Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Какво трябва да знаем за визитките и как да ги направим

Clio   трудност:    видян: 110112

 

 

Първо за да създадете една красива визитна картичка е нужно да знаете с какво точно се занимава клиента ви, а не само да му вземете данните. После трябва да имате горе долу-идея какво иска и чак тогава да започнете работа.

 

Ето някои неща които е хубаво да се знаят:

 

1. Визитните картички са с размери 90 х 50 милиметра или обратното. Не е нужно разбира се да се ограничавате в определена форма (каквато е разпространения правоъгълник), но е хубаво тези размери да се спазват.  Рядко хора като лекари, адвокати, бизнесмени и т.н. биха се зарадвали на кръгла визитка или пък такава в различна форма от стандартната. По-разчупените модели са за по "Арт" хора.

 

2. Едно от най-важните неща във визитката е да имате отстояние по 5 милиметра  (хубаво е да са малко повече) от ръбовете, така, че когато се реже визитката да не ви "изпадне" и някоя буква. За целта  когато си направите правоъгълника на визитката направете един с размери 80 х 40 милиметра и го центрирайте спрямо първия.

 

3. Когато пишете координатите на своя клиент никога мобилния телефон не го изписвайте "GSM" - най малкото е несериозно. GSM е съвсем друго (справка: GSM [джиесем] (от названието на групата Groupe Spécial Mobile, по-късно преименувана на Global System for Mobile Communications) е глобален цифров стандарт за мобилна клетъчна връзка - Уикипедия). Напишете "мобилен". 

 

4. Никога, абсолютно никога не пускайте дадена визитка за печат преди да сте си пуснали единична бройка на черно-бял принтер! Това се прави с цел да проверите дали шрифта ви се чете, дали нямате някой бъг идващ от корела и т.н. В общи линии да се уверите, че всичко е наред.

 

5. Когато направите дизайна на визитката си и прецените, че сте готови си превърнете всичко в криви. Краткия бутон за това е ctrl + q. След това изтрийте правоъгълника с размети 80 х 40. Личният ми съвет към вас е да имате всеки обект който използвате (текст, картинка, векторни елементи) всичко да го имате на една отделна втора страница, която да ви се води "работна". По този начин ако например се случи да забравите кой шрифт например сте използвали ще го имате в криви на "работната" си страница.

 

6. Вече приключили трябва да покажете от къде искате да мине ножа когато се реже вашата визитка или на кратко "ножове". Те се слагат точно на нулевия и 90тия милиметър и на нулевия и 50тия милиметър. След което се маркира само правоъгълника на визитката и се прави с размери 55 х 95 милиметра. Така от всяка страна след "ножа" ще имате по още 2,5 милиметра за всеки случай. По този начин ножа и да падне с милиметър на страни по някаква причина вашите визитки няма да имат бели полета.

 

7. Ако имате цветен или гръб на визитката с картинка следвайте по-горните инструкции

 

Ето и нагледен пример как трябва да изглежда готовата визитка за печат без да е редена във форма:

Краен вариант на показаната по-горе визитка: тук

На кратко това са нещата, които е задължително да знаете. Ако съм изпуснала нещо, моля чувствайте се свободни да добавяте или критикувате (градивно).Коментари (22)

clio на 25.05 2009 в 16:41ч.
искам да се извиня за точка 5 когато казвам, че на втора страница ще имате в резерва текста в криви-имала съм предвит непреобразуван в криви-чисто невнимание-извинявам се
hollander на 03.06 2009 в 23:21ч.
незнам кой те е учил да правиш визитки, не се е справил никак даже
за какви правоъгълници говориш и обясни на хорицата как ще си ги разпечатат после
по една визитка на лист е най-малко скъпо и не ефективно.
hollander на 03.06 2009 в 23:26ч.
clio ако искаш мога да ти пратя една готова. това работя
clio на 10.06 2009 в 15:15ч.
Обяснила съм отстоянията от 5 мм текст навътре така че и идиот да ме разбере (с правоъгълника). А визитката на една страница, която е показана е печатана в JPoint където ги искат в този вид и се ги редят сами на форма.
elizkralewa на 23.07 2009 в 15:45ч.
Можете ли да обясните как се прави точка 6?
clio на 24.07 2009 в 12:11ч.
Ако искате пишете ми на мейл: alexandra.papazova@gmail.com и ще ви обясня всичко, което искате подробно.
georgi86 на 06.08 2009 в 18:54ч.
Аз лично имам рекламна агенция,и съм на ясно как се правят визитки и правя,обаче ако не разбирам и тръгна да правя,от този урок няма да мога даже Corel-а да си пусна!!! Нищо не разбрах!!! Обясно тия "тожове" както ти ги наричаш как ги правиш? Обясни как ги правиш после да излизат много на листа,не да пусне някой 200 листа А4 за 200 визитки!!! :) И най вече обясни ни какво е "JPoint",много хора и представа си нямат! Надявам се да отговориш,благодаря ти!
clio на 03.09 2009 в 16:33ч.
1. "тожове"-те са Ножове - печатна грешка-не знам за какво се заяждаш за това.

