Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

SEO гайд за начинаещи и средно напреднали

SEO » SEO
WebsiteDesign   трудност:    видян: 2907

SEO е абревиатура от Search Engines Optimization или на български оптимизация за търсещи машини или търсачки, както по често ги наричаме. Но какво всъщност представлява самия термин и за какво се бори дисциплината? SEO са начини за преобразуване на определена страница или сайт в интернет по такъв начин, че те да преминат успешно стандартите и изискванията на потребителите и търсачките за качество, скорост, популярност и значимост.

 Защо SEO е важно за вашия онлайн бизнес може да прочетете тук: http://bit.ly/1Wk0nTw.

 

От къде да започнем?

 

 Оптимизацията на сайт стартира още с избора на дизайн и писането на кода. Дизайна трябва да е приятен, user friendly, елементите е добре да са разположени на такива места, каквито потребителите са свикнали да ги виждат - всичко е добре да е просто, ясно и красиво. Бизнеса ви трябва да се превръща в бранд (ако вече не е), за това ще имате нужда от лого и други визуални елементи. 

Самия програмен код е редно да е добре написан, правилен, чист и да отговаря на W3C стандартите. Ако кода е лош е възможно сайта да е бавен и самите ботове да срещат трудности при кролването на вашите страници, което директно ще се отрази на самото класиране в Google.

Нужно е да се ползва добър фреймуърк, за да може лесно, различни програмисти да работят по проекта и след време ако програмистите направили сайта, не са на линия, да може без много проблеми и други програмисти да пипат по сайта. 

 

Onsite оптимизация

 

 1. Изберете си една версия на домейна с www или без и другия вариант го пренасочете с 301 към този, който сте си избрали. 

 

 2. Правилни URL адреси

URL адресите може да са 2 типа+

 

а) Директорийна структура: http://example.com/menu/submenu/publication

b) Кратки URL:  http://example.com/publication

 

Каквото и да изберем е добре урл адресите да са написани само с малки букви и средно тире да се ползва като разделител. Използвайте само малки букви и цифри, никакви препинателни и други знаци. Адресите трябва да са описателни и да съдържат важната ключова дума (фраза). Специално за българските УРЛи вариантите също за два. Или да бъдат изписани на кирилица, или на български, но с латински букви (транслитерация). 

 

 3. Инсталирайте проследяваш код на Google Analytics

 

 4. Инсталирайте проследяваш код на Search Console (бившето Webmaster Tools)

 

 5. Ако ползвате Wordpress, то следните плъгини са задължителни

Google Analytics by Yoast и Yoast SEO

 

 6. XML Sitemap - помага на бота при кролирането на страниците и с него разбира по лесно кога има ново съдържание.  

 

 7. Robots.txt - не върши кой знае каква работа. Може да забраните достъпа на определени ботове, до определени страници от сайта. Хубаво е и да си опишете сайтмапа, този който е в xml формат. 

 

 8. Проверете за проблеми със скоростта на сайта и вижте как да ги поправите тук.

 

 9. Удобен за мобилни у-ва. Уверете се че сайта ви има мобилна версия или риспонсив дизайн и изглежда добре на мобилни устройства.  

 

 10. Breadcrumbs навигация. Така наречените хлебни трошички са от изключителна важност, както за ботовете на търсачките, така и за самите потребители. Помагат за по-добрата ориентация, къде се намирате и как сте стигнали (попаднали) там.  

 

 11. Каноникъл релации. Полезни са, когато понякога се налага различни урл адреси да отварят страници с еднакво съдържание.  rel="canonical"

 

 12. Релация Алтернейт. Указва, че въпреки дублираното съдържание, това са важни страници от самия сайт. Става дума за RSS, XML Sitemap и т.н. rel="alternate"

 

 13. Релации Next и Prev. Това са релациите при странициране. Next показва следващата страница, а prev - предишната. 

 

 14. Alt таг за снимките. Търсачките все още не виждат какво има на самите снимки и благодарение на този описателен алт таг, ние казваме какво има на всяка една снимка. 

 

 15. Страница "Грешка 404". Такива страници служат както и на ботовете, за да не им се налага да "преглеждат" безброй страници, така и на потребителите, за да видят, че няма такава страница и да им предложим релевантен избор.  

