Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

DNS имената в Internet

paobg   трудност:    видян: 9910

Използвани съкращения:

IP adress - Internet Protocol adress - уникален адрес за всяко PC в Net
DNS - Domain Name System – за това става въпрос по-надоло
DB - Data Base – база от данни
 

Всеки host в Internet се представя чрез уникален 32 битов адрес наречен IP-адрес. Или това са 4 числа в интервала от 0 до 255 (като 0 и 255 се използват предимно за broadcast  или мрежови адреси). Както виждате е почти невъзможно да помните адреса на отделните сървъри по този начин.Именно затова в Internet са въведени DNS имената. Много по-лесно е да запомнтие името  www.micro.pao.bg вместо IP-адреса 91.196.125.146. И въпреки всичко обмяната на такава информация в мрежата се извършва чрез IP-адресите. Тогава изниква въпроса как тези DNS имена се преобразуват в съответните IP-адреси? В малки Ethernet мрежи от няколко компютъра, това не е никакъв проблем. Там се използват file-a/etc/host в който се записват DNS имената и съответните им IP-адреси.Да кажем че имате 4 компютъра свързани в Ethernet мрежа, тогава този file би могъл да има този вид:

 


127.0.0.1 - computer1 localhost
195.23.85.2 – computer 2
195.23.85.3 – computer 3
195.23.85.4 – computer 4

 

Съответно при всяко добавяне на нов компютър в мрежата този file се променя на всеки един от вече съществуващите компютри, но както се вижда този метод е категорично невъзможен за глобани мрежи като Internet  да добавя дозина IP-адреси с DNS имена. В началото когато Internet  е бил с по-малко размери и е бил до такава степен глобален се е правило нещо подобно в Network Information Center (NIC) е имало file hosts.txt който се е обновявал ежедневно и е било задължение на всеки сървър да го тегли. Но с течение на времето  това се оказва прекалено трудоемко.

 

DNS (Domain Name System) класифицира имената на хостовете във верига от домейни. Домейна е сбирка от кодове, които имат нещо общо помежду си. Да кажем всички търговски сдружения в Internet завършват на “.com”. Организациите на “.org  и т.н., освен това те могат да бъдат класифицирани и по географското си положение: BG за България, GR за Гърция и т.н.

 

Ето списък с основните домейни:
COM (Commercial) – търговска организация
ORG (Organization) - неправителствена организация
EDU (Education) - на-често адреси на университети и училища
NET (Network) – компания занимаваща с
Internet
GOV (Government) – правителствена организация
MIL (Military) – военна организация

 

Това са основните 6 зони!
И сега идва най-важния въпрос: Как в
Internet едно DNS име се превръща в съответния му IP-адрес?

 

Всъщност DNS е една огромна свързана база данни. В мрежата съществуват хиляди DNS  сървъри, които постоянно се обновяват. Във всяка една зона има поне 2 DNS сървъра. Ако едната иска да намери IP-адреса на www.kaldata.com тя трябва да се свърже към DNS. Но как тогава вашия компютър знае как да достигне отдалечени DNS сервър?

 

Нещата и тука не са толкова сложни. В началото програма запитва локалния ви DNS сървър дали има IP-адреса на DNS сървъра на AltaVista. Ако това не е така локалния ви сървър изпраща докато адреса бъде намерен. Може би Ви се струва че това причинява доста обилен трафик, но това изобщо не е вярно. Нещата са толкова опростени че тази информация се получава на “цената” на няколко байта. Друго улеснение е локалния кеш на DNS сървър. В тази кеш памет се съхраняват последно извиканите адреси. По този начин в повечето случаи не се налага да се праща запитване за DNS името на даден сървър, а информацията се тегли директно от кеш паметта.

 

DNS сървърите биват два вида: Първични и Вторични.

Първичните или основните DNS сървъри постоянно update-ват DNS базата си данни, а вторичните на определен интервал!

Това е всичко, което е необходимо да знаете като начало за Domain Name system, DNS серверите и DNS DB (база данни)
 
*Урока за Вас разработи: Росен Иванов - регионален дистрибутор на Microinvest за Русе и Разград. За повече информация посетете http://micro.pao.bgРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com