Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Анимирани менюта в Power Point

oldstar   трудност:    видян: 21465

Два вида анимирани менюта

 

Меню в ПП може да се създаде по различен начин и да има различен вид. Чрез менюто се придвижваме директно до съответен слайд или текст в определен слайд.
При съставянето на менюто главно се прилага Hyperlink с или без комбинация с опцията Triggers. Наред с това могат да се прилагат и други опции за по-атрактивна презентация.
Обикновеното директно препращане към определен слайд или текст става с опцията Hyperlink. Препращането може да стане от слайд, текст, фигура или картинка.
По-интересно е създаването на анимирани менюта. Те могат да бъдат от различен тип в зависимост от целта на презентацията. Ще ви покажа как се създават два вида анимирани менюта.

Тези менюта са създадени с ПП 2003. При ПП 2007 действията са същите. Работещите е ПП 2007 лесно могат да се ориентират в различните команди.

 

 Падащо меню (Drop-Down)

1. Отваряме нов празен (blank) документ.
2. В него очертаваме четириъгълник или друга затворена фигура-бутон или създаваме чрез ПП бутон на място, в който изписваме съответен текст (напр. „Меню”). Този бутон може да бъде направен и на друга програма и да се вмъкне в слайда.
3. Дублираме този слайд – чрез Insert-Duplicate Slide или чрез Ctrl+D. Вече има два еднакви слайда.
4. Във втория (дублирания) слайд създаваме или вмъкваме бутони за подменютата. Може да се създаде или вмъкне един бутон и да се копира няколко пъти в зависимост от подменютата. (за примера- подменютата са 4). 
5. Бутоните за подменютата се съединяват в колонка и се групират в едно (Draw-Group). Групата се съединява (прилепва) към основния бутон („Меню”)

 

 

6. Създаваме толкова нови слайдове, колкото са подменютата – в случая 4

 

Започваме да анимираме менюто:
7. В новите 4 слайда поставяме на всеки иконка или бутон с надпис „Назад”, „Начална страница” или подобен за връщане към основното меню.
8. В първия сайт (само с основното меню)-Кликваме върху бутона „Меню”-Slide Show-Slide Transition - махаме отметката от On mouse click и слагаме отметка върху Automatically after (00:00)
9. Във втория сайт (с Меню и подменютата), кликваме върху групата от подменюта:
а) Custom Animation-Add Effects-Entrance-Wipe. Посока-From Top, скорост – Very Fast. Start-On Mouse click. След това Timing-Triggers-Start Effect on click of –Посочваме бутона “Menu” (обикновено е Shape или подобно – с надпис)
б) Продължаваме с Add Effects-Exit-Disappear. Start: With previous. Скорост-Very Fast
в) Продължаваме в същия слайд: кликваме с десен бутон в средата на най-горния бутон от групата на подменютата. Той се автоматично се очертава с Text Box или с маркери. От менюто на десния бутон избираме Hyperlink. В прозорчето Insert Hyperlink посочваме Place in this document съответния слайд за обвързване (всеки след 2-в примера е 3)

 

Така постъпване и с останалите бутони и съответните слайдове

10. След това във всеки от новите слайдове кликваме върху предварително въведен символ или иконка „Назад” „Меню” (или както е кръстено) и от менюто на десния бутон на мишкaта избираме Hyperlink и посочваме Slide 1. Advance Slide при тези слайдове трябва да бъде само On mouse click и No transition
Когато се стартира презентацията, появява се само „Меню”. При кликване върху него, подменютата се спускат надолу и при кликване на всяко едно ни препращат към съответния слайд. При кликване на бутона/иконката “Назад” в слайдовете, отново сме на първия слайд с менюто.
Забележка: Ако кликнете извън иконките на „Меню” или подменютата в първия слайд, презентацията върви нормално слайд след слайд от началото без препращане към съответния слайд. Ако в някой слайд кликнете извън бутона за връщане , презентацията продължава от този слайд нататък. При достигане на слайд с бутон, може директно да се върнете към основното меню.


Меню – тип Roll Over

Принципът на работа е същия.Тук обаче подменютата са скрити и се показват (приплъзват) отстрани на слайда. Поредността на действия е същата, както е посочена по-горе с малки допълнения към тях.
1. Действието е същото.
2. Тук е по-подходящо да не се създават релефни бутони, а да се се направят с плоски затворени фигури със сенки или без - четириъгълници, квадрати и др, но всичко е лично решение. Бутонът (или очертанието) „Меню” трябва да бъде по-малък и по-тесен, за да може да се показва леко отстрани на слайда. Текстът „Меню” трябва да бъде изписано вертикално.
3. Действието е същото
4. Действието е същото.
5. Действието е същото, но подредбата на бутоните е малко по-различна. Бутонът „Меню” се поставя пред бутоните на подменютата. Бутонът „Меню” в първия слайд се поставя плътно до края на слайда. Във втория слайд, бутона „Меню” трябва да бъде поставен на същото място като в първия слайд, за да не се получава разминаване, а бутоните на подменютата трябва да се скрият извън очертанието на слайда. Ето как трябва да изглеждат бутоните и подреждането им:

 

Забележка: Ако ви е трудно да поставите бутоните във втория слайд точно на същото място, както в първия, направете следното:
Създайте си цялата конфигурация (меню и подменюта)-оформление, надписи, групиране, събиране – още в първия слайд. Наместете всичко (картинка горе-„Втори слайд”) и дублирайте този слайд. След това от първия слайд изтрийте групата на подменютата. За да избегнете цялата тази „гимнастика”, просто можете да сложите менюто в някои ъгъл на слайда, който ще ви бъде като ориентир.
6. Действието е същото
7. Действието е същото
8. Действието е същото

9а. Тук трябва да съобразите посоката на появяване (от ляво или дясно) в зависимост от 
мястото на менюто в слайда (в левия или десния край). Добавяме и едно ново движение. Add Effects-Motion Path-Right (Ляво или дясно в зависимост от мястото на менюто); Start-With Previous, скорост-Very Fast. Дължината на пътя се настройва опитно, така че бутоните на подменютата на покрие изцяло бутона Меню. Обикновено пътят трябва да сигне до средата или до ¾ на бутона „Меню”, но всичко зависи от ширината на отделните бутони

9б. Действието е същото
9в. Действието е същото
10. Действието е същото
Забележката е в сила и тук.

 

Когато се стартира презентацията, вижда се ивичка в надпис „Меню” в края на слайда. При кликване върху него, подменютата се плавно се появяват (плъзгат) и при кликване на всяко едно ни препращат към съответния слайд. При кликване на бутона/иконката “Назад” в слайдовете, отново сме на първия слайд с менюто.

И в двата случая, вместо обикновените бутони или иконки за връщане, може да се направи пак меню за допълнителни препращания или връщане назад. Всичко зависи от целта и въображението. Разбира се не бива да се пренебрегва функционалността, прегледността и общия вид на презентацията.
Коментари (2)

grizli на 17.05 2010 в 17:11ч.
Как да задам цветовете на линковете (всичките състояния). Щото си направих мои бутони, но нали се сещаш, че като станат линкове, цвета на текста вече не е такъв какъвто съм го задал преди това и ми скапа бутоните.
grizli на 17.05 2010 в 18:06ч.
Разбрах как.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com