Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Моделиране на молив с 3DSMax 1

Stalik   трудност:    видян: 23212

1. В Top View създайте цилиндър със следните параметри: Радиус: 7,0; Височина: 200,0; Сегменти на височина: 5, Кап сегменти: 1; Страни: 18.
 
2. След като цилиндърът ви е готов, превърнете го в Editable Poly, като първо го селектирате и след това щракнете с десния бутон на мишката и изберете: Convert to: -> Convert to Editable Poly или му добавете модификатор Edit Poly от падащото меню с модификаторите.
 
 
3. След като вече сте конвертирали цилиндъра е време да започнем с оформянето на молива:

От подменюто на модифайъра Edit Poly изберете правоъгълници (Polygons) и след това изберете горния правоъгълник на цилиндъра (който, в случая си е чист кръг). Най-лесно ще ви бъде да в Top View. Щракнете върху малкото прозорче до бутона Bevel и задайте следните стойности:

Височина: 23,0
Outline: -4

Натиснете ОК.
 
 
След като завършите тези стъпки, повторете ги отново, но със следните стойности:
Височина: 13,0
Outline: -2,5

Натиснете ОК.
4. До тук сме направили върха на молива. Сега да се погрижим за долната му част. Завъртете молива така, че да можете удобно да селектирате правоъгълника, който е срещуположен на върха. След това натиснете прозорчето до бутона Inset и задайте стойност 5. Така ще получите писеца на молива. Най-добре ще видите резултата в Top View.
След това натиснете ОК.
 

5. В общи линии, моливът е готов. Остава само да направим така, че да изглежда още по-истински като му добавим материали. За да направим това, трябва преди това да определим ID на отделните части на молива, които смятаме да оцветим.
До момента имаме избран един правоъгълник от обекта – в долната му част. Нека му определим ID: 1 (имайте предвид, че ако по някаква причина сте деселектирали тази част на молива, трябва да го селектирате отново, за да му зададете ID).
 
 
6. Същото трябва да направим и с горната част на молива, затова го завъртете и изберете правоъгълниците, които оформят заострения писец на молива. Задайте им отново ID:1
 
 
7. Сега следва да зададем ID : 1 на целия молив, с изключение на онази му част, която се подостря, затова слектирайте само необходимите правоъгълници.
 
 
8. Сега остава да зададем и ID на подострената част на молива. Изберете само правоъгълниците, от които се състои тя и задайте ID : 2. Номера е различен, (защото само тази част на молива, както и кореспондиращата с нея в долната част на молива) ще бъде в различен цвят/материал.
 
 
Сега направете и същото и с обратната част на молива. На фигура 09, нещата се виждат по-ясно.
 
 
9. След като сме направили всичко до този момент е време да сложим и материалите. Кликнете М на клавиатурата и така ще влезете в редактора на материалите. След това, изберете даден материал по желание. Сега е ред да щракнете върху бутона Standart и като ви се появи браузъра на материалите да изберете Multi/Sub-Object. Сега ще можем да приложим различни материали за отделните ID-та, които създадохме преди малко.
 
 
10. Остава да определите какви цветове/материали ще изберете за молива си. Моя, противно на очакванията, е червен:
 
Автор: merrynation.hit.bgКоментари (6)

cybersasho на 27.07 2008 в 23:46ч.
W0h0000
Thanks,направих го ^^
tonim89 на 09.02 2009 в 14:57ч.
И аз го направих.Добре е обяснено ;)Браво!
admin3d на 26.07 2010 в 10:41ч.
полезен урок
todoricio на 06.01 2011 в 17:45ч.
Някой , може ли да ми помогне как се оцветява молива ?
loki2801 на 09.03 2011 в 21:29ч.
Mного благодаря за урока всичко е така добре обяснено :) НАЙ - НАКРАЯ да направя моя първи проект :)))
marso4 на 29.03 2011 в 09:45ч.
Мерси, за урока.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com