Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Чешко знаме с Corel Draw

stasssy   трудност:    видян: 31022

Чешко знаме

 

В този урок ще се запознаете с инструментите Rectangle Tool и Polygon Tool. С тяхна помощ ще направим чешкото знаме.

 

1. Започваме с настройките на листа хартия. Всички настройки се извършват в Property Bar.

 

 • тип лист (Letter): А4
 • ориентация: Landscapes
 • Мерна единица (units): centimeters
 • Стъпка на придвижване (nudge): 0,01 cm

Property Bar Letter 

 

2. Взимате инструмента Rectangle Tool. Начертайте в работната страница произволен правоъгълник. Сега ще разгледаме неговият Property Bar.

 

 • Размери на правоъгълника (Object Size): широчина 14 см, височина 4,5 см (За да се промени правоъгълника с посочените от Вас размери катинарчето след процентите трябва да е отключено. В противен случай при промяна на широчината или височината другият размер се променя пропорционално).
 • Ъгъл на завъртане (Angle of Rotation): ъгъл на завъртане. Ако решите да завъртите правоъгълника на определен градус, тук е мястото да въведете неговата стойност.
 • Промяна на стойността на ъглите – при отключен катинар можете да зададете на всеки ъгъл на правоъгълника да се заобли на определна от Вас стойност. При заключен катинар се променят всичките ъгли едновременно с еднаква стойност.
 • Размер на контура (Outline Width): Тук можете да промените дебелината на контура на правоъгълника.

Property Rectangle Tool

 

3. От менюто Window -> Dockers -> Transformations -> Scale отваряте посочения докер. Ще го използваме за да направим дубликат на първия правоъгълник, който да прилепне плътно под другия. Правим следните настройки:

 

Docker Transformation Scale

 

4. Запълваме вътрешността на първия правоъгълник с бял цвят, а на контура задаваме възможно най-светлосивия цвят. На вторият правоъгълник вътрешността и контура запълваме с червен цвят.

 

 

 

5. Групираме двата обекта. Аранжираме ги в центъра на страницата.

 

6. Взимаме инструмента Polygon Tool. В работната област изчертавате един обект. Да разгледаме неговият Property Bar.

 

 • Размери на обекта (Object Size): основа 9 см, височина 7 см. Веднага след процентите на изменение на размерите на обекта има катинар. Той трябва да е отключен, за да се променят и двете стойности на обекта. В противен случай при промяна на единият размер другият се променя пропорционално.
 • Ъгъл на завъртане (Angle of Rotation): 270 градуса (След като завъртите триъгълника ще забележите, че се разменят стойностите на размерите му).
 • Вид на обекта: Многоъгълник (Polygon) или Звезда (Star). Трябва да е избран Polygon.
 • Брой върхове на многоъгълника или звездата (Number of Points …) – избираме 3, тъй като искаме обекта да е триъгълник. Тук максималният брой върхове е 500.

Property Polygon Tool

 


Страници: 1 2 »

Коментари (1)

droidd на 19.08 2010 в 09:40ч.
Много благодаря за полезния урок.Всичко е обяснено много подробно.Искам само да попитам,ако трябва да заобляме ъглите на правоъгълник по конкретни стойности,цифрите в Right Rectangle Corner Roundness,каква мерна единица са и за радиус ли става дума.Благодаря.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини