Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Букви и орнаменти в Word

oldstar   трудност:    видян: 60308

4 Прoвлачваме буквата върху съединителната линия на двете части. Тук, в зависимост коя половинка искаме да е над буквата, кливаме върху нея. Order – Bring to Front. 

 

 

 

Ето по-ясно ефекта на преплитане (приложени са и допълнителни ефекти)

 

 

 

 

5.Групираме всички фигури. Заб. Ако фонът на орнамента е безцветен, може направо да отрежем сектора с програмката за Screen Capture и запаметим картинката.
6.Ако трябва да оцветим фона и правим друга обработка (обграждане с линия), първо групираме всичко-Draw-Group. 
7.Маркираме групата и Copy. След това Edit-Paste Special. Тук обаче избираме Picture (PGN). При тази фигура качеството на копието чрез Windows Metafile и Enhanced Metafile зависи от орнамента, преплитането и цветовете и не винаги е добро, но си заслужа да се експериментира.
8. На вече създаденото копие може да дадем цвят на фона с различни ефекти, както и цветни обграждащи линии с ефекти. Може да се използват и опциите на Shadows Style. 
Освен чрез кропване ефектът преплитане се постига и чрез „преплитането” на отделни елементи от орнамента. Това става при обработването му (показано по-долу)

 

 

Обработка на орнамента

Орнаментите, който вкарваме могат допълнително да се обработят по наш вкус-да сменим цвета му, да разместим или премахнем част от елементите му или добавим нови
Как става:
1.Кликваме по вкарания орнамент и от контекстното меню - Format Picture-Layout-In Front of Text
2. Маркираме отново орнамента и Edit Picture. Появява се съобщение: „This is an imported picture, not a group. Do you want to convert it to a Microsoft Office drawing object?” Потвърждаваме. Повяват се всички елементи на орнамента, които могат да се променят. Те са обградени с маркери (точици). 

 

 

 

 

Забележка: Не всички картинки (WMF) се разлагат на много елементи. Освен това цветните орнаменти са многослоести (различни цветове и отенъци) и слоевете се отделят постепенно.

 

 

3. Ако искаме да оцветим и сложим линии на всички елементи едновременно, оставяме маркираното и чрез Fill и/или Line оформяме оцветяването. Ако искаме да обработим елементите поотделно, кликване на празно място извън фигурата, за да изчезнат маркерите. След това посочваме с мишката елементите на орнамента и ако курсорът се превърне в кръстче, тази част може да се обработва-да се оцвети или се сложат линии. Кликваме върху тази част и чрез Fill и/или Line поставяме линии и цвят. Ако искаме да премахнем някои елемент, просто го изтегляме извън рамката. 

 

 

 

 

Препоръка: Ако сме отстранили някои елементи от орнамент, те могат да се използват за комбиниране в други орнаменти. Отстранените елементи се съхраняват в друг DOC файл (просто Copy-Paste). После по същия начин се вкарват в новата комбинация

 

 

При обработката на орнамента също може да разместваме, оцветяваме или поставяме на единични елементи над буквата. Пример:

 

 

 

 

Кликваме върху един елемент и той се маркира –появяват се маркерите (точиците). Тогава чрез Fill и Line правим оформлението. Ако искаме само този елемент да мине над буквата-Order-Bring to Front. Ако е трудно да се оцветим на място, изтегляме елемента извън рамката, оформяме го и отново го вкарваме в групата. Този път обаче елементът остава над буквата.

 

 

4. След като сме приключили оформянето на орнамента, кликваме върху рамката-Copy. След това Edit-Paste Special-Picture(Enhanced Metafile). Преработения орнамент е готов. 
5. Ако искаме да си направи наш орнамент от комбинация от отстранените елементи, първо оформяме елементите по наш вкус-цвят, линии. След това групираме оформения орнамент Draw-очертаваме с курсора- Group). По-нататък:
а) Копираме и Paste Special-Picture (Enhanced Metafile)
б) Format picture(object)-If front the text. Както по-горе –Edit Picture
в) Изписваме буквата и действаме по-посочените по-горе начини. Отново групираме всичко –орнамента и буквата и накрая
г) Copy-Paste Special-Picture(Enhanced Metafile)

 

 

По описания начин могат да се създадат простички, но ефектни комбинации. 
Забележки:
-Там където е възможно, винаги е по-добре да се изрязват комбинациите
-При вкарване в документ, те се вмъкват като картинки и съответно се оразмеряват на място в зависимост от целта.
- При желание може да си направим наша библиотека в ClipArt с различни шрифтове и орнаменти като картинки, за да са налице при нужда.

 

Допълнителна информация: за съвсем начинаещите:
Подобни комбинации могат също да се създават и по прост начин в Word. Първо оцветяваме фона на документа, след това прилагаме някои от посочените начини и накрая „изрязваме” сектора и го запаметяваме
Подобни комбинации могат да се правят и в Power Point. Който иска може да пробва и там.
По тези два начин има и улеснения, но има ограничения. Всичко е въпрос на избор.

 

Автор: oldstar


Страници: «1 2

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини