Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Слоеве

nma   трудност:    видян: 18139


На слоевете (layer) може да се гледа като на множество прозрачни листи един в/у друг. Като всеки един лист е отделен слой и има възможност да се оцвети напълно (под него няма нищо да се вижда) или да се рисуват само форми покриващи част от целия слой. Имате възможност да пренареждате различните слоеве. Разбира се може да правите нови, да триете вече съществуващите. Може да подреждате слоевете в папки.

uroci.com - Photoshop - nma

Всеки слой си има настройки.
Opacity: В превод ще рече "непрозрачност" и по подразбиране е 100%, тоест всичко което нарисувате ще се вижда на изцяло. Ако намалите стойността то слоя ще стане прозрачен като тази прозрачност зависи от процента. Ако е 0% то целия слой ще е прозрачен и нищо, което е направено на него няма да се вижда.

Fill:
В превод: запълване. На пръв поглед прави същото като opacity, но не е така. Слоевете освен тези настройки могат да имат слоеве ефекти. И тук е разликата, ако прибавите такъв ефект и намалите opacity на 0% ефекта макар и приложен няма да се вижда. Обаче ако оставите opacity на 100%, а намалите Fill-a нарисуваното на слоя ще изчезне, но ефектите ще се виждат. Например може да направите кръг, да го оцветите. След това прилагате някакъв ефект, примерно сянка (ще разгледаме тези ефекти в друг урок). Сега ако намалите Fill-а ще се вижда само сянката, а обекта ще изчезне.

И другата настройка на слоя е Blending Mode-a. По подразбиране е "normal", може да го промените от падащото меню. Blending mode-a е начина по-който слоя изглежда наложен в/у долните. Но ще наблегнем на това в друг урок.

uroci.com - Photoshop - nma

Също така може да заключвате слоеве, ако не искате да променяте съдържанието на тях. И ако имате нужда временно да скриете някой слой можете просто да натиснете на окото пред иконката на слоя. Ако съм изпуснал нещо допълнете, като имам време ще прехвърля коментарите и допълненията ви в самия урок.

автор: Николай Александренко
за: uroci.comКоментари (6)

nikola796 на 17.01 2007 в 22:58ч.
Благодаря ти
fix3d на 22.02 2007 в 22:59ч.
Винаги заключен е само фоновия слой. Иначе не знам дори да има настройка при създаване на нов слой той да е заключен.
TuKBu4Ka на 20.06 2007 в 13:27ч.
В много уроци пише "Отворете ново изображение..." Когато аз отворя ново, то замества старото. А по принцип трябвада застанат едно до друго, за да мога да ги обрботвам. Къде бъркам?
BogomilZ на 20.06 2007 в 14:24ч.
вероятно ти е максимизиран прозореца - пусни го Restore down и тогава ще виждаш и предния - той просто остава под другия
TuKBu4Ka на 20.06 2007 в 15:15ч.
Мерси!
plami7yyy на 28.01 2011 в 22:25ч.
аа от каде да си отворя то зи прозорец на мен ми го няма

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: IT Новини