Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Да инсталираме Windows Vista в 13 стъпки

kal   трудност:    видян: 21920

 

Дори и да не планирате инсталирането на ОС Windows Vista в скоро време, може да запазите нашия своеобразен гид за ъпгрейд от Windows XP към Windows Vista за справка в бъдеще.

 

1. Поставете инсталационния носител на Windows Vista в оптичното устройство. За настоящия материал ползвам версията Ultimate Еdition, но стъпките са сходни и при останалите вариации при Vista. Ако сте уверени, че хардуерът ви е съвместим с Vista, може да прескочите следващата стъпка.

 

2. Алтернативно, за да се уверите, че системата ви е достатъчно производителна, за да се справи с Vista, отворете връзката Check compatibility в основния диалогов прозорец, който се появява, след като поставите диска в оптичното устройство. След това отворете връзката Download Windows Vista Upgrade Advisor, запазете и стартирайте приложението локално.

 

Следвайте инструкциите, за да инсталирате модула Advisor, служещ за проверка на системната съвместимост с Vista. Преди да стартирате процедурата, включете в компютъра всички периферни устройства, които възнамерявате да ползвате и под Vista, и натиснете бутона Start Scan. Софтуерът Advisor ще анализира системата ви, за да провери дали тя предлага адекватна производителност за нуждите на Vista, както и дали е налична съвместимост с периферния хардуер. Когато процесът приключи, може да разгледате резултатите от теста, натискайки бутона See Details. Съветникът Advisor ще освети всички проблемни хардуерни звена, ако има такива.

 

 

С този инструмент ще можете и да прецените коя версия на Vista ще отговаря максимално на нуждите ви с оглед на инсталирания хардуер. Ако се колебаете, разгледайте списъка с разликите между отделните версии с бутона Compare Editions, намиращ се в долната част на работния интерфейс на програмата Advisor. При положение че всичко е наред и няма открити проблеми, може да продължите с инсталацията.

 

3. В диалоговия прозорец за инсталирането на Vista натиснете Install Now. Програмата ще ви запита дали желаете да изтеглите всички обновления, което е за препоръчване, за да си спестите излишни главоболия впоследствие. Това става с натискането на бутона Go Online. В случай че не разполагате с достъп до интернет, естествено, бихте могли да продължите и без да сваляте и инсталирате обновленията. Дори и да имате интернет връзка, е възможно да няма намерени пачове. Не се притеснявайте, когато такива се появят впоследствие, те тутакси ще бъдат инсталирани.

 

4. Тук е моментът да въведете своя лицензионен ключ (т.нар. product key), който сте получили при закупуването на Windows Vista. Въведете го без тиретата, след което маркирайте отметката Automatically activate Windows when I’m online. По този начин ще регистрирате своето PC и Vista в базата данни на Microsoft, което е необходимо за активирането на продукта. Редно е да се отбележи, че по време на активирането лични данни не се изпращат.

 

В случай че не разполагате с лицензионен ключ по време на самата инсталация, прочетете стъпки пета и шеста, а ако сте въвели ключа си, прескочете към стъпка седма.

 

5. Ако не разполагате с ключ, може да продължите и без него, просто оставете полето празно. В случай обаче, че объркате нещо в следващата стъпка, ще се наложи да преинсталирате операционната система, когато придобиете своя сериен номер. Инсталаторът ще ви напомни още веднъж, че трябва да въведете лицензионния си ключ. Изберете No.

 

6. Ако не сте въвели сериен номер по време на стъпка 4, сега е моментът да укажете коя версия на Vista желаете да инсталирате. В моя случай аз маркирах отметката Ultimate Еdition, т.е. в зависимост от това коя версия желаете да качите, избирате съответното поле.

 

Много е важно да посочите правилната версия, която е обвързана с вашия лицензионен ключ, защото в противен случай ще се наложи преинсталация, за да може да бъде активирана вашата ОС. Това трябва да стане до 30 дни след инсталацията.

 

7. Тук е EULA споразумението. След като се запознаете с условията за работа с Vista, трябва да маркирате отметката в долната част на екрана, където пише “I accept the license terms”, и да продължете с Next. Стига да сте съгласни с тях, разбира се.

 

8. В следващия екран може да изберете дали да бъде извършена инсталация на чисто, или ъпгрейд.

 

Ако изберете ъпгрейд, добрият стар Windows XP ще “изчезне”, но всичките ви програми, настройки и документи би трябвало да останат непокътнати, когато Vista стартира за първи път. За съжаление в практиката често се оказва, че голяма част от програмите не сработват при такава процедура, но въпросните приложения ще бъдат посочени от софтуера Advisor по време на втората стъпка. Имайте предвид, че за да може да ъпгрейднете системата, трябва да започнете инсталацията на Vista под WindowsXP, а не като стартирате от диска.

 

За да инсталирате на чисто, изберете опцията Custom (advanced). От тук можете да направите и dual-boot конфигурация, т.е. запазвайки настоящата ОС, като така ще можете да изберете дали да стартирате Windows XP, или Windows Vista при всеки рестарт. В моя случай аз избрах Upgrade.

