Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да си сглобим сами компютър – бързо и лесно

Stalik   трудност:    видян: 69075Стъпка 2 - поставяне на дънната платка

Преди да монтираме дънната платката в кутията, трябва да поставим задната планка на кутията, където са отворите за изходите на дъното. Тази планка има изрязани отвори за веки един от конекторите, излизащи от дънната платка, тези, към които се свързват клавиатура, мишка, мрежовия кабел и т.н.

Следва поставянето на дънната платка, така, че дупките за захващане с винтове да попаднат върху повдигащите елементи, предвидени за целта.


Тук трябва внимателно да поставите платката, така че изходящите портове да застанат на място в дупките, предвидени за целта на задната планка. Поставете последователно по един винт в четирите края на дъното и завивайте всеки един внимателно и не съвсем докрай, така че платката да не е много здраво захваната. След което поставете и останалите винтове и завийте по същия начин, най накрая започнете да затягате един по един здраво всичките винтове. По този начин се получава оптимално захващане на дъното, без то да бъде изкривявано или да се упражнява натиск върху него.

Следва свързването на предния панел на кутията - бутонът за включване, рестартиране, светлинните индикатори за включена система и за работа на твърдия диск. Допълнително, ако кутията има USB/Firewire портове, изнесени отпред, сега е моментът да ги свържете и тях. Добре е след като свържете кабелите да ги приведете отстрани около дънната платка, така че да не ви пречат на включването на останалите устройства към дъното, а и да не препречват пътя на движение на топлия въздух в системата.


Стъпка 3 - монтиране на захранващият блок

Както стана дума, избраната от нас кутия идва без монтирано в нея захранване, затова ще се наложи ние да го закачим вътре в нея. Ако изберете кутия, която идва с инсталирано в нея захранване, просто може да пропуснете тази стъпка от инсталацията на системата.

Започваме с поставяне на захранващия блок в горната задна част на кутията, където е предвидено мястото за неговата инсталация. Частта с конектора за включване към електрическата мрежа трябва да сочи назад, извън кутията, а другата страна на захранването, с конекторите за захранващите кабели, трябва да остане отвътре. Необходимо е да завием четирите придържащи захранването винта, като те трябва да са добре стегнати, за да захванат здраво захранващия блок.

При избрания от нас модел захранване от по-висок клас е необходимо да включим захранващите кабели, които ще ползваме, в корпуса на захранващия блок. Това дава възможност да се намали броя на кабелите в кутията, тъй като ненужните захранващи кабели просто няма да бъдат инсталирани.


Двата кабела със сини накрайници са задължителни, тъй като те осигуряват основното захранване на дънната платка и компонентите, инсталирани в нея. Започваме с тяхното включване, тъй като те са в най-далечната част и съответно ще е неудобно да ги включим, ако останат последни. Следват кабелите с черни конектори, които осигуряват захранващите конектори за твърдия диск, оптичното устройство, флопито и т.н. Двата последни 6-пинови червени конектора са предвидени за допълнително захранване на мощни PCI Express видеокарти от по-висок клас (консумиращи повече от 75 W електроенергия). Тъй като в конкретния случай имаме само една такава видеокарта, е необходимо да включим само единия 6-пинов захранващ кабел.


Накрая е добре да включим двата сини конектора и в дънната платка, а останалите конектори ще влязат в действие докато инсталираме допълнителните компоненти в системата.


Стъпка 4 - инсталация на процесора

Цокъл 775 при Intel-базираните дънни платки е малко по-различен от останалите, като това, което може да се стори малко странно на по-незапознатите, е липсата на крачета върху процесора и изнасянето им в самия цокъл.

Започваме инсталацията с отварянето на захващащата "ръчка" от цокъла и повдигането на придържащото процесора "капаче". Това открива достъп до крачетата в цокъла за процесора и ни подготвя за следващата стъпка - поставянето на самия процесор.

Когато поставяте процесора в цокъла е необходимо да погледнете внимателно двете вдлъбнатини в корпуса на процесора да съвпаднат с издадените участъци на цокъла.

В противен случай можете като нищо да повредите цокъла или процесора, когато се опитате да затворите захващащия механизъм. Затварянето на цокъла с вече поставен процесор става по същия начин както при отварянето. Първо връщате обратно придържащата процесора част и след това захващащата "ръчка". Тук ще трябва да окажете малко по-силен натиск, за да захванете "ръчката" за предвиденото за целта зъбче на цокъла, но не се притеснявайте, че нещо може да се повреди. Такава опасност има само ако не сте поставили правилно процесора, затова и преди малко ви предупредихме да внимавате при това действие.

Остава само да поставите охладителя отгоре и да го захванете здраво за дънната платка. Стандартният охладител използва 4 крачета, които трябва да натиснете силно надолу, след като поставите охладителя така, че те да попаднат в дупките, предвидени за целта. Добре е да натискате крачетата две по две по диагонал, за да постигнете максимално бързата и лесна инсталация на охладителя. Накрая, много важно е да не пропуснете да включите захранващия конектор за перката, в противен случай радиаторът ще се загрява много бързо и системата ще се самоизключва малко след като я пуснете. Това обаче може да доведе и до проблеми, ако поради някаква причина не сработи защитата от прегряване на дънната платка...


Страници: «1 2 3 »

Коментари (5)

azerot на 17.07 2008 в 20:03ч.
мн подробно и сиг ще свърши работа :)
dumbela2003 на 30.10 2008 в 22:24ч.
а как мога да принтирам нещо?харесал съм някакъв урок и искам да го принтирам.каде да натисна за да го истегля?никаде не виждам принтирай.извинете за тъпите въпроси,ама аз от скоро си имам мой компютър и тепърва се уча да правя нещата сам.
neronvylka на 26.03 2009 в 10:22ч.
Извинявай, ама гледаш урок за сглобяване на компютър и питаш как да си принтираш нещо ? :)
ivanev на 18.04 2009 в 11:13ч.
Как да разбера съвместим ли е харда с дъното?
Scripter на 22.06 2010 в 18:38ч.
#Извън темата
1.Dumbela2003 - копирай всичко от урока след това го постави примерно в нотепад и от там File/Print
2.Ivanev - прочети този урок http://uroci.net/urok/755/%D0%9A%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D1%8E%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8.html
#За темата
3. много добър и полезен урок,а защо има само 4-5 урока в раздел хардуер?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com