Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Направете си сами Интернет радио с NullSoft SHOUTcast Server

kal   трудност:    видян: 30139

 

Популярно схващане е, че за да си направите Интернет радиостанция са необходими мощни сървъри и скъпоструващ софтуер. Тoва е така отчасти, но всичко зависи от мащаба на проекта. Защото, ако искате да направите радио за неголям брой слушатели – например за кварталната LAN мрежа, нещата са доста по-прости и могат да се направят почти без пари


Това, без което не можем да минем, разбира се, е компютърът, затова го приемаме за даденост. Сега да се заемем с програмното осигуряване. Преди всичко свалете и инсталирайте добре познатият Winamp , той ще бъде основата на нашата радиостанция. Освен това ще ви трябват SHOUTcast Server и SHOUTcast Plug-in, написани, между другото, от Nullsoft - компанията, която прави и самия Winаmp. Всички програмки, описани дотук са безплатни, последните могат да се свалят от http://www.shoutcast.com/download. Размерът им е съвсем скромен - общо не надвишават 1 MB. Дори и сървърът ви да не работи под Windows - няма проблеми - има и версии и за операционните системи Mac OS X, Linux, FreeBSD и дoри Solaris.

Първо, трябва да инсталирате и настроите сървъра. Това е съвсем елементарно - стартирате инсталационната програма, избирате графичен или конзолен интерфейс и готово. После намирате инсталационната директория на програмата, после файла с настройки sc_serv.ini и го отваряте с произволен текстов редактор. Пълното описание на всички команди можете да прочетете на сайта, но засега ви стигат тези три: PortBase - портът, на който ще работи сървъра (той е 8000 по подразбиране и няма смисъл да го променяте, освен ако вече не е зает от друга програма). С MaxUser определяте максималния брой потребители, които могат да слушат радиостанцията ви едновременно. Password е паролата за отдалечен достъп, препоръчително е да е малко по-сложна. Това е всичко по сървърната част.

Сега да се заемем с плъгина. Инсталирате го, без да променяме параметрите по подразбиране. След това пускате Winamp и влизате в опциите и (клавишна препратка Ctrl + P). Намирате в списъка DSP/Effect, после Nullsoft SHOUTcast Source DSP и натискате бутона Configure active plug-in. 

Отваря се прозореца с настройките, който има четири табчета. 

Първото - Main - съдържа полезна информация. Тук можете да проверите текущото състояние и нивото на сигнала.

 

Преминавате към следващото - Output.
 

Тук включете опциите Connect at Startup и Automatic Reconnection on Connection Failure.

 

След това, в полето Address посочете адреса на машината, на която е инсталиран сървъра. Ако е на същия компютър, напишете Localhost или 127.0.0.1. В полетата Port и Password въведете същите стойности, които указахте при настройването на сървъра. Засега не пипайте останалите. Функциите на Yellowpages ще разгледаме по-късно.

 

Сега преминете на Encoder. 

И тук няма нищо сложно - задавате кодека, битрейта (определя качеството на звука) и ражима mono/stereo. Може да настроите пет различни конфигурации и да превключвате между тях в зависимост от броя на слушателите и пропускателната способност на канала (скоростта на връзката).

 

Последното табче е Input.
 

Тук се правят настройки взависимост от предназначението на радиостанцията. Ако просто искате да пуснете музика, оставете Winamp непроменен в падащия списък, иначе променете на Soundcard Input. Сега имате достъп до следните бутони и параметри: Open Mixer - отваря аудиомиксера, Push to Talk - действа на принципа на радиостанция - когато е натиснат, можете да говорите, на фона на музиката. С бутона Lock оставяте Push to Talk непрекъснато включен, Music Level, BG Music Level, Mic Level, Fade Time - са плъзгачи, с които задавате силата на основната и фонова музика, микрофона и скоростта, с която намалява и се увеличава силата на звука при натискане и отпускане на Push to Talk.

 

Привършихте с всички настройки и сега вече излъчвате музика в ефир. Въведете в адресното поле на браузъра http://<адрес_на_сървъра>:<порт>. Би трябвало да се отвори страницата на SHOUTcast сървъра. Тук можете да разгледате предишните пускани песни, текущото състояние на сървъра и да го управлявате отдалечено. За да започнете да слушате радиото, натиснете Listen или добавете в плейъра адрес от вида: http://<адрес_на_сървъра>:<порт>/listen.pls. Ако искате да направите радиостанцията публична, отворете прозореца с настройките на DSP плъгините, после табчето Output и накрая раздела Yellowpages. 

Открийте параметъра Make this server public. Като го активирате, разрешавате данните за вашата радиостанция на сайта shoutcast.com. Информация за нея автоматично се появява и в Winamp Library, раздел Shoutcast Radio. Сега трябва да настроите и още няколко опции. В Description посочвате името на радиостанцията; в URL - домашната страница на радиостанцията или пък своята лична; Genre - жанра на музиката, така че да я направите по-лесно откриваема, ако другите търсят по този филтър; ICQ , AIM и mIRC - номера за връзка в няколко популярни услуги за обмен на съобщения в реално време. Опцията Enable Title Updates актуализира данните за текущата песен, те се четат от ID3 таговете на файла.

 

С това вашата радиостанция е напълно настроена и готова за излъчване. Можете да я слушате с произволен плейър, поддържащ поточно аудио - Winamp , foobar2000 , Windows Media Player и други.

 

Повече по темата може да научите и от нашия видео урок: Онлайн радио с Winamp

 

Източник: www.pcworld.bg

 Коментари (3)

djkoki на 20.07 2009 в 00:03ч.
Направих си радио ама защо другите не могат да го слушат?Влизат в адреса на радиото ми а тои е http://77.77.29.238/listen.pls и не тръгва не знам защо така.Моля да ми помогнете.Благодаря предварително.
simeonMMM на 21.11 2010 в 10:40ч.
Защото тоя IP адрес не е реален. Аз като си направя сървър на ЦС е същото - аз влизам другите не могат. Обаче аз съм на 100% сигурен че моят ИП не е реален, Поздрави
BlackIce на 17.02 2011 в 16:20ч.
Изходът е някой да ти активира функция DMZ на ДСЛ модем ако си с такъв

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com