Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Създаване на рамка за картина/фотография

oldstar   трудност:    видян: 16485

Доста прост начин за създаване на рамка

 

Ето крайния резултат:

 

 

1. Отваряме картината/фотографията.
2. Image –Canvas Size. Чрез стрелкичката отваряме менюто и избираме проценти. В момента процентите са 100. Увеличаването на платното извън картинката ще представлява широчината на рамката на картината. В зависимост от големината на картината избираме подходящо увеличение-напр. 10%. Пишем в Width (ширина)-110 и в Height (височина) -110 и потвърждаваме. Получаваме следното:


 

3. С Magic Wand Tool кликваме върху бялата лента. Тя се очертава (marching ants)
4. Създаваме нов слой (Layer-New Layer). Сега ще създадем илюзия на дърво. Избираме подходящ кафяв цвят от палитрата и заливаме с него бялата ивица, която още е очертана.
5. С маркиран новия слой- Filter-Noise-Add Noise. Настройваме процентите около 20. Маркираме също Gaussian. Изменението се вижда на самата рамка-може да се проследи визуално. Забележки: Ако увеличим много процентите, „дървото” избледнява и изсивява, но изборът е ваш. Въпрос на вкус и настройка. Може да се сложи отметка и върху Monochromatic (дава почти незабележима разлика в „дървото”), което също е въпрос на избор. Select-Deselect.
6. Чрез Polygonal Lasso Tool очертаваме горната част на рамката, като пресичаме рамката точно в ъглите. Пътят на очертаването е показан по-долу


 

След като оградим горната част, минаваме към долната. За да запазим горното ограждане, натискаме Shift и правим същото ограждане на долната част. Трябва да изглежда подобно на това:

 

 

7. Filter-Blur- Motion Blur. Настройки: Angle - 0 градуса, Distance – между 20 и 30 – в зависимост от гъстотата на жилките на дървото.Горната и долната част на рамката са готови.
8. Select-Inverse. Огражда се останалата чат от рамката. Пак прилагаме Filter – Blur –Motion Blur. Разстоянието оставаме същото, само сменяме ъгъла на 90 градуса, за да сменим посоката на жилките. Select-Deselect.


Възможно е, ако ограждането не е били много прецизно, при прилагането на Blur да са останали замазвания под рамката вътре в картината. За да ги изчистим, маркираме слоя Background, чрез Magic Wand Tool селектираме рамката и Select – Inverse. След това маркираме слоя Layer 1 (слоя на рамката) и Delete. Картината е чиста. Select - Deselect.

 

9. Остава само крайното оформяне. Маркираме слоя на рамката и в Blending Options правим последните настройки. Маркираме Bevel and Emboss, Style - Inner Bevel, Depth - 100 или по-голяма. Натройките Depth и Technique влияят върху оформянето и остротатa на вътрешните ръбове на рамката, Size – върху закръгленистта (изпъкналостта) на рамката, Up и Down-върху переспективата. Изменяйки настройките, всеки може да направи рамката по свой вкус. Ако искаме да оцветим дървото в друг цвят, още в началото заливаме бялата ивица с желания цвят.

 

Създаването е лесно и просто, независимо от по-подробните обяснения.

 

автор: oldstar

 Коментари (2)

erzed на 11.11 2010 в 02:50ч.
Много добър подход!
aniidobreva на 29.07 2011 в 10:21ч.
Хм...Здр .. Аз съм савсен начинаеща преди 2-3 дена си инсталирах шопа..Ако може да ми кажеш как да залея бялата ивица ?..

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини