Този инструмент е включен само в Windows Vista Enterprise и Ultimate версиите. Windows BitLocker Drive Encryption е създаден, за да подсигури неприкосновеността на конфиденциални данни посредством кодиране. Макар че конфигурацията по подразбиране на инструмента изисква Trust Platform модул (TPM), какъвто се ползва рядко извън корпоративните среди, тя може да работи и без него, но с ограничена функционалност. С Windows Vista SP1 ще дойде и опция потребителите да кодират и други дискове, асвен този на операционната система, който е защитен по подразбиране.
"По време на стартирането на компютъра, ако BitLocker засече състояние на системата, което може да представлява риск за сигурността (например грешки по твърдия диск, промени в BIOS или някои файлове, стартиращи се с операционната система), той ще заключи диска и ще изиска специална парола за възстановяване, за да го отключи. Уверете се, че сте въвели тази парола, когато включвате BitLocker за пръв път; в противен случай може окончателно да загубите достъп до файловете си," предупреждават от Microsoft.


5. Program Compatibility Wizard

Този инструмент е съветник за съвместимост, който ще ви помогне да използвате по-стари версии на програми с Windows Vista. Става въпрос за версии на програми, които са работели с по-стари версии на Windows. Съветника засича всички инсталирани програми и предлага избор и тестване на настройките за съвместимост. Всичко, от настройките на дисплея до подредбата на работния плот и административните привилегии може да се настрои от тук. Достъпа до съветника става през Programs в контролния панел.
 


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (1)

sico на 10.08 2011 в 17:53ч.
много ситно си написал

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com