Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Букви и орнаменти в Word

oldstar   трудност:    видян: 61854

На някои урока ще се стори излишен или неподходящ при наличието на Фотошоп и готови четки за него, както и други графични .програми. Но не всички ги владеят, особено начинаещите. А който има Офис, има и Уърд. Освен това е малко предизвикателство за умение.
Това не са в истинския смисъл орнаментни букви, а комбинация между орнаменти и букви в Word, като крайния резултат също може да бъде ефектен. Орнаментни букви могат да се създават с различни програми, но това е по-прост алтернативен начин, разбира се, без особени претенции. Изисква обаче търпение (Не е за нервни и припряни!)
Урокът е написан, използвайки Word 2003, но ползващите 2007 лесно ще намерят съответстващите команди.

 

За целта се ползват орнаменти (картинки) от Clip Art от категориите или Decorative elements, Curls или Dividers. Могат да се използват и други орнаменти от Интернет ClipArt on Office online или друг източник. Но те трябва да бъдат WMF формат (каквито са доста в ClipArt), за да могат да се обработват директно в самия Word. Ето примери за такива:

 

 

 За шрифт може да се ползва някои по-артистичен шрифт или по-специален според необходимостта - старобългарски или готически. Буквите или текста се изписват само чрез WordArt.

Друго, което е необходимо –някаква простичка програма за Screen Capture, (въпрос на избор) с опция Region (сектор от десктопа), с която да се изрязват буквите.
За примера съм използвал наличния в Windows шрифт Monotype Corsiva и орнаменти от ClipArt на Word, както и по-елементарни шрифтове в Windows. Резултати:

 

 

 

С този метод можем да поставим цветна или бяла буква над или под орнамента – с цветен или безцветен фон, да направим орнамент с псевдо преплитащи се елементи в буквата или буква-сандвич (с орнаменти под и над нея)

 

 

I. Буквата над орнамента

1. Вкарваме орнамента. Кликваме върху него и от контекстното меню –Edit Picture.-той се обгражда с рамка. По желание можем да оцветим фона на орнамента (не самия орнамент) или да го обградим с линя
2.Чрез WordArt изписваме буквата в подходящ шрифт. Кликваме върху буквата. Format-WordArt-Layout-In Front of text. Оцветяваме и я форматираме по желание (цвят, линни, сянка и др.). Може да използва Fill Effects – с един или два цвята и настройка на Opacity
3. Провлачваме буквата върху орнамента на подходящо място.
4. Кликване върху рамката на орнамента. Copy. От главното меню Edit-Paste Special-Paste Special. От менюто на Paste Special избираме Picture (Enhanced Metafile) или Picture (PNG). Забележка: При PNG картинката не е много контрастна и преливанията са по-плавни. Въпрос на избор.
5. Тук се включва и програмката за Screen Capture. Очертаваме („изрязваме”) необходимия сектор (може и цялата група) и го запаметяваме във формат по желание.

 

 

 

 

 След като сме поставили буквата над орнамента, можем да вкараме още един орнамент и го провлачим върху вече оформения. Преди да провлачим втория орнамент форматираме го на in Front of text.Така се получава буква-сандвич, т.е. буква между два орнамента.  Тук най-лесния начин да получим отделно тази комбинация е да „отрежем” сектора с програмката и го запазим в желан формат.  

 

 

II. Буквата под орнамента

1. Повтаряме действията по т.1 и т. 2 от по-горе..
2.Чрез WordArt изписваме буквата в подходящ шрифт. 
3. Провлачваме буквата върху орнамента на подходящо място. След като сме поставили буквата на подходящо място в орнамента, кликваме върху буквата и от контекстното меню Send to Back.(не преди това-това става след като буквата е върху орнамента). Буквата отива под орнамента. Ако фона на орнамента е оцветен, буквата застава над цвета и под орнамента.
3. Продължаваме с действията по. т.4 и т.5 от по-горе.

 

 

 

 

Букви над и под орнамента и букви-сандвич:

 

 

 

 

III. Съединяване чрез кропване и преплитане.

 При това съединяване се получава ефекта на преплитане на буквата с орнамента. Ормаментът може да се кропне по различен начин-хоризонтално, вертикално, на няколко парчета с цел постигане на искания ефект.
По-долу е показано вертикално кропване
1.Вкарваме oрнамента – In Front of Text. Правим копие. Вкарваме буквата- също In Front of Text..
2.Кропване единия орнамент от дясно на ляво до половината, а другия – от ляво на дясно до същото място. За по-точно и плавно придвижване, извършваме движението при натисната бутон Alt.
3.Съединяваме (доближаваме) двете части на орнамента, докато получи оригиналната си форма. За движение използваме провлачване с мишката или стрелките. За по-прецизно наместване и движение се използва комбинацията Ctrl + стрелка. Страници: 1 2 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини