Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Основен преглед на Material Editor (1 част)

fix3d   трудност:    видян: 23986


До това място може да достигнете от: Rendering -> Material Editor, от икона в основната лента с инструменти или чрез натискане на бутона “M” от клавиатурата. Може да видите как изглеждаMaterial

Editor на Фигура 1.
Разбира се, темата за материалите като цяло е много обширна, за това ще се разгледат само основните и най-важни неща. Реших да разделя информацията на части. Тази статия е 1 –ва част от поредицата за MaterialEditor. Набляга се предимно на теорията. Поне за сега, повечето от описанията са за стандартен (Standard) материал!

Въпреки, че написах “предимно теория”, преди да започнем искам да покажа само едно нещо от практическа страна, а именно – Как се прилага и извлича материал.

Прилагане и извличане на материал
1. Отворете нова сцена и създайте някакъв обект, примерно чайник (Teapot).
2. Отворете Material Editor (вече написах как :) ).
3. Нека сега приложим материал върху чайника. Има 2 начина:
- Щракнете върху клетка с материал и я влачете и пуснете върху чайника.
- Селектирайте чайника и от Material Editor натиснете бутона “AssignMaterialto Selection”.
4. Щракнете върху празна клетка. След като приложихте материала, нека видим как да го извлечем. Отново има 2 начина:
- От менюто наMaterial Editor изберете: “Material -> Pick from Object” и посочете чайника.
- Натиснете бутона “Pick Material from Object” (прилича на пипетка) и посочете чайника.

Това беше кратката практика. Сега вече знаете как да прилагате и извличате материали. Все пак ето ви още два полезни съвета, като бонус:

- Когато искате да извлечете материал е възможно на сцената да имате прекалено много обекти и да ненацелите желания. Проблема може да се реши, като използвате избирането на обект по име. Това става от прозореца “SelectObjects” - бутона “H” от клавиатурата. Само една забележка, когато извличате материала, тоест натиснете си пипетката, натиснете “H”, прозореца ще се казва “Pick Object”. Просто името е различно иначе опциите са като на “Select Objects”.

- Може да поискате да разберете името на материала, приложен върху даден обект. Ето как става това. Селектирайте обекта и от основното меню изберете: “Edit -> Object Properties”, името на материала ще се изпише срещу “Material Name”. Другия начин е да видите името вMaterial Editor в съответната клетка.

Добре, хайде вече да започнем със “страшната” теория, че се отплеснах малко :)


Клетки с материали

В Material Editor материалите се създават в клетки. Може да виждате до 24 клетки едновременно. Ако искате да са по-малко, щракнете върху някоя клетка с десния бутон и изберете 3x2, 5x3 или 6x4. Въпреки, че написах 24 клетки това не означава, че имате право само на 24 материала! В 3DS Max може да създавате безброй материали.

Друго важно нещо за клетките е че те показват: горещи, топли и студени материали.
Мне… няма да си играем на играта топло и студено :) Това е по-сериозно.

Горещи материали – Когато присвоите материал върху обект, ще се появят бели триъгълници в съответната клетка на материала. Най-просто обяснено, белите триъгълници ги има, ако обекта е селектиран в сцената и има приложен материал. Това е много полезно, ако не знаете кой материал към кой обект е приложен.

Просто селектирате обекта и гледате къде са белите триъгълници.

Топли материали – Имат сиви триъгълници около клетката на материала. Това означава, че материала е приложен върху обект на сцената, но не е селектиран в момента.
Студени материали – Нямат триъгълници около клетката. Тези материали не са прилагани върху обект.

Важно е да знаете, че когато променяте горещ или топъл материал, промените веднага се виждат и в изгледа на сцената.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (2)

kabura на 29.03 2007 в 19:22ч.
Не съмнено са съществена част. Отделно от това, ако успеете и да си нагласите правилно настройките и на Render-a ... Ще сте ПЕРФЕКТНИ!:)
berge на 28.05 2010 в 07:14ч.
Само да добавя, че Self Illumination не "все едно" излъчва светлина, а прави материала Излъчващ светлина! Защото срещнах някъде по форумите, че нямало как самия обект да излъчвал светлина, това се правело като се слагала допълнителна light при обекта... Значи въпросната опция е направена Точно затова, но за да се види ефекта трябва да сте в режим Mental Ray, от там в панела Render Scene > Indirect Illumination > Final Gather трябва да е включен! Със стойността Multiplier може да увеличите светимостта на материала, като да направите така, че Self Illumination = 100 да е доста силна светимост. Иначе статията е доста добра и за мене лично достатъчно полезна :)

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини