Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Ръководство за инсталиране на Linux Mandrake 10.1

fix3d   трудност:    видян: 13783


Вижте как да инсталирате операционната система Linux Mandrake 10.1

Преди да започнете с инсталацията оставете празен поне един ваш дял, на който да нямате никакви данни. Целият този дял ще бъде изтрит по време на инсталацията.
Пространството, което е необходимо на Линукс за да бъде инсталиран е 3ГБ, имайте го на предвид, когато оставяте пространство
за Линукс. Когато приключите с оставянето на празно пространство и п реди да започнете с инсталационният процес ще ви е необходимо да проверите дали вашият BIOS може да стартира от диск.
Ако не може или ви е страх да ровите из BIOS има и втори вариант, а той е създаването на специална зареждаща дискета за Линукс. Ето и как можете да си направите такава дискета:
Ще използваме програмата rawrite, която се намира в първият инсталационен CD-ROM на Linux (инсталационните дискове са три) в директория с име dosutils .Там има доста DOS програми, една от които е rawrite.

Отидете в DOS и влезте във вашият CD-ROM като напишете буквата, с която той е асоцииран ( D:, E: и т.н.) при мен буквата е F,така че в DOS пиша:
F:

Ще ви се появи надписа F: -ва началото на новият ред. Напишете:
cd dosutils

и ще преминем в F:dosutils. Когато вече се намираме вътре пишем:
rawrite

Програмата ще се изпълни и ще поиска път до някой сорс файл ( Enter disk image source file name: ).Напишете пълният път до директорията images намираща се на диска . Път ят е F:imagesboot.img, вместо F напишете буквата, с която е асоцииран вашият CD-ROM .

След това напишете името на флопидисковото устройство ( Enter target diskette drive: ).Буквата на вашето флопидисково устройство трябва да е а: (може да е и b,но ако разполагате с повече от едно флопидисково устройство).

След като натиснете ENTER ще бъдете помолени да сложите в дискетното устройство празна дискета, направете го и натиснете отново ENTER . Програмата ще започне да записва необходимите данни на дискетата.

Когато имате празно пространство и сте нагласили BIOS да зарежда от диск или сте си направили специална зареждаща дискета можем да започваме.
Сложете диск 1 на Linux Mandrake 10 и рестартирайте компютъра. Ако сте нагласили правилно BIOS настройките или използвате стартираща инсталационна дискета диска ще зареди и ще се покаже екран, подканящ ви към действие.

óðîöè - uroci.com

Той ни съобщава, че ако искате да инсталирате LINUX трябва да натиснете ENTER за да започне инсталационният процес. Направете го. След това системата ви ще се подготви за инсталационният процес.

óðîöè - uroci.com
 
 
 
Когато всичко е готово инсталацията ще започне като първото нещо, което ще трябва да направите е да изберете езикът, с който да продължите напред. Разбира се има и български език, изберете го и натиснете Next.

óðîöè - uroci.com
 
 
 
Продължавайки напред ще стигнем до момента, в който ще трябва да прочетем и се съгласим с лицензионното споразумение на този софтуер

óðîöè - uroci.com

 
 
Лицензионното споразумение е вид договор между производител и потребител, който е включен в инсталационната програма на софтуерното приложение и за да може да се използва даденият софтуер потребителя ще трябва да се съгласи с него.

За това за да продължим напред потвърдете съгласието си с договора като натиснете радио бутона "Приеми" и след това натиснете "Следващ" за да преминем към следващият екран.

óðîöè - uroci.com
 
 
На следващият екран ще трябва да изберете подреждане на клавиатурата. Аз лично избирам "US" подреждане. Натиснете "Следващ" за да продължим напред.

óðîöè - uroci.com
 
óðîöè - uroci.com
 
 
Ще ви се предложи да изберете клавишна комбинация за преминаване от една клавиатурна подредба в друга, изберете някоя и дайте "Приложи" (за да видите екраните натиснете веднъж върху някоя от двете картинки по-горе). Ще преминем към следващият екран, който ни съобщава, че избраната от вас команда за преминаван е от едно подреждане към друго ще става след завършването на инсталационният процес, а до тогава за да преминете от едно подреждане към друго трябва да натиснете десният Control бутон на клавиатурата.

ОК когато сте готови.

óðîöè - uroci.com

 
 
На този етап ще трябва да си изберете ниво на сигурност на системата. Нивата са няколко - стандартно, високо, по-високо и параноично. Изберете вашето ниво според това за какво е предназначен компютъра, ако е за интернет клиент изберете стандартно или високо, но ако ще го ползвате като сървър изберете по-високо или параноично. Долното поле за Security Administrator (администратор по сигурността) може да оставите празно или да въведете e-mail адрес на администратор или пък логин име за администратор по сигурността. "Следващ".


Страници: 1 2 3 4 »

Коментари (1)

Emilcho на 19.03 2008 в 20:44ч.
Привет,
Значи наскоро се сблъсках с два проблема:
1. Не можах да си нацепя диска с Partition Magic. Имам достатъчно място, а не се получава.
2. Как се прави инсталационен диск за Mandrake като имам и 3-те CD-та.

Надявам се да ми помогнете :(

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com