Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Да играем на зарове в Ексел

oldstar   трудност:    видян: 15358

 

Със съвсем прости формули, може да си създадете една елементарна игричка- игра на зарове. В същото време ще добиете представа и за прилагане на формулите IF

 

Преди всичко Analysis Tool Pack трябва да е инсталиран и маркиран. Нататък е лесно.

 

Най-простите „зарчета” може да направим така:
1. Разширяваме две клетки близо една до друга (не съседни), така че да се оформят два еднакви квадрата.
2. Форматираме клетките по наш вкус (цвят на клетката, цвят и размер на шрифта, рамка, ако е нужно и pattern)
3. Макрираме последователно двете клетки и във всяка от тях изписваме формулата


=RANDBETWEEN(1;6)

Получаване нещо подобно:

 

 

По този начин могат да се направят неограничен брой зарчета. „Хвърлянето” на зарчетата става чрез натискане на клавиша F9 или Del.

 

При този вид зарчета, стойностите излизат само като цифри. Ако искаме да направим зарчетата по-реалистични, трябва да ги оформим с точки, Вместо точки може да се изберат и други знаци – напр. различни муцунки, сърца, детелинки итн. Всички тези фигурки се намират в шрифтовете Wingdings. 

 

Как става избирането:
В Ексел – Insert – Symbol. От менюто избираме Wingdings (или следващите 2,3). Маркираме фигурката която ще ползваме. Долу се появява цифра (Character Code). В случая ще ползваме точка с код 108. Този код ще ползваме в нашите формули нататък. 


 

 

Оформяне на „зарчетата” и прилагане на формули

1.Избираме два сектора от 3 по 3 клетки, като ги оформяме по подходящ начин, така че да се получат 9 еднакви квадратчета.
2. Форматираме двата блока ( само цвят и рамка- по желание).
3. Маркираме поотделно двата блока и центрираме – Format Cells-Alignment- Vertical – Center, Horizontal – Center
4. Маркираме двата блока и прилагане шрифта в който сме избрали фигурка (в случая – Wingdings)
5. Маркираме клетка встрани от квадратите (напр. А2) и в нея изписваме същата формула, както по горе =RANDBETWEEN(1;6). В клетката А2 се изписва произволно число между 1 и 6. Получаваме нещо подобно:

 

 

 

6. Сега прилагаме формулите

 

Обяснение за формулите.
a) При разглеждането на стените на зарчето (картинката долу) е ясно, че в горния ляв ъгъл и долния десен ъгъл на зарчетата (В2, D4 и F2, H4) ще трябва да се появява число (точка) при стойности 2, 3, 4, 5, 6

 

 

 

В този случай използваме функцията IF във формула. В съответните клетки B2, D4, F2 и H4 изписваме формулата, която отговаря на условието (при всяко число по-голямо от 1 да маркира точка):

 

=IF(A2>1;CHAR(108);"") 

 

б) В клетките B4, D2 и F4, H2 (долния ляв и горния десен ъгъл) трябва да се появи точка при стойности 4, 5 и 6. Тук пак използваме IF, за да се изпълни условието:


=IF(A2>3;CHAR(108);"")               Изписваме формулата в споменатите клетки          

 

в) В клетките B3, D3 и F3, H3 трябва да се появява точка при стойност 6. Пак познатото IF

 

=IF(A2=6;CHAR(108);"")  

 

г) в клетки C3 и G3. трябва да се появи точка при стойности 1, 3 и 5. Тук прилагаме формулата, която изписване в клетките.

 

=IF(ISODD(A2);CHAR(108);"")          (Ако А2 е нечетно, маркирай точка)

 

В долната табличка за улеснение са събрани и обобщени всички формули които се ползват в деветте клетки на „зарчетата”. Те се отнасят за адресите на клетките в първата картинка. За вашите „зарчета” може да си направите подобна табличка, като се съобразите с вашите адреси:

 

 

Накрая може да премахнем мрежата (Gridlines), а цифрата в А2 можем да оцветим в цвят на фона (background color), за да стане невидима.

„Хвърлянето” на заровете пак става по същия начин – чрез натискане на клавиша F9 или Del. Чрез създавaнето на различен брой зарчета може да играете на различни игри.


Приятни забавления!

 

Автор:oldstar

Коментари (4)

sico на 16.05 2011 в 21:47ч.
Как се въвежда този код?
oldstar на 17.05 2011 в 00:04ч.
Char(108) е кода на точката. Както съм писал, те се вземат от менюто за шрифтове--font Wingdings, Wingdings 2 или 3. Действията са -Insert Symbol . Избираш един от шрифтовете, посочваш една фигурка и долу в Character code ти изписва номера. И така се отразява във формулата. Напр. пясъчния часовние (в шрифта Wingdings) има код 54. Ако искаш вместо точки да има часовниче на зарчето, вместо Char(108), пишеш Char(54)
kiskin на 08.01 2012 в 14:06ч.
Инсталирах "Analysis Tool Pack", но нищо не става?
може ли някой да ми помогне?
zorzi на 11.06 2013 в 16:46ч.
Браво, добро уроче. Забавно и същевременно упражняваш функциите и мисленето.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com