Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

HTML Урок - №6 Цветове

MasteR95   трудност:    видян: 30073


HTML дава възможност за изобразяване на милиони цветове и оттенъци. В този урок е изложена необходимата информация за начина на кодиране и използване на цветове в езика. Представена е и таблица с готовите кодировки на т.нар. "безопасни" за Web цветове.Основна информация

От предишните уроци вече знаете, че цветовете на фона на страницата и на текста могат да се задават чрез изписване на английското название на съответния цвят, например:

<font color="blue">Това е син текст</font>

<body bgcolor="yellow"> (Задава жълт цвят на фона)

По отношение на цветовете имайте предвид следното:
  • Не всички оттенъци могат да се изобразят чрез изписване на съответното английско название.
  • Не е препоръчително изобщо да използвате езиковите названия на цветовете, за да зададете цвят.


Кодиране чрез 16-сетичната бройна система

В HTML цветовете се задават чрез 16-сетичен код. Сега ще разясним накратко какво означава това.

Всички познаваме 10-тичната бройна система, в която боравим с 10 цифри - от 0 до 9. Освен тази бройна система съществуват и други, една от които е 16-сетичната бройна система. При нея се използват цифрите от 0 до 9 плюс латинските букви от A до F. Следователно единиците, с които боравим при 16-сетичната бройна система, са следните:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, A, B, C, D, E, F

Сега трябва да запомните, че всеки цвят и оттенък могат да се представят в 16-сетична стойност. Точно тези стойности са разрешени за използване в HTML.

Браузърите показват всички цветове чрез комбиниране на различните стойности на само 3 цвята: червен (Red), зелен (Green) и син (Blue). Това е т.нар. RGB стандарт. Всеки един от тези 3 основни цвята може да приема стойности от 0 до 255. Всички останали цветове представляват някаква комбинация от тези стойности. Например кода за бял цвят в RGB стандарта е R:255, G:255, B:255, а кода за черен цвят е R:0, G:0, B:0, т.е. нулата "създава" най-тъмната част на спектъра, а 255 - най-светлата.

Както се вижда, стойностите в RGB стандарта са представени чрез 10-тичната бройна система. Но езика HTML не възприема десетичните стойности на цветовете, затова те се превръщат в 16-сетични стойности. Всяка една от стойностите на RGB може да се представи чрез двойка символи от 16-сетичната бройна система. Така например 255 се изобразява в 16-сетичен код като FF, а 0 се изобразява като 00. В такъв случай кода за бял цвят придобива вида R:FF, G:FF, B:FF, а кода за черен цвят е R:00, G:00, B:00HTML-код за цвят

Когато пишете HTML-код за цвят не трябва да изписвате буквите RGB, а само символите от 16-сетичната бройна система - трябва да ги напишете слято, а най-отпред да поставите знака диез (#). Така HTML-кода за бял цвят има вида #FFFFFF, а HTML-кода за черен цвят е #000000.

Внимание! Както беше подчертано в първите уроци, в HTML няма значение дали таговете, атрибутите и техните стойности се изписват с малки или големи букви, както няма значение дали стойностите на атрибутите се затварят в кавички. Но в новата версия XHTML съществува изискването таговете, атрибутите и техните стойности да бъдат изписани с малки букви, а стойностите на атрибутите да се затварят в двойни кавички. Затова е препоръчително буквите в 16-сетичния код да са малки, а целия код да бъде затворен в двойни кавички.

Задаването на черен цвят на текст трябва да изглежда така:

<font color="#000000">Така се задава черен цвят на текста</font>

Задаването на бял фон на страница и черен цвят на текст в тага BODY трябва да изглежда така:

<body bgcolor="#ffffff" text="#000000">Таблица с 16-сетичен и RGB код на основните цветове

Не е необходимо да умеете да превръщате десетичните стойности на цветовете в шестнадесетични. В много сайтове са публикувани таблици с 16-сетичните кодове на стотици цветове. Ето една таблица с кодовете на няколко основни цвята и техните английски названия:

Цвят 16-сетичен код RGB код Английско название
  #000000 R:0, G:0, B:0 black
  #ffffff R:255, G:255, B:255 white
  #ffff00 R:255, G:255, B:0 yellow
  #ff0000 R:255, G:0, B:0 red
  #00ff00 R:0, G:255, B:0 green
  #0000ff R:0, G:0, B:255 blueОсвен това ние ви предлагаме Таблица с 16-сетичните кодове на 216-те "безопасни" за Web цвята - кликнете върху връзката, за да я заредите."Безопасни" за Web цветове

Нека сега да изясним термина "безопасен за Web цвят".

На първо място - това няма нищо общо с безопасността на вашия компютър, браузър или уеб-страница - те няма да се повредят, независимо какви цветове показват.

Термина "безопасен за уеб цвят" идва от проблем, който са имали старите системи на Macintosh и PC. Те са можели да показват само 256 цвята, като при това са имали различни цветови палитри. Само 216 цвята от всичките 256 са съвпадали напълно и при Macintosh и при PC. Тези 216 цвята са получили названието "безопасни за Web цветове".

Дори и по-нови системи с по-големи възможности може да са настроени да показват 256 цвята. Затова е препоръчително при изграждането на уеб-страницата си по възможност да ползвате палитрата от тези 216 цвята. Това означава само едно - ако ползвате някой от тези цветове, може да сте сигурни, че почти всички посетители на страницата ви ще видят именно цвета, който сте избрали, а не някакъв друг.

Разбира се, ако ползвате някакви други цветове, извън "безопасните", това няма да е фатално. Но все пак в случай, че монитора на посетителя на страницата ви е настроен да показва само 256 цвята, а вие не сте ползвали "безопасни" цветове, тогава цвета, който ще се вижда, ще представлява някакво приближение до действителния цвят. Това може да развали търсения ефект и изобщо - да покаже страницата не във вида, в който сте я създали.

 

 

 Урока е напрвен от Master95 (Росен)Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com