2. Това е урок за дизайн, а не за предпечат на визитки-демек не ти трябва да знаеш как да ги пуснеш много на лист на този етап.

3. Визитка на А4 на домашния принтер не е визитка, извинявам се ако засягам някого, но това е моето мнение

4. JPoint е печатница - гугъл ще ви каже повече....
ivo66 на 05.09 2009 в 23:55ч.
Аз също работя в рекламна агенция и съм абсолютно съгласен с CLIO, че това е урок за дизайн, а не за предпечат. Написаното от CLIO ще бъде много полезно за хора които искат сами да си направят дизайна на визитките. За изработването им има кой да помисли. На колегата georgi86 мога да кажа, че коментарът му е меко казано несериозен. Поста на CLIO е "Какво трябва да ЗНАЕМ..........". Между другото т.н. "ножове" се наричат още и "пасери". Прави чест на CLIO, че е пуснала такъв материал, защото много е трудно да работиш с клиенти които си мислят, че знаят всичко и не се вслушват в мнението на професионалистите или най-малко на хората които имат поглед върху нещата. На всички колеги желая творчески вдъхновения, а на клиентите ни да имат малко повече доверие на хората от бранша.
clio на 07.09 2009 в 14:34ч.
ivo66, дали ще е възможно да ми пишете на alexandra.papazova@gmail.com
бих искала да ви задам няколко въпроса ако не е проблем
djagi на 16.09 2009 в 02:40ч.
Само няколко малки забележки...
1. Освен 90 х 50 милиметра има още поне десетина стандарта. За мен лично този е най-неудобния, но наистина в България е най-разпространен. Лично аз предпочитам европейския стандарт, който е с размерите на кредитна карта.
2. За GSM не мога да ти разбера логиката. За мен е по-логично GSM, още повече, че се разбира точно това, което си написала - глобален цифров стандарт за мобилна клетъчна връзка.
3. Това за ножовете и т.н. няма практическа стойност точно в случаите, когато решиш да пуснеш повече от една визитка на лист, картон и т.н. Тогава ножовете не се разполагат така в конкретния пример с тази визитка. Не знам какво имаш предвид под "редени във форма", м/би да са разположени върху листа. Тъй или иначе, за конкретния пример, ако тръгнеш да ги печаташ само крайните визитки е нужно да са по-големи, защото за останалите се пуска единичен нож, т.е. обръщат се огледално една към друга и съответно не трябва да са 55 х 95 милиметра, а точно 90 х 50. Съответно крайните от към всяка страна на листа ще са 92,5х50, 90х52,5 или 92,5х52,5 (ъгловите) и съответно се увеличава само единия цвят на визитката, този, който е външен. Дано съм бил ясен.
4utura на 11.12 2009 в 02:04ч.
Аз лично също се занимавам с графичен дизайн и заставам твърдо зад мисълта на ivo66. Смятам, че и напълно начинаещ човек с помощта на този урок ще се справи отлично.Clio e написал абсолютно всичко,което е необходимо за да направиш визитка.

1. Казал е точният размер на визитката.

2. Казал е и точният размер на работната площ.

3.Обяснил е подробно как да подготвиш файла за печат (за един брои)

4. Най-важното е, че е дал съвети от сърце, което говори само хубаво за човека.

Вместо да се чуди как да се заяде georgi86, да вземе да свърши нещо полезно и да си каже благодаря за урока всичко ми е пределно ясно и се радвам, че някои е споделил малка част от своя занаят за всички онези хора, които искат да си направят визитка в къщи.
pinkod на 20.01 2010 в 21:21ч.
здравеите. аз използвам Корел 12 и искам да попитам как мога да си сложа символи. понеже сам работил и сас корел 9 навремето та тои си ги имаше вградени. благодаря
tesa на 22.01 2010 в 10:26ч.
"Наслушах" се на глупости, мерси на всички за сеира, а урочето не е зле, но от пръв поглед си личи, че мацката не е пипала офис гилотина.

