Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Как да освободим някой друг гигабайт от нашият компютър?

fix3d   трудност:    видян: 78670


Това е ръководство за освобождаване на допълнително пространство на твърдият диск като се премахнат ненужни файлове, програми или функции от Windows XP. Тази статия е създадена по-четен случай с моята компютърна система. Освободеното пространство в друг случай ще се различава от този описан при мен, но стъпките са еднакви, а резултата при "прясно" инсталиран Windows винаги e над или около гигабайт освободено място, големината на освободеното пространство зависи от хардуерните характеристики на компютъра както и от състоянието на операционната система.


Изтриване на ненужни файлове със средставата на Windows XP

Самият Windows XP ни предоставя няколко възможности за изтриване на ненужни файлове с цел освобождаване на място. Те са много лесни за употреба, все пак съм дал информация как да се използват ако не сте наясно.

- Disk Cleanup

За да използвате този инструмент отидете на " Start->All Programs->Accessories->System Tools->Disk Cleanup".
Това е средство, което може да помогне да се изчисти съдържанието на някои папки, в които Windows складира временно файлове, за определена дейност, след което те стават ненужни и се изтриват. Обикновено с този инстримент се изтриват няколко мегабайта информация и има най-съществена роля когато искате да изтриете временните интернет файлове. Останалите неща, които предлага да изтрие обикновено не са големи като размер.

Ако не знаете как да си служите с тази програмка следвайте стъпките по-долу:

Стартирайте приложението като отидете на " Start->All Programs->Accessories->System Tools->Disk Cleanup", пред вас ще се отвори следният прозорец:

óðîöè - uroci.com

Изберете си дял от твъдият диск, който искате да бъде проверен за ненужни файлове, след което натиснете "ОК". Програмата ще започне да проверява дали на този дял има ненужни файлове:

óðîöè - uroci.com

След като провери ще бъдат показани файловете под формата на списък, за да може да ги разгледате и видите каква е тяхната големина (общо взето при мен ненужните файлове са около 100МВ):

óðîöè - uroci.com

Селектирайте всички и натиснете бутона "ОК" и " Yes " на долният прозорец:

óðîöè - uroci.com

След като го направите "Disk Cleanup" ще изчисти ненужните файлове.

Равносметката от използването на тази програма е 100 МВ освободена пространство.


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (6)

cablio на 12.03 2007 в 08:47ч.
Disk CleanUp чисти кеша на браузера ти, което означава, че ще теглиш "редовните" файлове отново и до 1 седмица пак ще стигнеш 100МБ.
Да си спреш "System Restore" е супер-глупост.
Хибернацията заема тези 256МБ само когато хибернираш, а докато ти е хиберниран компютъра, свободно място не ти трябва.

Това, което ти липсва на темата е, да си форматираш диска.
Jade на 28.03 2007 в 10:01ч.
Първо: Да спреш "System Restore" не е супер глупаво, дори напротив ако знаеш как да използваш компютъра си едва ли ще ти е толкова необходим. Аз лично досега в 5-6 годишното ми използване на Уиндоус винаги съм го изключвал и не съм имал проблеми, а и по този начин пестя около 1 ГБ.
Второ: Хибернацията заема тези МВ и без да я използваш за това ако ти трябват изключи я!
Трето: Все пак целта е да изчистиш някаква излишна памет, в това число се включва и кеша на браузъра (не само).

За това не съм въобще съгласен с горният пост.
toki890216 на 13.06 2008 в 09:13ч.
Помогнете ми! В хаддиска (D) ми се губят 8 гигабайта. Как да си ги възтановя
jhoro на 07.08 2008 в 10:01ч.
Според мен първо трябва да провериш къде се губят тези гигабайти.
Най лесния начи / и най безопасен/ е с Ashampoo WinOptimizerq 4. Тази програма е безплатна и на български.
В меню File Tools -> DiskSpaseExplorer (Използвано пространство на хард диска) ти показва колко място ти заемат всички папки и файлове - включително скрити, системни и т.н.
При мен се губеха 15 - 16 гигибайта и при проверката се оказа, че са в SystemVolumeInformation. Това е системна папка в която Win- a си записва какво ли не и ако наблюдаването/мониторинга/ е изключено - както беше при мен - се получава задръстване.
Включването на мониторинга става по следния начин:
Кликваш върху иконката на MyComputer с десния бутон на мишката и избираш Properties. Отваря се прозореца System Proporties. Избираш System Restore и гледаш - ако има отметка на Turn off System Restore on all drivers/изключи системното възстановяване за всички устройства/ я махаш.
След това гледаш по-надолу списъка с дисковете/дяловете на хард диска - срещу всеки трябва да пише "Monitoring". Натискаш OK и Win - а си почиства боклуците. При мен поне това свърши добра работа - въпросните 15 гигабайта си дойдоха.
Иначе четох разни съвети за ръчно изтриване на SystemVolumeInformation, но честно казано не виждам смисъл.
Пробвай това - ако не се оправи, поне няма да стане по-лошо.
Успех.
Salinka на 19.04 2010 в 02:03ч.
След като проверите и опитате всичко предложено тук /така постъпих и аз.../, отворете си основния дял, намерете папка windows, намерете папка Temp, маркирайте всичко и... изтриййййййййй....... Така си върнах 33 гигабайта, като запазих доста от не до там използваните и от мен самата настройки!!! /с Vista съм, ако и това ще ви е в полза/ Надявам се да съм ви помогнала ... аз изпитвах ужас, че ми изчезват по 2 гига.
herros на 04.07 2010 в 12:48ч.
cablio ме утрепа от смях с последния израз - наситина ти липсва само да кажеш:
А сега в последната стъпка ще ви покажа как да освободите всичкото място на Твърдия ви диск. Отваряте My Computer давате десен бутон на нкой от двата диска и от там избирате Format...

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com