Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да си сглобим сами компютър – бързо и лесно

Stalik   трудност:    видян: 69614


Не е задължително човек да бъде голям специалист, за да си сглоби сам компютър... просто необходими са малко познания и да се внимава. Естествено не е препоръчително, ако съвсем нищо не разбирате, да се пробвате да асемблирате сами. За да ви покажем правилният подход ще ви обясним основните моменти от сглобяването на един компютър, илюстрирайки процеса стъпка по стъка и давайки ви ценни съвети.


Стъпка 1 - подбор на компонентите

Тук е много важно да внимавате, тъй като най-малкото трябва да подберете съвместими един с друг компоненти. Добре е да се посъветвате с познати, които имат повече познания от вас, да потърсите помощ в специализиран сайт/форум в Интернет или да се консултирате директно с фирмата, от която смятате да пазарувате. Преди да направите това, е необходимо да сте определили няколко много важни неща: на първо място, колко пари сте готови да отделите и за какво смятате да използвате основно новата си компютърна система. На базата на тези две неща, по-компетентните от вас лица могат да сглобят оптималното решение.


Да приемем, че разполагаме с $1200 за компютър, с можем да сглобим една доста добра многофункционална система от висок клас, която да става и за актуалните игри и за нормална работа с офис приложения, гледане на филми и браузване в Интернет.


Компютърната кутия е важен елемент, тъй като в нея трябва да се помещават всички останали компоненти на системата (естествено без периферните устройства). Колкото по-добра е кутията, толкова по-лесно ще ни бъде да сглобим компютъра и впоследствие да го поддържаме и ъпгрейдваме. За разлика от повечето останали компоненти, компютърната кутия рядко се подменя и това също е добър аргумент в полза на избор на по-качествена такава.


В конкретния случай се спряхме на Gigabyte 3D Aurora, която определено има доста интересни възможности и е много удобна за работа.

Самата кутия е алуминиева, което естествено води до по-висока цена, но дава и много важно предимство - лекота. В допълнение кутията разполага с плексигласов прозорец от едната страна, позволяващ да се видят компонентите вътре в кутията. В задната част има предвидено място за две 12 см. перки за охлаждане, както и входове/изходи за маркучи на водно охлаждане. Кутията обаче идва без захранване, което означава, че трябва да се избере допълнително такова, като при него също не трябва да се прави компромис.

Изборът на дънна платка също е от съществено значение, защото от нея зависи типа на още няколко компонента: процесор, памет, видеокарта, твърд диск и т.н. От съществено значение е производителят на процесора, Intel или AMD, тъй като това са основните два конкурента. За процесори Intel се наложи цокъл 775, докато при AMD положението е малко разпокъсано... В момента актуални са цокъл 754 и 939, но съвсем наскоро се появи и новият АМ2. Нашият избор се спря на дъно Gigabyte G1975X на базата на чипсет Intel 975X, което използва DDR2 памет и PCI Express-базирана видеокарта.

Останалите компоненти като: захранване, видеокарта, процесор, памет, твърд диск, оптично устройство и охладител за процесора, също трябва да бъдат внимателно подбрани. Както стана дума, захранването е доста важен елемент, и с оглед на бъдещ ъпгрейд на хардуера, е добре да имате известна мощност в запас. Тук изборът ни се спря на YESICO SC560, 560-ватово захранване от висок клас, което е предвидено да осигурява мощност за SLI и Crossfire конфигурации (с две видеокарти от висок клас). Освен това, захранването използва лесна система за управление на кабелите, само нужните от тях се включват към неговия корпус. А допълнителната възможност за показване на натоварването в реално време е особено полезна, за да получавате актуална информация за консумираната от системата електроенергия.


Процесорът - двуядрен Intel Pentium D модел 930 с работна честота от 3.0 GHz за всяко от ядрата, в комплект със стандартен box-ов охладител. Макар да не е най-добрият избор, стандартният охладител е достатъчен, за да осигурява нормалното охлаждане на процесора. Все пак идеята за използването на по-сериозен охладител, използващ топлопроводи и 92 или 120 милиметрови перки не е за пренебрегване.


