Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Инсталиране на Linux Red Hat

fix3d   трудност:    видян: 14232


Вижте целият процес на инсталиране на Linux RedHat. От тази статия ще може да научите как да инсталирате тази ОС, която с всеки изминал ден набира все повече и повече привърженици.

В днешно време все повече и повече стават привържениците на тази операционна система (ОС) и за това логично реших да направя статия, в която да обясня как може да се инсталира Linux RedHat (ще използвам версия 7.2) на твърдият диск. Това е една от най-разпространените дистрибуции на Линукс и за това ще използвам именно нея за да ви покажа процеса на инсталиране. Другите дистрибуции на Линукс може да инсталирате много лесно след като усвоите материала от тази статия.

Подготовка за инсталиране
Първото нещо, което трябва да направите е да настроите вашият BIOS да може да зарежда от диск при стартиране. За да направите това отидете в настройките му и проверете за меню от сорта на Boot Priority, Boot Order при мен лично то е First Boot Device и от това меню трябва да направите вашият CD-ROM да бъде първи във списъка (да има най-висок приоритет).Ако ви е страх да се ровите из BIOS то тогава ще ви препоръчам и втори вариант, а именно направа на boot дискета.
Ето как се прави тя:

Ще използваме програмата rawrite , която се намира в първият инсталационен CD-ROM на Linux RedHat (инсталационните дискове са два) в директория с име dosutils. Там има доста DOS програми, една от които е rawrite.

Отидете в DOS и влезте във вашият CD-ROM като напишете буквата, с която той е асоцииран ( D:, E: и т.н.) при мен буквата е F ,така че в DOS пиша:
F:

Ще ви се появи надписа F: ва началото на новият ред. Напишете:
cd dosutils

и ще преминем в F:dosutils.Когато вече се намираме вътре пишем:
rawrite

Програмата ще се изпълни и ще поиска път до някой сорс файл ( Enter disk image source file name: ).Напишете пълният път до директорията images намираща се на диска. Пътят е F:imagesboot.img, вместо F напишете буквата, с която е асоцииран вашият CD-ROM.

След това напишете името на флопидисковото устройство (Enter target diskette drive:).Буквата на вашето флопидисково устройство трябва да е а: (може да е и b, но ако разполагате с повече от едно флопидисково устройство).

След като натиснете ENTER ще бъдете помолени да сложите в дискетното устройство празна дискета, направете го и натиснете отново ENTER. Програмата ще започне да записва необходимите данни на дискетата.

Когато нагласите BIOS или си направите boot дискета можете да започвате процеса на инсталиране. Остава само да ви предупредя, че сега е момента, в който трябва да си определите мястото, на което ще инсталирате Линукс. Можете да го инсталирате на друг дял като запазите сегашната си ОС, с която работите или пък искате да изтриете сегашната си ОС и вместо нея да инсталирате Линукс. Каквото и решение да вземете няма да има нужда сега да подготвяте диска, ще го подготвим по време на инсталацията.

Когато сте готови да започнете сложете първият диск в CD-ROM устройството ако сте нагласили правилно вашият BIOS , ако притежавате boot дискета сложете я нея заедно с гореспоменатият диск. Ако не използвате boot дискета след рестартиране автоматично ще ви се зареди менюто, от което ще можете да избирате как да продължите инсталацията. Ако използвате дискета ще трябва да изчакате малко докато тя успее да зареди информацията, която е необходима за зареждането на инсталацията. Това, което трябва да се знае е че който и от двата начина да се използва за стартиране на инсталационният процес ефекта ще е един и същ, разликата се крие в това,че зареждането чрез дискета е доста по-бавно.

Стартиране на инсталационният процес
Когато диска зареди първото нещо, което ще се покаже е инсталационно меню, което дава право на няколко възможности за избор. За да продължите напред с инсталацията натиснете бутона ENTER.

Ще преминете към следващият екран, който ви дава право да си изберете езика за инсталацията.

óðîöè - uroci.com

Направете своят избор и натиснете Next за да продължите.
Следващият екран ви помага да си настроите правилно клавиатурата, която притежавате.

óðîöè - uroci.com

Линукс автоматично настройва подходящ формат за клавиатурата, но ако не сте доволни можете да изберете точният й модел, който притежавате. Направете това ако клавиатурата ви е специална и съдържа допълнителни функции не се задоволявате само с общи функции. Все пак когато изберете вида на вашата клавиатура тествайте дали работи правилно като напишете нещо в полето "Test your selection here ".Натиснете Next за да продължите.

Минавайки напред ще стигнете до екрана за избор на мишка. Изберете вашият модел мишка. Отново както и при избора на клавиатура Линукс ще ви покаже предварително селектирани опции, които могат да се използват за всички мишки, но ако имате мишка с повече екстри намерете нейният модел за да можете да ги използвате. Ако имате само два бутона на нея не забравяйте да натиснете отметката "Emulate 3 Buttons", за избор на мишка.

óðîöè - uroci.com

Отново натиснете Next.
След това ще трябва да си изберете типа инсталация.

óðîöè - uroci.com


Страници: 1 2 3 4 »

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com