Не знам как е при вас, но покрай мен за 200 бр. визитки в печатниците и "добър ден" не ти казват.

А ЕТО И ЗА ВСИЧКИ НЕДОВОЛНИ:
http://uroci.net/urok/703/Правене-на-визитки-с-маркери-за-изрязване.html
ivkailko на 26.02 2010 в 17:03ч.
clio е права - тук се обсъжда дизайна на визитките, а не тяхната разпечатка.Който иска да даде урок ка се печатат , акто е голям мераклия, да види мдали ще го направи понятно
dunnata на 29.06 2010 в 13:48ч.
1. ТОВА Е ПРЕДПЕЧАТ, а не дизайн! Тя не обяснява как е сътворила визията, а как я подготвя за печат и довършителна дейност!
2. Моля, когато пишете коментари се съобразявайте и с факта, че бихте объркали хора, които нямат претенции, че разбират от тематиката на урока. Това, че сте служители или собственици на РА (рекламна агенция) никак не означава, че разбирате от предпечат, дори напротив.
Нека вземат отношение предпечатари, които работят в ПЕЧАТНИЦА.
3. Не става дума кой е доволен и кой не, а дали урока е ползотворен. Да - за начинаещо и добър, но не е разбираем. Има терминология и технология, която никак не е спазена.
4. Какво означава по дяволите" А визитката на една страница, която е показана е печатана в JPoint където ги искат в този вид и се ги редят сами на форма." ...????????????
Ако ще си ги редят сами за какво са им да им слагаш ти ножове!?!? Ако ще поставяш марки за обрязване, значи би трябвало да си направила сама монтажа в/у определена печатна форма, а не да подаваш единична бройка на А4. Това дават РА, а монтажиста или предпечатаря си ги разполага както си иска и където си иска (образно казано), като ТОЙ си слага марките където трябва.
5. има и 6. и 7. и т.н. , но сега не ми се занимава ж....
Поздрави и успехи на всички, които са ме рабрали правилно и имат желание да се занимават с полиграфия.
sinreglas на 18.09 2010 в 03:02ч.
Направих си труда да прочета цлият урок и ако трябва да съм искарен освен, че разбрах най-общо какво да правя като започна да правя визитки не разбрах нищо повече. Забелязвам, че в коментарите има разногласия за това дали урокът е разбираем или не. На мен лично, както казах не ми стана ясно нищо от този урок, темата на урока както виждам е "Какво трябва да знаем за визитките и как да ги направим", но в крайна сметка разбрах само първата част, т.е. какво трябва да знаем за визитките, но отностно частта с как да си ги направим липсва. Така, че попълнете урока и с как да ги направим и как да си ги наредим на листа за да е пълен урока, а не на полувина. Благодаря предварително.
tuizzl на 06.12 2010 в 10:25ч.
Пенеже и съм в този бранш мога само да добавя, че урочето е много добре обяснено(подробно), но има едно НО ....за начинаещи не е подходящ, аз лично не научих нищо ново но се радвам, че clio се е постарал все на някои ще е полезен този урок. За нас е лесно но като се замисля стапките които трябва да се направят за изготвянето на една визитка са доста... :) успех
Altie на 05.05 2014 в 10:44ч.
Много благодаря, Clio! Мен лично урокът ми харесва и въпреки направените цветни визитки от мен, определено ще ми помогне, защото доста неща ми бяха... хммм, неясни.
Altie на 05.05 2014 в 12:31ч.
Много благодаря, Clio! Мен лично урокът ми харесва и въпреки направените цветни визитки от мен, определено ще ми помогне, защото доста неща ми бяха... хммм, неясни.
chossi на 23.02 2016 в 21:20ч.
Аз все пак от всички коментари не разбрах как да си сложа пасери или ножове, или както и да се наричат.
chossi на 23.02 2016 в 21:42ч.
Въпросът ми КАК ДА СЛОЖА ПАСЕРИ /НОЖОВЕ/ е понеже си правя обложки за CD кутийки 10 мм. и не мога да сложа повече от 2 обложки на страница А 4. В този случай се нуждая от пасерите.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини