Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Урок по HTML №1: За HTML

taffch0   трудност:    видян: 13410

Кратка история на HTML и World Wide Web

Самия Web често се идентифицира с интернет. Макар че съдържа огромно количество информация, тази Паяжина не представлява целия интернет. Основите на World Wide Web се изграждат в края на 80-те години от англичанина Тим Бърнърс-Лий, който се опитва да изнамери нов метод за обмяна на информация с колегите си учени от Европейската Лаборатория по Физика на Елементарните Частици в Женева. Същността на неговия метод е създаване на текстови документи, които да могат да се прехвърлят чрез мрежата до отдалечен потребител. Така се появява необходимостта от специален език за създаване на този вид документи.

До създаването на Web обмяната на информация в интернет се е извършвала по други начини - например чрез протокола Telnet, който предоставя на един потребител достъп до отдалечен компютър, като по този начин потребителя директно може да работи с файловете, разположени върху отдалечената машина. Ползвал се е и протокола FTP - File Transfer Protocol - чрез който може да се прехвърлят файлове от една свързана с мрежата машина на друга. Telnet и FTP не са "отживелица" - те се използват и в момента.

Появата на Web и HTML обаче дават нови възможности. Много скоро се появява и първия браузър - програма, която позволява на потребителя да види HTML-документа на своя монитор. Създателя му е Марк Ендрисън, който по-късно основава компанията NetScape Communications и пуска на пазара известния браузър NetScape Navigator. Другия широко използван браузър в момента е Internet Explorer на компанията Microsoft.

HTML може да се нарече "дизайнерски" език, защото е специално предназначен за създаването на всички тези прилични на пъстри рекламни брошури сайтове, които срещате из интернет. В сравнение с останалите езици за програмиране (Pascal, C, C++, Java, Perl и т.н.) той е много по-прост и лесен за усвояване - съдържа много по-малко на брой команди и не изисква специална програма за компилиране на въведения код. Ако четете тези редове, това означава, че разполагате с компютър и браузър, а в такъв случай можете веднага да въведете основните команди и за 2 минути да създадете една най-проста HTML-страница. Как точно да направите това е обяснено в следващите уроци.Стандартизация на HTML (World Wide Web Consortium)

Езика непрекъснато се развива и в него се правят нововъведения. В един момент се стигна до положение, когато съществуваха множество различни версии на HTML, несъвместими с различните браузъри и техните различни версии. Появи се нуждата от стандартизиране на езика. За тази цел беше създадена организацията World Wide Web Consortium (www.w3.org), към която вече се отправят всички предложения за допълване и изменение на HTML.Различия между HTML и новата му версия - XHTML

Използваната в момента версия на езика е HTML 4.01. World Wide Web Consortium подготвиха и следващото поколение на HTML, което носи названието XHTML - Extensible HiperText Markup Language. Новата версия предлага още по-големи възможности, но браузърите ще продължат да поддържат и HTML. Така или иначе - новата разработка е направена върху основата на HTML, така че няма да представлява трудност за тези, които познават по-стари версии на езика. Съществуват някои важни различия между HTML и XHTML, на които вече трябва да се обръща внимание:
  • Много уеб-разработчици са свикнали да изписват командите на HTML с главни букви, за да ги отличават по-лесно от текста в страницата. HTML не прави разлика между малки и големи букви в командите, затова е без значение как точно ще се изписват командите. XHTML обаче изсква задължително командите да се изписват с малки букви. Затова в уроците всички команди са изписани с малки букви.

  • HTML не изисква затварянето на стойностите на командните атрибути в кавички. В XHTML обаче съществува изискване за поставяне на двойни кавички. Затова в уроците стойностите на атрибутите са затворени в двойни кавички.

  • Почти всички команди в HTML (командите се наричат още тагове) се въвеждат по двойки - начален и краен таг. Съществуват и няколко команди, които нямат краен (затварящ) таг. XHTML обаче изисква всички команди да имат затварящи тагове.

  • На почти всички атрибути на команди в HTML се задава някаква стойност. Съществуват и атрибути които нямат стойност. XHTML обаче изисква на всички атрибути да се задава стойност.
Как се осъществяват тези изискванията ще научите в следващия урок.

Съществува и още една версия на HTML - това е т. нар. Dynamic HTML (DHTML). Както се разбира от името му, той предоставя нови възможности при изграждането на уеб-страници. По-късно ще бъдат добавени уроци специално за това разширение на езика.Програми за изграждане на страници (WYSIWYG) - плюсове и минуси

Изграждането на един сайт може да стане по няколко начина. Вече съществуват много програми, т. нар. сайтбилдери, т.е. програми за изграждане на сайтове, чрез които може да се направи сайт без да е необходимо да се владее HTML.

Много популярни са програмите от типа What You See Is What You Get (WYSIWYG), т.е. каквото виждате по време на изграждането на сайта, това ще се вижда и когато той е готов. Една такава програма може да намерите на адрес www.homestead.com
Компанията Microsoft също предлага програма за строителство на сайтове, която се нарича Front Page.
Подобна е и програмата Composer на Netscape.
Много добра програма за изграждане на сайтове е Dreamweaver.
Изключително прости и лесни за ползване сайтбилдери ще намерите на адресите www.freeservers.com и www.geocities.com
Може да хвърлите поглед и на първия сайтбилдер с указания на български език www.street.bg

В интернет съществуват стотици подобни програми. Ако желаете може да разучите някоя от тях и да работите с нея. Имайте предвид обаче следното:

  1. Не всички сайтбилдери са безплатни. За да ползвате някои от тях трябва да платите известна сума.
  2. Дори и най-добрия сайтбилдер в някаква степен ще ограничи свободата ви на действие, т.е. няма да можете да построите какъвто си искате сайт, а ще трябва да се съобразявате с ограничените възможности на програмата.
  3. Безплатните онлайн-сайтбилдери ще разположат своя рекламен банер на страницата ви.
  4. В повечето онлайн-сайтбилдери указанията са на английски, а не всеки българин владее този език достатъчно добре.
  5. Сайтбилдерите изписват автоматично много повече код, отколкото в действителност е нужен - това ще направи страницата ви до 2-3 пъти "по-тежка" и по-трудна за отваряне.
  6. И накрая, колкото и да е добър и лесен за ползване един сайтбилдер, освен че все пак в някаква степен ще ви ограничава, но и ще ви се наложи да хвърлите известни усилия и да изгубите известно време, за да го разучите. В същото време няма да разберете почти нищо от "анатомията" на HTML-документите.
Когато се научите да работите с една WYSIWYG програма просто ще сте научили как действа още една от хилядите програми. А ако владеете HTML в детайли, ще разполагате с универсално и мощно средство за изграждане на страници в интернет, като ще имате пълната свобода да ги направите да изглеждат както искате.


Преписването е забранено.Коментари (1)

amnesia на 13.08 2010 в 14:05ч.
Браво за началния тласък, това е добра информация за основни познания произхода на HTML! Nз защо никой не е одблелязал!
(или сички вече го знаят това?)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com