 

 16. Структура, елементи и HTML5. Понеже темата е дълга и по-сложна, може би с тези 2 видеа ще придобиете представа: https://goo.gl/G0aiyB и неговото продължение: https://goo.gl/bw5cmE

 

 17. Микроформати (Microdata). Микродатата има за цел да опише съдържанието на елемента в страницата. Вижте повече за протокола https://schema.org. 

 

 18. Опен Граф Протокол. Може да разберете повече в този чудесен материал по темата. 

 

 19. SSL сертификат. Все по-задължителен, особено за сайтове, в които се предоставя лична информация. Ранкинг сигнал. 

 

 20. Onsite Trust (доверени) сигнали. Това са сигнали, които вдъхват доверие на потребителите в сайта. Такива са:

 

- Уникален, красив и професионално изглеждащ дизайн
- Телефон и мейл на лесно видимо място
- SSL сертификат
- Тръст баджове
- Коректно попълнени страници "За нас", "Контакти", "Условия за ползване" и т.н.
- Референции от доволни клиенти и фенове
- Покажете вашия екип
- Активни акаунти в социалните мрежи
- Ясни условия за доставка (ако сте онлайн магазин) 
- Няколко начина за плащане (за онлайн магазини и други)

 

 21. Вътрешен линк билдинг. Полезно за потребителите, който ще намират по този начин сходно съдържание, което би им било интересно. Подходящо и за търсачките, които харесват смислово налинкнати вътрешни страници - помагат им за да се ориентират по лесно в структурата, а пък и за да разбират по-добре смислово самото съдържание. 

 

Onpage оптимизация

 

 22. Заглавие (Meta Title tag). От изключително значение, както за класирането, така и за привличането на потребители. Използвайте уникално заглавие за всяка отделна страница - между 60-70 символа. 

 

 23. Описание (Meta Description tag). Описателния мета таг на страницата. Вижда се в снипета на търсачките. Хубаво е да е около 155 символа и да кара потенциалните потребители да кликат точно на този резултат. 

 

 24. H хединги. Заглавни тагове, удебеляват и уголемяват важните заглавия и подзаглавия в съдържанието. Така и потребителя и ботовете разбират кое е по-важното в текста и не само. Могат да се слагат и в изображения, лога.   

 

 25. Снимки, видеа и други файлове. Обогатяват съдържанието, увеличават CTR, задържат потребителя на сайта. Разбира се, трябва да са само по темата. 

 

 26. Форматиране. Никой не обича да чете прав, дълъг, неформатиран и без абзаци текст - такова съдържание е обречено на провал. Не допускайте правописни и пунктуационни грешки. 

 

 27. Дължина на съдържанието. Това е спорно. Навсякъде се тръби, че по-добрия вариант са текстове от минимум 500 думи и на горе, но реално количеството не е толкова важно, колкото качеството. 

 

 28. Семантика. От 2013 година, след появата на алгоритъма Колибри, Гугъл се опитва да разбира нашите въпроси и търсения по контекста. Наистина да разбира за какво става дума. Така че, винаги се стремете възможно най-описателно да е вашето съдържание, използвайте всевъзможни синоними и се старайте да обогатявате вашите семантични ядра.  

 

Offsite оптимизация

 

Това е един наистина дълъг и сложен процес. Нека приемем, че това са всички неща, които правим извън сайта си за неговото популяризиране и просперитет. Тук влизат:

 

 29. Линк билдинг. Изграждане на силни и подходящи смислово връзки към различни страници от вашия сайт. Вижте повече за линк билдинга.

 

 30. Създаване и поддръжка на страници в социалните мрежи. 

 

 31. Бранд. Всичко, което правим за популяризиране и налагане на бранда. 

 

 32. Активно участие в браншови форуми и групи.

 

 33. Маркетинг. Тук можем да включим почти всичко. И не става дума само за дигитален маркетинг. Вече има какви ли не креативни начини за маркетиране през точната целева група, която търсите - Маркетинг чрез съдържание, Нейтив реклами, Имейл маркетинг, Афилиейт маркетинг, Видео, Мениджмънт на репутацията, Радио, Телевизия, SEO оптимизация и т.н...

 

Успех! Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини