Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

C++ първи урок

C++ » C++
spoole   трудност:    видян: 2911

Здравейте !
Днес ще се запознаем с програмният език C++. Този език е предназначен за разработването на софтуерни приложения.
Първоначално е бил създаден езикът C, но след време и много подобрения се създал езикът C++.
Нека да разгледаме 1 проста проста програма която извежда събощение SpoolE:
#include <iostream.h>
//Начало на програмата

int main () {
cout<<"SpoolE";
system("PAUSE");
}
Първият ред #include <iostream.h> въвежда в програмата главната библиотека която се ползва за да се стартира нашата програма. В някои компилатори разширението .h се пропуска, но в други е задължително. Също така можете да включвате други файлове в програмата например #include <mainprogram.c> или нещо друго. Има много библиотеки за работа с езика C++ и аз ще дам няколко от тях:
iomanip.h
math.h
Това са няколко стандартни библиотеки в езика C++, ако желаете Вие можете да си създадете своя собсвена и да я включите в своята програма.
//Начало на програмата
Това е коментар в езика C++, които служи да ни подсети какво следва, или какво сме направили. Има и друг начин за записване на коментар в езика C++ и той е :
/* Коменатр */


int main ()
Това е главната функция която подсказва, че от тук ще почне главната функция на програмата. След главната функция задължително трябва да има отваряща скоба { в която се въвежда цялостната част на програмата. Когато сметнем, че вече ще завършваме програмата, задължитело трябва да има затваряща скоба } която означава, че главната функция е готова. Ние можем да създадем свой собствени функции, но това ще го разгледаме в следващите уроци.
cout<<"SpoolE";
cout е запазена дума за изходен поток от данни, в нашият случай cout ще изведе текста SpoolE на екрана. Както забелязахте има и знаци за по-малко, което значи, че нещо ще бъде изведено, то може да бъде текст,променлива или каквото и да било. Това което искаме да видим на екрана се огражда с кавички " " в нашият случай ще изведе текста SpoolE.
system("PAUSE");
Това нещо ще накара нашата програма да остане на "пауза" като ние можем да видим текста който сме оградили в двойни кавички. При някои други компилатори се ползва и return 0;, но аз реших в този урок да Ви покажа този начин, защото можем да извикаме и други Windows функций като например system("LS") което ще ни покаже текущата директория.
Дано урока да Ви е бил полезен. Ако имате въпроси можете питате в темата.

Източник: www.spoole.eu5.orgРегистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини