Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Overclock на видео карти NVIDIA

fix3d   трудност:    видян: 43546


Когато усетим, че видео картата ни е вече поостаряла и не ни върши достатъчно добра работа може да я клокнем за по-добри резултати. Какво всъщност е оверклока?

Overclock на видео карта на прост език казано е повишаване на честотите на ядрото и паметта с цел по-висока производителност. Колкото и да клоквате вашата карта винаги идва един момент, в който ще се наложи да я смените с по-добра.

Преди да предприемете каквото и да било проверете възможностите на вашата карта. За целта можете да се разровите в някои интернет сайтове, както и в най-известните български форуми, за да добиете по-голяма представа, ако сте все още начинаещ в оверклока. Убедете се, че разполагате с достатъчно добро охлаждане. При клок температурата на видео картата се повишава значително, което може да доведе до известни проблеми. Особено неподходящи са картите с пасивно (без вентилаторно) охлаждане. Естествено това не е проблем, тъй като на пазара има доста добри охладители, благодарение на които вашата видео карта ще държи сравнително нормални температури.

Тук няма да използваме странични програми за оверклока, а самия драйвер на NVIDIA. За целта ще използваме един *.REG файл, за да отключим специална опция за повдигане на честотите на ядрото и на паметта в драйверите за картата. Следвайте следните стъпки:

Изтеглете файла CoolBits.reg . След като стартирате току-що сваления файл ще ви излязат две съобщения, на които трябва да отговорите съответно с Yes и OK.

uroci.com / уроци.ком


uroci.com / уроци.ком


Кликнете с десен бутон на мишката върху десктопа > опция Properties > Advanced > изберете бутона, на който е логото на NVIDIA и името на вашата видео карта.

uroci.com / уроци.ком


В Additional Properties трябва да имате бутон Clock Frequencies. Именно от там ние ще повдигнем честотите на видео картата.

Ако нямате този бутон най-вероятно видео драйвера не поддържа CoolBits. Сменете версията на този драйвер. Можете да изтеглите друг драйвер от http://www.nvidia.com .

В прозореца има два плъзгача: за повдигане на честотата на ядрото (Core clock frequency) и на паметта (Memory clock frequency). Първо повдигаме честотата на видео паметта с по 5-15MHz. След всяка такава промяна запазвате направените промени и тествате видео картата за проблеми в стабилността. След многократно повдигане на тези честоти ще стигнете до един момент, в който картата започва да се държи крайно нестабилно – компютъра забива, графиката прави проблеми и др. Върнете стойностите на стандартните (default) честоти. Извадете от тези максимални стойности, до които стигнахме около 20MHz, за да получите честотите на стабилен оверклок. Сега вече можете да преместите плъзгача до тези честоти. Същото важи при завишаването на честотите на графичния процесор.

След като приключите с повдигането на memory frequency правите същата процедура с честотата на ядрото. Тук също редувате повишаване на честотата с по 10MHz средно и тест след това.

uroci.com / уроци.ком


След като вече сте завишили стойностите на стабилен клок на ядрото и паметта е желателно отново да тествате, за да сте сигурни, че наистина видео адаптера работи стабилно. След това вече от същия прозорец трябва да поставите отметка на Apply these settings at startup > Apply > OK. Рестартирайте и сте готови. За тестовете можете да използвате 3D Mark както и игри.

Прочети!
При оверклока винаги има риск за хардуера. Преценете добре възможностите на вашата видео карта както и на охлаждането и.

Автора на статията не носи отговорност за причинени щети по ваша вина!

Автор: Светослав Миронов
Урока е предоставен от Computer's Help
Забранява се копирането на материала в други страници без разрешението на автора!Коментари (9)

XzKuToR на 05.09 2006 в 08:52ч.
Благодаря много за информацията но имам няколко въпроса:приблизително колко време след оверклока видеокартата ще работи идеално?;При закопуването на ново дъно по какво да позная до каква честота мога да вдигна CPU-то?Благодаря за вниманието.
Buddah на 22.10 2006 в 11:23ч.
Може да работи с часове може да работи и няколко минути. Много зависи.
Аз моята когато я овърклоквам на тестове не забива но след половин час(естествено на доста високи честоти) на Battlefield 2 макс. настрйки забива.
А за CPU зависи какво е дъното също и процесора на каква бройка си попаднал и други.
slaf40o на 04.01 2007 в 12:50ч.
здравейте :) направих всичко както е описано но имам един малък проблем. Бутона Aditional Properties. Можете ли да ми обясните защо така се получава. благодаря предварително :)
onopko на 05.01 2007 в 13:26ч.
Ами не се получава! Като я тествам няма значение дали намалявам или увеличавам чистотата винаги ми излиза надпис да я намаля???
onopko на 05.01 2007 в 13:28ч.
Картата ми е GeForce6100,256mb. Hо е вградена, това може ли да е проблем?
crack на 08.04 2008 в 18:32ч.
не сам сигорен но щом е вградена ако избуши отива и даното
fenomena6909 на 30.01 2009 в 19:50ч.
тези фаилове горепосечените които са за теглене нещо има проблем с линка ако може алтернативен
fenomena6909 на 30.01 2009 в 20:09ч.
може ли линк за рег файловете че този не ми се отваря аз съм с NVIDIA GeForce FX 5600 64mb да пробвам да ли ще цъкам мост уонтета на 1024
alko1980 на 02.04 2014 в 18:44ч.
здравейте приятели имам проблем с видеокартата си и искам да я сменя компа ми е ASUS KBV-MX кakва карта да сложа с тази карта много забива.

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com