Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

F-Prot – DOS решение срещу вирусите

fix3d   трудност:    видян: 13509


F-Prot е популярен продукт на компанията Frisk Software за борба с различни вируси и вирусоподобни програми. Същата компания обаче произвежда и версия на въпросната програма, предназначена да работи в DOS среда. Тази DOS версия на добре познатата F-Prot е безплатна и работи и в командния ред на всички версии Windows.

Много хора смятат, че след като компютърните технологии напредват толкова бързо, времето на DOS програмите е отдавна отминало, но това далеч не е така. F-Prot за DOS е особено подходяща при „кризисни” ситуации, когато Windows е сериозно повреден от вируси и е възможно единствено DOS сканиране. За целта е препоръчително да запишете програмата върху CD, от което ще я стартирате под DOS. Свалете програмата от тук. Единственото, което трябва да направите е да я разархивирате.


Тази програма може да се обновява само ръчно. Свалете последните дефиниции от www.f-prot.com/download . Разархивирайте двата свалени архива в същата директория, където е програмата, така че да заменят старите файлове. Сега вече можете да запишете обновената програма на компакт диск. Другото, което ще ви трябва е системна DOS дискета, от която ще стартираме DOS. Програмата, чрез която ще можете да си направите за секунди такава дискета може да свалите от www.bootdisk.com .

Стартирането на F-Prot (DOS) става от файла F-PROT.EXE. Трябва да видите основния екран на програмата:

uroci.com / уроци.ком

Имайте предвид, че без значение дали работите в чиста DOS среда или в Command Prompt на Windows, всички движения по екрана се извършват единствено с бутоните от клавиатурата! С клавишите стрелки извършвате движението между различните опции, а с Enter избирате маркираната опция.

Scan – това е първата секция, от където можете да извършите сканиране на цялата система или само на определени обекти. В дясно имате три опции, свързани конкрето със самото сканиране:

Search – от тук избирате кои обекти да бъдат сканирани от F-Prot. Имате избор между няколко обекта: локалните дискове, флопито, мрежови устройства и последната възможност - <User-specified>. Тази опция ви дава възможност да сканирате точно определено устройство или директория. При избор на User-specified ще излезе поле, в което въвеждате обекта, който ще сканирате:

uroci.com / уроци.ком


Action – от тук посочвате какво действие да предприеме F-Prot при засичане на вирусна инфекция. В повечето случаи най-удачния вариант би бил Automatic Desinfection (автоматична дезинфекция).

Files - посочвате видовете файлове, които ще бъдат проверявани от F-Prot. Препоръчителния вариант е „Dumb” scan of all files, при който програмата сканира всички файлове.

След като сте направили тези настройки стартирайте проверката за вируси от бутона START.

Options – тук има още допълнителни опции свързани с работата на самата програма. За да промените някоя от настройките използвайте Space.

uroci.com / уроци.ком


Scan inside archives – позволява/забранява сканирането на файлове вътре в архиви.

Scan compressed executables – позволява/забранява сканирането на файлове, компресирани с определени програми, които не са в списъка за автоматично сканиране.

Scan subdirectories – позволява/забранява сканирането на субдиректориите.

Scan a normal system – позволява/забранява сканирането за обикновени вируси и други подобни обекти, без да проверява за инфектирани boot сектори, image файлове и подобни обекти.

List only infected files – показва списък само на заразените файлове след сканиране. Противоположната опция на тази (List all scaned files) извежда всички проверени файлове без значение дали са инфектирани или не.

Do not beep when a virus is found - позволява/забранява известяването със звуков сигнал при засичане на инфектирани обекти.

Use heuristics - позволява/забранява използването на Heuristic метода за намиране на непознати вируси.

Information – това е изцяло информационна секция, където можете да намерите кратка информация за програмата, обновяването, за броя на вирусите и компанията Frisk Software.

Quit – изход

Aко сте направили някаква промяна по настройките на програмата, при излизането от нея ще излезе съобщение, в което ще трябва да потвърдите запазването на тези промени. Aко програмата е стартирана от носител, върху който не може да триете или записвате информация (например CD) тези промени няма да бъдат запазени!

uroci.com / уроци.ком

 F-Prot for DOS е версия на популярната F-Prot, предназначена за работа под DOS. Същата програма безпроблемно функционира и в командния ред на Windows. Тази програма работи изцяло офлайн. Обновяването става ръчно, а резидентна защита няма. F-Prot for DOS е много подходящ инструмент за премахване на вируси в случаите, когато операционната система е тежко пострадала от вируси и подобни вредни програми.


Автор: Светослав Миронов
Урока е предоставен от Computer's Help
Забранява се копирането на материала в други страници без разрешението на автора!

 Коментари (4)

predator_ на 30.09 2006 в 01:50ч.
Г-н Миронов F-Prot работи ли от Command Prompt? Имам предвид вместо използване на системна дискета да се рестартира и с F8 да се извере зареждане чрез Command Prompt и да се стартира програматал
the_almighty на 11.10 2006 в 16:56ч.
Една от най- добрите антивирусни! Аз съм с нея няколко години и досега вирус не ме е полазвал! (пу-пу)
pancho на 26.02 2007 в 18:04ч.
A NTFS дялове на Window XP , ще ги види ли?
alexndr на 04.06 2014 в 11:34ч.
Да, но не сканира всички файлове, а съм му задал да ги.
Search: c:\
Action: Automatic disinfection
Files: "Dumb" scan of all files
Switches: /ARCHIVE /PACKED /NOFLOPPY
No viruses found in memory.
Hard disk boot sectors were not scanned. -> не го сканира

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com