Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

CMS Bitrix Site Manager - интеграция (шаблон, структура, навигация) 8

bitrix   трудност:    видян: 5702

 Визуални компоненти

 В разделя се дава описание на основните принципи и способи за създаване, използване и настройки на визуалните компоненти.

Съдържание на главата:

    * Използване на компоненти

    * Включване на визуални компоненти

    * Структура на компонентите

    * Къстомизация на компоненти

    * Пример на работа с компоненти (организация на показване на новини на сайта)

Използване на компоненти

 

Визуалните компоненти представляват логически завършен програмен код, изпълняващ операции с данни от отделни модули на системата. Практически всеки програмен код може да бъде представен във вид на компонент.

Започвайки от версия 6.0 на продукта, са достъпни компоненти от новата версия 2.0. Разликата между компонентите от версия 2.0 и първа версия е в това, че в тях са разделени логиката и представянето. Зад една логика може да бъде създадено няколко представяния, включително зависещи от шаблона на текущия сайт. Няма необходимост от промяна на логиката на компонента за да се промени вида на неговото показване. Затова управлението на външния вид на информацията, показвана от компонента е значително по-лесно. Компонентите от версия 2.0 се делят на два вида: прости и комплексни. Простите служат за създаване на някаква областа на една страница (списък новини, топ елементи от каталога, случайна фотография).

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите  Натиснете върху рисунката, за да я увеличите

Комплексните компоненти се използват за създаване на раздели на сайта (например, новинарски раздел, фото галерия, продуктов каталог, форум). Тяйното удобство се състой в създаването на една страница на физическо ниво и получаване на необходим набор от страници логически. 

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите  Натиснете върху рисунката, за да я увеличите

За бързо поставяне на компонентите на страницата е разработен специален интерфейс на база визуалния HTML- редактор. При редактиране на страница може да се избере подходящ компонент от списъка и да пренесе в работната област на страницата.

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите

Визуалните компоненти включват набор от параметри, определящи поведението на компонента. Основната особеност на компонентите е в това, че те позволяват да се управляват чрез тези параметри през визуалния интерфейс на продукта.

След поставяне на компонента на страницата неговите параметри могат да бъдат настроени с помощта на панела Свойства във визуалния редактор. Параметрите на компонентите са разделени по групи: шаблон на компонента (където се включва един от създадените шаблони за показване на компонента), основни параметри, източник на данни и т.н. Например, за компонента Каталог се задават основни параметри, шаблони за линкове, управление на режим AJAX, настройки за кеширане и т.н.

Забележка: системата позволява да се управляват параметри на компонента от публичната част в режим разработка и настройка на сайта (вложка Разработка). Прехода към формата за редактиране на параметрите на компонента е възможен с помощта на позиция Редактирай параметрите на компонента меню на команди за компонента:Отваря се форма от следния вид:

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите

Някои компоненти могат да управляват отделни елементи на шаблона на сайта:

  • добавяне на бутон в административния панел (например, компоненти за информационни блокове);

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите
Натиснете върху рисунката, за да я увеличите
  • добавяне на елементи в нишката за навигация (например, компоненти на информационни блокове, от интернет-магазина);
 Натиснете върху рисунката, за да я увеличите  Натиснете върху рисунката, за да я увеличите
  • включване на заглавие на документа (например, компоненти за информационни блокове, форум, блогове);
 Натиснете върху рисунката, за да я увеличите  Натиснете върху рисунката, за да я увеличите
  • задаване на значение на метаданни за страница: ключови думи и описание (например, компоненти за информационни блокове).
 Натиснете върху рисунката, за да я увеличите  

Забележка: В дадените примери за управлението на елементи на шаблона на сайта става с помощта на специални параметри на визуалните компоненти. Настройката на дадените параметри може да бъде направена при редактиране на страница в режим на визуален HTML-редактор или от публичната част във формата за редактиране на параметрите на компонента.
Полезна информация:
  • Ако на страницата са разположени няколко компонента, всеки от които може да определя заглавието на страницата, то заглавието на страницата ще бъде определено от последния компонент (с помощта на функция SetTitle()).
  • Ако на страницата са разположени няколко визуални компонента, добавящи свои бутони в административния панел (например, няколко компонента за информационни блокове), то за да се избегне претоварването на административния панел с бутони, в настройките на тези компоненти трябва да се изключи опция Добавяй в админ. панела бутон за този компонент.

При необходимост ползващия може бързо да премине към редактиране на PHP кода за извикване на компонента. За това е нужно да се превключи в режим редактиране на кода на страницата:

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите

По аналогичен начин в работната област на страницата може да бъде добавен произволен PHP код, чиято модификация също става чрез диалог в долната част на екрана или в режим на редактиране на кода.

Натиснете върху рисунката, за да я увеличите 

Възможността за използване на програмен код в работната област на страницата позволява да се включи практически всякакъв PHP код без нарушаване на визуалния режим на редактиране на съдържанието на страницата.


Страници: 1 2 3 4 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com