Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

MS Paint – какво може

oldstar   трудност:    видян: 27177

В Paint освен нормалните прости скици и чертежи, могат да се правят и по-сложни чертежи, да се рисува, да се създават тапети, банери, 3D, да се подменят цветове и дори да се създава елементарна „детска” анимация.

 

 

Тук са показани някои други от възможностите на Paint

 

1. Смаляване на картинки и снимки

 

Първи начин
Картинката/снимката се oтваря в Paint. От Image-Stretch-Skew (Ctrl+W) в полетата vertical и horizontal се пише една и съща стойност в %. При потвърждение снимката се намаля еднакво и пропорционално. Пример: Отваряме една снимка/картинка 800/600. При вписване напр. на 50% в horizontal и vertical, снимката става 400/300, а при 60% става 480/360 и т.н. Желаният размер се постига, като се направи изчисление и се впише еднаква стойност на процентите на двете места. Процентът показва колко процента от оригиналния размер ще бъде новата смалена картинка, а не с колко ще се намали.

Втори начин
Отваряме картинката и я селектираме (очертаваме) със Select Toоl. Натискаме едновременно Ctrl и – (минус) от цифровите бутони. Снимката се смалява точно два пъти. При всяко следващо натискане на комбинацията снимката се смалява отново двойно. При натискане на Ctrl +, снимката се увеличава х 2. Ако се очертае сегмент от снимката и се използва комбинацията, намалява се само този сегмент пак х 2. При последователно натискане сегмента продължава да се намалява двойно. Така може лесно да се направи аватар или иконка (След copy и paste) Ето пример за сегмент:

 


 

2. Създаване на иконка или аватар
Използваме този сегмент за направа напр. на иконка. Копираме намалената картинка в нов Paint документ, прибираме бялото поле около снимката и Save as…. Тук прилагаме един трик- маркираме формат на снимката 24bit-Bitmap и даване име на иконката с окончание ico. Пример: Независимо от посочения формат (24-bit), във file name задължително пишем и окончание ico или brat.ico. Запаметената иконка вече може да се ползва.При запаметяване на сегемент за аватар няма ограничения във формата на запаметяване. 
При създаване на собствени иконки се избира подходящ размер (не по-малък от 16/16) се действа по следния начин:
а) на създадения размер се прави увеличение 6, 8 или 10 пъти (има възможност за 10 пъти, ако знаете как)
б) вкарва се решетката (Ctrl+G) и с подходящи инструменти (четка, моливче или др.) се създава иконка.
в) намалява се размера до оригиналния (View-Zoom-Normal Size) и се запаметява по посочения начин.
Създадените по този начин иконки не са съвсем идеални, но всичко зависи от умението, размера, резолюцията и видеокартата. Всичко се уточнява опитно.
Ако размера на платното е по-голям размер и като се използва решетката, може да прерисувате някоя истинска картина, създадете своя или дори да си „ушиете” гоблена (пиксел по пиксел, както се бродира) там. Е, трябва малко повече търпение и време.


3. Текст в картинка и картинка върху снимката
Текст в отворена картинка се пише като се ползва Text (T). При да се вписва текста от Image махаме отметката Draw Opaque. Ако отметката не се махне при писането на текста остава бял фон. Текстът може да се пише с различен шрифт и цвят, както и да се размества. Всички фигури от Autoshapes могат да влагат (paste) в Paint. За целта се оформят в Word (най-просто и лесно) и след това Copy-Paste.(пак се маха отметката). В Paint може да се влагат картинки върху картинката (Paste from). Така може да се създават прости колажи или се постави знак върху снимката. 


4. Увеличаване размера на някои инструменти
Както при увеличаване или намаляване сегмент от снимка се използва комбинацията Ctrl + или - , така и при четката, гумичката и пулверизатора, размерите им се увеличават почти неограничено много повече от максималните размери, показани в програмата). Това спомага за бързо покриване или изтриване на по-голяма площ.


 Маркираме съответния инструмент и натискаме едновременно Ctrl + за увеличаване и Ctrl – за намаляване размера. Така може да се покрие много по-голяма площ. 

Това са само част, но не всичките възможности на  Paint

 

MSPaint не е мощен графичен редактор, но за тези, които искат да направят нещо по-просто и по-бързо, програмата е достатъчна за всички. 

 Коментари (5)

savagee на 24.05 2010 в 00:52ч.
В повечето случай MS Paint, разваля снимкте, картинките. За по-добро обработване ползвайте Photoshop.
insbook на 06.06 2010 в 10:14ч.
Често ползвам MS Paint на чужди служебни компютри, които нямат и никога няма да имат Photoshop. Програмата MS Paint не разваля снимките, както се твърди в горния коментар. Ако прочетете десетина страници с указания за работа с MS Paint, няма повече да "разваляте" снимките. Такива указания има почти във всяка дебела книжка за работа с Windows. Урокът е полезен и дано да има още подобни уроци за MS Paint.
shakee на 13.07 2010 в 17:13ч.
Здравейте, аз искам да питам как точно да изрежа част от снимка и да остане само желаната част без дръго... не съм работил въобще с paint нито photoshop, надявам се на бърз отговор :)
rado99 на 16.03 2011 в 20:34ч.
Това става като маркираш частта която искаш с прекъснатият правоъгълник или звездата (зависи от това дали искаш да изрежеш цяла или начупена част) после натишкаш копчете Delete и си готов!
Надявам се да съм ти помогнал
WEBLaif4eto на 19.07 2011 в 21:34ч.
аз се справям отлично с paint даже нямам photoshop защото на paint си редактирам снимките и си правя банерите и изобщо не личи,че са правени на тази програма

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини