Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Windows Vista: най-важните 84 въпроса и техните отговори

kal   трудност:    видян: 28049

Точно когато всеки се чуди дали да инсталира Windows Vista, решихме да отговорим на 84-те най-често задавани въпроси около новата операционна система, които вълнуват най-вече използващите ХР. Какво е новото? Какво е усъвършенствано? На какво трябва да обърнат внимание преминаващите от XP към Vista потребители? На тези и още много въпроси отговаряме на следващите страници.

След повече от 5 години разработка, резултатът е най-сетне налице – Windows Vista вече е на пазара. Информацията около новата версия се завъртя по всевъзможни сайтове още с подготовката й. До днес вече е изговорено толкова много за Vista, че на човек му е трудно да се ориентира в целия куп информация. Именно затова смятаме, че дойде време фактите да бъдат събрани и казаното досега да бъде систематизирано.
Какви нови функции предлага Vista? Годен ли е моят хардуер за работа с него? Коя е подходящата за мен версия? Трябва ли да лицензирам Vista наново, когато ъпгрейдвам РС-то? Разполага ли операционната система с програма за архивиране? Станал ли е интерфейсът по-лесен за използване?
Събрахме най-често задаваните от вас въпроси около Windows Vista и се постарахме да им дадем максимално изчерпателни отговори. Резултата ще прочетете тук – Windows Vista: 84 въпроса и техните отговори.
Приятно четене!

ОСНОВИ

Кога трябваше да бъде обявен Vista?
Първоначално слуховете сочеха, че наследникът на Windows ХР ще се появи на пазара през 2003 година и трябваше да е лек ъпдейт, който да запълни дупките между ХР и операционна система с кодово име “Blackcomb”. Тогава Microsoft обяви, че ъпдейтът, наречен Longhorn, ще бъде пуснат на пазара през 2004 г. Последваха още няколко отлагания, при последното от които (през март 2006) компанията обяви, че крайната версия на Vista ще бъде достъпна за потребителите едва началото на 2007. Официалното пускане на новата операционна система в продажба бе на 30 януари т.г.
Откъде идва името Windows Vista?През юли 2005 г., когато бе обявено името, Брад Голдберг (шеф за разработката на Windows) обяви, че името било резултат от няколкомесечно проучване, което търсило дума, изразяваща едновременно яснота, чистота и блясък.

Като проследим развитието на Windows, започвайки от Win 95 (голяма крачка напред) и стигайки до Win ME (по-скоро крачка назад) – къде нареждаме Vista?
Някъде посредата. Vista може да се определи като крачка в правилната посока, при това средно голяма крачка. По отношение на новите възможности операционната система предлага много малки, но въпреки това стойностни подобрения. Все пак няма нищо изключително.
От друга страна, ако нововъведенията се изразяват в подобрената защита срещу вируси, шпионски софтуер или други атаки, тогава тази точка би се превърнала в голям плюс за новата Vista.
Имайки предвид възможностите на днешните хардуерни елементи, а също и на все още предстоящото преминаване към 64-битови компютри, Windows Vista предлага много по-добра поддръжка от ХР. Новият Windows дава основа за много високопроизводителни приложения, които никога не биха могли да бъдат написани за ХР. Когато се появи първият 64-битов софтуер, Vista би трябвало да се превърне в много по-съществен и убедителен ъпгрейд, отколкото е сега.

Как се справя Vista в сравнение с най-новата версия на Apple OS?
В някои класации Apple OS X 10.4 ("Tiger") печели челни места, докато Windows XP дори остава неспомената. На изложението CES 2006 обаче Vista получи най-високо признание от организаторите и отнесе първото място.
С Vista Microsoft скъси дистанцията с OS X. Това отчасти се дължи на факта, че новият продукт на Microsoft е снабден с толкова нововъведения – от вградени търсачки до триизмерен изглед на менютата, с които OS X вече разполага.
С “Leopard” обаче, новата операционна система от Apple, Mac потребителите ще получат някои нови възможности, които отново ще ги изведат един гърди пред използващите Windows. Пример е архивиращата системата на Leopard, която надминава функционалността на тази при Vista.

Какви са системните изисквания на Vista?
Минималните системни изисквания са ясно установени. За версията Home Basic са ви нужни процесор поне 500 MHz, 512 МВ оперативна памет и поддържаща SVGA резолюция видеокарта. Освен това, трябва да разполагате с твърд диск от 20 GB, 15 от които трябва да са свободни за операционната система. Който иска да вижда и използва и Aero режима на Vista, няма да се размине с подобен минимум. За последната екстра ще ви е нужна видеокарта, поддържаща Direct X 9 (Pixel Shader 2.0), която разполага с Windows Vista Display Driver Model (WDDM) драйвери и минимум 128 МВ памет.

Има ли някаква програма, която да установи, годен ли е сегашният ми компютър за Vista?
Първо погледнете PC Pitstop Vista Readiness Test (http://www.pcpitstop.com/vistaready), където ще бъде проведен тест направо в браузъра (изисква се IE). Той сравнява хардуерните ви компоненти с минималните изисквания, а също и с препоръчителните. Фирмената програма Windows Vista Upgrade Advisor на Microsoft (http://www.microsoft.com/windows/products/windowsvista/buyorupgrade/upgradeadvisor.mspx) пък стига още по-дълбоко като тества системата ви и изготвя списък с наличните приложения, изписвайки, кои от тях ще вървят под Vista и кои не.

Какво идва след Vista?
Все още няма много информация около следващата версия на Windows, но спряганата преди време като Blackcomb, вече се нарича Vienna. Става дума за кодово име, с което Microsoft започват нова серия операционни системи, наричани на градове от цял свят.
Както става ясно от Wikipedia, за тази операционна система се носят слухове още отпреди появата на XP. Същият сайт предполага, че с въвеждането на Vienna може да се очаква съвсем нов потребителски интерфейс, предлагащ различни нови функции, като например технологията Sandbox.
Кога тази операционна система ще се появи на пазара никой не знае. Според шефа на Microsoft Стив Балмър обаче периодът от 5 години между две версии никога повече не бива да се повтаря. Ако е така, може да очакваме Windows Vienna преди 2012 година.

Кога излиза първият Service Pack за Vista?
Най-вероятно още тази година. Досега нито един Service Pack не е излизал в същата година, в която се е появявала и операционната система, но при Vista нещата стоят по-различно. Той беше паралелно разработван със сървърната OS Windows Server Longhorn (Windows Server 2007). За да бъде спазен обявеният за старта на Vista срок, в края на лятото/началото на есента 2006 процесът на разработка бе разделен на две. Vista мина на преден план и достигна последната фаза, а създаването на Windows Server 2007 продължи. Това, което бе постигнато по-нататък, трябва да се допълни със Service Pack за Vista. За крайния потребител това е допълнителна екстра: за първи път получавате операционна система, създадена преди всичко за сървър.

Какво стана с WinFS?
WinFS трябва да замести настоящата файлова система на Windows. Това трябваше да е база данни, която да служи за ускоряване и оптимизиране на търсенето и сортирането на файлове. Microsoft обаче изостави този проект, тъй като реализацията му беше прекалено сложна. Понастоящем тази тема е неприятна за компанията, но изглежда, че в следващата версия на Windows WinFS ще бъде най-сетне въведен.

ВЕРСИИТЕ НА VISTA

Какви са версиите на Vista?
Обособяването на пет различни версии на Vista не е нищо ново.
Въпреки че Windows XP бе пуснат в продажба в два варианта – Home и Professional Edition, по-късно Microsoft обяви и още две OEM версии – Media Center Edition и Tablet PC Edition. Сега функционалността на различните ХР варианти е разпределена и разделена в четирите крайни версии на Vista.
Изборът на правилната за вашия компютър операционна система не е никак сложен. Ако хардуерът ви покрива минималните изисквания на новата OS, ако не сте заинтересован от Aero интерфейса, ако не ви е нужна връзка със сървъра на Windows и ако не използвате Media Center и Tablet PC функции, значи спокойно може да се ориентирате към Home Basic.
След изброените ограничения все пак едва ли ще усетите много от предимствата на Vista. За малко повече пари получавате Home Premium, която ще ви предложи не само 3D интерфейса Aero, но и Media Center. Освен това оттук започват и 64-битовите версии.
Ако искате/трябва да имате връзка с домейн сървъра на Windows, нужна ви е Business Edition. А ако към нейната функционалност желаете да добавите и Media Center, изберете Ultimate Edition, която наистина предлага пълната функционалност на Vista.

Имам лаптоп, мога ли (или трябва ли) да инсталирам Vista?
Да, можете, стига Vista версията, която поръчате, да поддържа функционалността на преносимите компютри. Това са Home Premium, Business, Enterprise или Ultimate. Преди да обмислите покупката обаче проверете дали хардуерните компоненти са готови да покрият изискванията на Vista. Много лаптопи са със слаби конфигурации и често негодни за работа с новата OS.
Версиите на Vista, подходящи за ноутбук, предлагат някои нови функции, като например съставянето на ръкописни бележки. Получавате повече контрол върху това, къде да се появи Tablet Input Panel (TIP), т.е. областта за писане. Курсорът на мишката пък служи като индикатор за протичащите в лаптопа процеси, а движенията на ръката (наречени Flicks) позволяват лесно и бързо да ги навигирате.
Страничен ефект за всички, неизползвали версия на Windows за преносим компютър – Windows Vista разпознава почти всякакъв ръкописен текст, както и гласови команди.

Какво предлага версията Business?
Най-съществената екстра тук е възможността да се регистрирате в домейн на сървъра на Windows и да получите достъп до файлове за сваляне. Подобна възможност предлагаше още Windows ХР Professional. Аналогично на друга подобна опция и Vista Business предлага отдалечен достъп до компютъра.

Какво предлага версията Ultimate?
Версията Ultimate е предназначена главно за феновете на Windows, хардуерните ентусиасти и професионалните потребители, които искат да разполагат с пълната функционалност на новата Vista. Към това число спада опцията Complete PC Backup, а също и заключването на твърдия диск Bitlocker. За закупуването на Ultimate Microsoft ще награди потребителите със специални екстри, които ще им бъдат предложени за безплатно сваляне. Допълнителен бонус: собствениците на Ultimate получават и 32-, и 64-битовата версия в пакет, а към тях и достъп до езиковите пакети за операционната система.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (4)

jupedka на 19.03 2008 в 14:09ч.
Относно това с мрежата, че полесно се настройва не е така!!!!
още повече ако се опитате да ги вържете виста, ХП и 98СЕ старите версии нямат проблеми но вистата ....
лично аз ако можех бих си предпочел ХП-то липсват ми някой инструменти от сорта на бърз достъп до WiFi мрежите тук е доста по сложно дори ако си извадиш пряк път !
roseto на 07.04 2008 в 16:11ч.
хммм вистата не познава FAT32..
texnika на 27.09 2008 в 22:04ч.
да наистина не познава FAT32.пък и има проблем с драиварите,савместимоста с FDD на лаптопите.
frostnor на 13.10 2008 в 20:05ч.
Напротив мрежата наистина се настройва лесно!! лично се пробвах .

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com