Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Урок по HTML №4: Body (Тяло)

taffch0   трудност:    видян: 28717


Атрибути на секцията BODY: bgcolor (фон на страницата)

Атрибута bgcolor задава фоновия цвят на страницата.

Като фон на една HTML-страница може да бъде зададен всеки от основните цветове, както и всякакъв оттенък на цвят, получен в следствие на някаква цветова комбинация. Всичко за задаването на цвят в езика HTML ще научите в урока за цветовете. Цветове могат да се задават по няколко начина. Засега трябва да запомните, че най-простия начин да зададете като фон един от основните цветове - бял, жълт, зелен, син, червен или черен - е като изпишете названието на съответния цвят на английски и го зададете като стойност на атрибута bgcolor по следния начин:

<body bgcolor="английско название на желания цвят">

Ако желаете например страницата ви да има черен фон трябва на напишете следния код:

<body bgcolor="black">

За жълт фон трябва да напишете кода:

<body bgcolor="yellow">
и т.н.Атрибути на секцията BODY: background (изображение като фон)

Освен цвят за фон на една HTML-страница може да послужи и някакво изображение - картинка или снимка.

Всичко за работата с изображения ще научите в урока за изображения. Засега запомнете, че файловете с изображения, които могат да се използват в HTML трябва да бъдат в един от следните формати: gif, jpg или jpeg

За да зададете като фон на страницата си например изображението picture.jpeg трябва да напишете следния код:

<body background="picture.jpg">

Имайте предвид, че по този начин изображението ще изпълни целия прозорец на браузъра - от горе до долу и от едната страна до другата - с многократно повтарящи се свои копия.
Може да използвате само едно изображение за фон на една страница.
За да може да използвате едно изображение като фон на страницата си точно по описания начин изображенито трябва да се намира в същата папка (folder), в която се намира и HTML-файла.Атрибути на секцията BODY: text

Чрез атрибута text се задава цвета на текста в страницата. Той се кодира по същия начин, както и цвета на фона, т.е., за да зададете например червен цвят на текста трябва да напишете следния код:

<body text="red">

Подразбиращия се цвят на текста е черен.
Цвета на текста може да се зададе и по друг начин. За това ще научите в урока за работа с текст.Атрибути на секцията BODY: link, alink и vlink

  • Атрибута link указва какъв да бъде цвета на текстовите хипервръзки в HTML-документа.
    Текстова хипервръзка се нарича онази дума или комбинация от думи в HTML-страницата, върху която щракате с мишката, за да отидете на друга страница или на друга част от същата страница. Обикновено текстовите хипервръзки са сини на цвят и подчертани, тъй като това е вида им по подразбиране. Но те могат да имат и всякакъв друг цвят.
    Атрибута link указва по-специално какъв да бъде цвета на непосетените хипервръзки (преди да е щракано върху тях). Ако желаете непосетените хипервръзки да бъдат оцветени например в зелено трябва да напишете следния код:

    <body link="green">

  • Атрибута alink указва в какъв цвят да се оцветяват хипервръзките в момента на щракането върху тях.

  • Атрибута vlink указва как да са оцветени вече посетените връзки.Пример за комбинирано използване на атрибутите на тага BODY

Нека да направим страница с черен фон, цвета на текста да бъде бял, цвета на непосетените хипервръзки - син, цвета на посетените хипервръзки - зелен, а цвета при щракане върху тях - жълт.
Тогава трябва да напишем следния код:

<body bgcolor="black" text="white" link="blue" alink="yellow" vlink="green">

Нито един от изброените атрибути не е задължителен за ползване. По подразбиране фона на страницата е бял, цвета на текста е черен, цвета на непосетените връзки - син, а цвета на посетените връзки - лилав освен ако специално не са направени други настройки на браузъра.

Други атрибути на тага BODY (topmargin и leftmargin)

Освен описаните вече атрибути в тага BODY може да използвате още два атрибута: topmargin и leftmargin. С тези атрибути се задава разстоянието съответно от горната и от лявата част на браузъра до началото на страницата. Ако например страницата ви е оформена чрез таблица и желаете тази таблица да бъде "прибрана" плътно в най-горната и най-лявата част на екрана, е нужно да зададете на атрибутите topmargin и leftmargin стойност 0:

<body topmargin="0" leftmargin="0">

Не забравяйте, че за да има горния код ефект върху таблица е необходимо на атрибута на таблицата align да бъде зададена стойност left.

Преписването е забранено.Коментари (5)

batio_mitko на 02.05 2010 в 23:32ч.
Чувал сам че кодовете на HTML се пишат на Note pad. Вярно ли е ?
savagee на 04.05 2010 в 14:58ч.
Да, но не ти го препоръчвма. Има си редактори за това препоръчвам ти NotePad++. или Dreamweaver. Ако имаш затруднения питай ще ти кажа кое как е.
batio_mitko на 06.05 2010 в 19:35ч.
Благодаря много. Аз по принцип на C++ и Visual Basic съм програмирал доста време това едва ли ще е много по различно. Ако имам затруднения пак ще пиша. Мерси отново.
script на 24.08 2010 в 15:15ч.
Нещо не ми стана ясно, последната част. Значи за да може посетителите да виждат сайта, на целия екран на браузъра трябва да задам стойност 0? Иначе taffch0 уроците са ти супер..
script на 24.08 2010 в 15:36ч.
"Ако например страницата ви е оформена чрез таблица и желаете тази таблица да бъде "прибрана" плътно в най-горната и най-лявата част на екрана..." ами ако не оформена чрез таблица пак ли важи същото?

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com