Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Моделиране на брилянт

TE0   трудност:    видян: 35198


Има достатъчно ортографски чертежи, които можем да намерим из интернет. Добра идея е първо да си изградим представа какво ще моделираме. За тази цел използваме: Rockhounds от където можем да наберем достатъчно визуална информация. За този урок ще използваме брилянт, защото е по-лесен за моделиранеПърво зареждаме чертежите в съответните ортографски панела това става като отидем в определеният панел (top,side и bottom) и отидем в падащото меню View > Image Plane > Import Image.

Уверете се, че в View > Image Plane > Image Plane Attributes (отваря се Attribute Editor-а) опцияте „looking through camera” е избрата така, че чертежите да не ни пречат в другите прозорци.

  

Понеже няма bottom(долна) гледна точка в мая можем да създадем нова горна и да сложим чертежът на долната част (Panels > Orthographic > New > Top).Намалете Ширината (Width) и височината(Height) на чертежите на 10 от Attribute Editor-а при избран чертеж.

Диамантът има 16 страни и за тази цел ще създадем конус с 16 страни. Create > Polygon Primitives > Cone Options(кубчето до Cone). Променете Subdivisions Around Axis на 16 и Axis трябва да е на Y и изберете Create cone.

Конусът е създаден, но наопаки, за това го завъртете по оста X с 180 градуса. В страничният изглед изберете диаманта и го наместете така, че да съвпада с основата на чертежа . След това използвайте Scale за да получите нужната ширина и изравнете стойностите по X и Z(В Channel Box-а Scale X= Scale Z)

 

 


Кликнете с десният бутон, изберете Face и изтрийте лицето най-отгоре (Delete или Backspace).
 

Отново задръжте десният бутон върхюу конуса, но този път изберете Edge и изберете най-горните ръбове.

Изтеглете ръба, като отидете в Edit Polygons > Extrude Edge (Уверете се ,че сте в режим на моделиране, ако не сте изберете падащата кутия на Status Line-а и изберете Modeling) така, че да съвпадне с междинният ръб на чертежа. За тази цел може да се наложи да сте в ориентация спрямо света така, че цъкнете на синята сфера един път и издърпайте ръба.

Преди да сте пуснали ръбовете изтеглете още веднъж (може просто да натиснете “g” за да повторите последната команда) и отново използвайте Scale за да напаснете спрямо ортографската гледна точка и чертежа, но изберете централната кутия, а не крайната за да приближите ръбовете не само по X, а и по Z.

 

Страници: 1 2 3 »

Коментари (2)

cselevator на 26.11 2009 в 23:02ч.
браво , не е лош урока ,особенно за този който иска да се учи на 3D дизайн,графика и т.н ! аз несъм Нов и знам как се прави :d
JavaUcha на 12.02 2012 в 13:19ч.
Но си нов в правописа. (: (: (:

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини