Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Изглаждащи групи в 3DS Max

theone86   трудност:    видян: 29616


Първо създайте сфера. После сменете засенчването от “Smooth + Highlights” на “Facets + Highlights”. Ще видите промяна между Smooth и Facets. При Facets всеки полигон се показва с твърди ръбове. Сферата вече не изглежда кръгла, а е станала на квадратчета, които са свързани помежду си, чрез техните ръбове. И така до тук разбрахме, че полигоните може да са изгладени или с ясно изразени ръбове. Върнете на “Smooth + Highlights” и нека продължим нататък.

 

Забележка:

Настройките на Viewport Configuration са само за изгледите, те не оказват влияние при рендерирането.


Селектирайте сферата, натиснете десния бутон на мишката и изберете “Convert To - Convert to Editable Poly” 1 от появилото се меню. Сега може да погледнем изглаждащите групи. Изберете под-обектно ниво Polygon от раздел “Selection”. Селектирайте няколко полигона от сферата и скролнете надолу до раздел “Polygon: Smoothing Groups”. Всичко което ни интересува е в този раздел, въпреки че има и други полезни неща свързани с полигоните, като селектиране по определен материал, смяна на връхни цветове и др.

Ако погледнете в раздела ще видите, че селектираните полигони са в бутон (група) (1). Този бутон е в жълт цвят, за да покаже че всички полигони споделят една и съща група. Ако селектирате два полигона от различни групи, числата на групите ще изчезнат и ще останат само сивите бутони(2). Но нека се върнем към примера. Щракнете на бутон 1, за да стане неактивен. Сега ако посочите бутон 2 и погледнете сферата, ще видите че селектираните полигони изглеждат гладки, но имат твърди ръбове отстрани, където полигоните от група 1 ги докосват.

 

Това са основите. Сега нещо по-сложно. Полигоните може да са част в повече от една група, но може и изобщо да не са в група. Полигоните които не са в група ще изглеждат плоски, точно както при Facets засенчването, но този път и ще се рендерират така. Това се получава, защото нормалите на полигоните са подравнени да отиват право в повърхността, правейки я да изглежда плоска.

Когато полигоните са поставени в група, нормалите на всеки полигон карат светлината (която достига до тях) да отскача, така се получава еднакъв изглед или с други думи всички нормали карат групата да е засенчена еднакво. Полигоните намиращи се в много групи работят по същия начин, но те се използват предимно за изглаждане между групите.

Другите инструменти в раздела са:

Select By SG - Позволява селектирането на всички полигони в определена група или групи. Ако използвате полигони споделящи няколко групи, те ще се селектират всеки път, когато изберете някоя от групите им. За съжаление може само да правите пълни и събиращи селекции, но не и пресечени или изваждащи.

Clear All - Изчиства всички групи. Полезно е когато искате да сте сигурни, че имате пълен контрол върху изглаждането на обекта. Когато се премахнат всички групи, може да започнете отначало да ги поставяте, без да се тревожите дали е имало полигони в групи за които не сте знаели.

Auto Smooth - Изглажда селектирани полигони под определен ъгъл, базирайки се на стойността (градуси), зададена в полето срещу бутона. Това може да е полезно в повечето случаи, но често при органични форми ще се налага да нагаждате ръчно групите, за да изглеждат добре. Стойността по подразбиране е 45 градуса в полето.

Следващите картинки показват по-подробно разгледаните настройки:


Страници: «1 2 3 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com