Два модула памет DDR2-667 от по 1 гигабайт всеки, които работят в двуканален режим. Използваме 2 гигабайта, за да може системата да е подготвена за бъдещите изисквания на предстоящия да се появи в началото на 2007 година Windows Vista. Все пак препоръчителният минимум е 1 гигабайт оперативна памет, освен ако не става дума за офис система, където и 512 MB са достатъчни към момента.


Видеокартата, не най-бързата и мощна към момента на пазара, но с доста добра цена и съответно съотношение цена/производителност - Gainward GeForce 7800GT с видеопамет 512 MB. Реално игрите, които могат да използват ефективно този обем видеопамет се броят на пръстите на едната ръка, но не пречи да сме подготвени. При видеокартите от среден клас 128/256 MB са напълно достатъчни, а за тези от нисък клас е просто безсмислено наличието на повече от 128 MB видеопамет.


Спряхме се на твърд диск 250 GB Seagate SATA, като при Intel-базираните системи от известно време се налага тенденцията за преминаване основно към S-ATA дискове. Същевременно при решенията на база на AMD процесори, все още положението с P-ATA дисковете е по-свободно (не се налага ограничение от чипсета за само един IDE порт с 2 канала). И все пак е препоръчително да се насочите към Serial ATA решение, когато става дума за твърд диск, като моделите с най-добро съотношение като цена на гигабайт са съответно 250 и 300-гигабайтовите.


Остана само оптичното устройство, където изборът вече трябва да е насочен към DVD записвачка, тъй като там цените вече са повече от достъпни, а и нуждата от такова устройство постоянно нараства.

В конкретния случай се спряхме на NEC ND3550, но респективните модели като характеристики на останалите производители, като Lite-On, LG, Pioneer и т.н. също не са лош избор.


За финал остават само периферните устройства във вид на монитор, мишка и клавиатура (като задължителни за нормалната работа) и естествено ако ви е необходима още някаква допълнителна периферия - принтер, скенер, озвучителна система и т.н. За клавиатура и мишка е добре да се насочите към добре балансирани решения като цена и възможности, а не да вземете най-скъпото на пазара. Такива например са продуктите на A4Tech и по-специално клавиатурата KB-28-1 и лазерната оптична мишка X750F-1. Тук обаче има още един важен фактор: клавиатурата и мишката трябва да ви харесват и най-вече да са ви удобни за работа, а не само да са качествени и не особено скъпи.


Течнокристалните монитори настъпват сериозно, а и са на доста по-достъпна цена отпреди, затова и повечето нови компютърни системи вече са такива екрани. Единствено когато се търси ценово ориентирана конфигурация от нисък клас се прибягва до CRT монитор, тъй като те все още са по-евтини като цена. Изборът ни тук се спря на 17-инчовия NEC 1770 GX2, който използва 4-милисекундна TN матрица и разполага с антирефлексно покритие на екрана, което подобрява и контраста на изображението. Като цяло едно добро предложение като възможности, качество на изображението и цена за монитор с този размер на диагонала.


Страници: 1 2 3 »

Коментари (5)

azerot на 17.07 2008 в 20:03ч.
мн подробно и сиг ще свърши работа :)
dumbela2003 на 30.10 2008 в 22:24ч.
а как мога да принтирам нещо?харесал съм някакъв урок и искам да го принтирам.каде да натисна за да го истегля?никаде не виждам принтирай.извинете за тъпите въпроси,ама аз от скоро си имам мой компютър и тепърва се уча да правя нещата сам.
neronvylka на 26.03 2009 в 10:22ч.
Извинявай, ама гледаш урок за сглобяване на компютър и питаш как да си принтираш нещо ? :)
ivanev на 18.04 2009 в 11:13ч.
Как да разбера съвместим ли е харда с дъното?
Scripter на 22.06 2010 в 18:38ч.
#Извън темата
1.Dumbela2003 - копирай всичко от урока след това го постави примерно в нотепад и от там File/Print
2.Ivanev - прочети този урок http://uroci.net/urok/755/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8.html
#За темата
3. много добър и полезен урок,а защо има само 4-5 урока в раздел хардуер?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com