 

 

9. Инсталаторът проверява съвместимостта на програмите, които ще участват в миграцията, и ви уведомява при потенциални проблеми. Някои приложения, да речем софтуер за запис върху оптични носители или пък антивирусни пакети, просто не могат да заработят при архитектурата на Vista, освен ако не са специално създадени или преработени за целта. Ако бъдат намерени “проблемни” приложения, излезте от инсталатора, премахнете програмите, които създават пречки, и започнете отначало.

 

10. Софтуерните продукти, за които не е сигурно, че ще сработят коректно или не, са поставени в графата Potential issues. Възможно е в този списък да няма никакви програми, както беше при мен.

 

11. Инсталаторът започва прехвърлянето на файловете, необходими за инсталирането на Windows Vista. Ако токът спре или ако машината “увисне” по време на този процес, трябва да стартирате процедурата отначало.

 

Макар Vista да ме предупреди, че трябва да се въоръжа с търпение, целият процес отне около 50 минути, като машината се рестартира няколко пъти по време на този период. Имайте предвид, че това е съвсем нормално поведение и не трябва да ви притеснява.

 

12. Когато процесът на качване приключи, Windows Vista ще се стартира. Трябва да изберете дали ОС да настрои защитните механизми на системата ви автоматично, или не, което става с натискането на бутона Use recommended settings. Това активира филтъра против опити за кражба на личните данни (phishing), функцията за автоматично обновление (Automatic updates) и защитата срещу спайуер вредители (anti spyware).

 

След това остава да конфигурирате времевата зона, датата, времето и часа, след което натиснете Next. Ако Windows открие мрежова карта, ще ви попита към какъв тип мрежа сте свързани. В моя случай това е мрежа в домашни условия, затова избрах Home.

 

13. Натиснете Start, за да започнете работата с Vista.

 

При първото логване в системата трябва да зададете администраторската парола. При първото стартиране операционната система ще покаже съобщение, че “приготвя” работното поле за работа, което отнема известно време, но се извършва еднократно. Ако е необходимо, операционната система ще поиска драйвери за всеки новооткрит хардуер. Локализирането им става с бутона Locate and install driver software, възможно е да трябва да потвърдите инсталирането на новите драйвери с Continue.

 

След като стартирате Windows Vista, тя ще зареди функцията Automatic Updates, за да се обнови, в случай че сте активирали тази опция по време на стъпка 12.

 

Вече може да започнете да конфигурирате Vista според предпочитанията си. Например за да включите интерфейса Aero, изберете работното поле с щракване с десния бутон, след това Personalize, а в прозореца, който се появява, натиснете Theme. При Vista Home Basic, както и при по-слаби системи, тази опция липсва, но в противен случай може да преминете към помпозния интерфейс Windows Aero, като го изберете от падащото меню. След това потвърдете промените с OK.

 

Както виждате, около инсталирането на новата операционна система на Microsoft няма нищо сложно, дори напротив. Надявам се, че с настоящия материал съм ви бил полезен. Наслука!

 

 

Автор: Димитър Петков

 

http://computers.bg/

 

 Коментари (6)

texnika на 15.08 2008 в 11:27ч.
да добър урок.но примен жазникна проблем с мрежовите настройки,жообще не мога да се сжвържа с интернет.
nemzes на 03.05 2009 в 17:16ч.
Инсалирал съм ОС с човек до мен,но дори с тези указания пак не мага да рискувам.Мисля да намеря някой стар хардиск и на него да тренирам.И все пак няма ли начин да пробвам инсталиране на Windwos без да трия настоящия?За всеки случай.При два едновременно работещи 2 харддиска просто се получават повече дялове и едната операционна система просто остава неактивна.Ако отцепя част от локалния диск дали може да се инсталира 2-ра ОС без да повреди действащата?
antonbtemelkov на 09.06 2009 в 20:42ч.
nemzes на 03.05 2009 в 17:16ч. ОТГОВОР:

да има разбира се - виртуална машина, а това за хардовете - хитро но мн работа за нищо

виртуални машишни - Microsoft Virtual PC, VirtualBox,VMware......

Първите 2 са безплатни, а второто го "купи" от тракер, ако настояваш на най-доброто и трудно за работа!

ПП: Виста се инсталира мн лесно, незнам какво се плашиш, 9 годишният ми племеник успя, а знае 5 думи на англ, ама щрака там и стана и то успешна инсталация!!!
Smehurka на 29.07 2009 в 15:52ч.
Да инсталираш Windows Vista е лесно сравнително въпросът е когато нямаш ключ за активиране как да действаш?
agent61 на 26.08 2009 в 13:26ч.
успях да инсталирам ultimate аз имам интернет но не може да го намери не знам защо но графиката изглежда лошп
simeonMMM на 19.02 2010 в 16:52ч.
Smehurka на 29.07 2009 в 15:52ч.

Значи ако нямаш ключ просто осъавяш полето за въвеждане на ключ празно.Ще те попита дали наистина искаш и ти отговаряш ДА ако не стане казвай НЕ.Ала преди това се огледай и ако има по "Activate Windows when I offline" или нещо подобно го унмаркирай.Ако не е при страничката за активация то е на следващите.Аз съм пробвал Виста и съм много доволен

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини