Помогни ни да направим Uroci.net по - богат! Добави урок

Процес на начално зареждане на Windows 98

fix3d   трудност:    видян: 15659


С какво може да ви бъде полезна тази статия

Тази статия има за цел да ви покаже как се зарежда Windows 98 ( Windows Me и Windows 95 се зареждат подобно на Win98, така че от тази статия може да се види и техният начин на зареждане).Това е полезно, защото когато знаете как се стартира тази ОС (операционна система) ще можете да разберете от къде идва даден проблем по време на стартиране на Windows, защото такива проблеми възникват доста често. Освен това е доста интересно да се види как тази ОС се активира и се подготвя за работа, а и чрез тази статия ще разберете кои файлове от всичките, които имате на компютъра са жизнено важни за Windows 98 и не бива никога да триете.

Също така ще покажа кои части от процеса на стартиране са експлоатирани от зловреден софтуер (вируси, троянски коне или червеи).Винаги е по-лесно когато знаете как действа врага, а знаейки защо дад e н зловреден софтуер атакува даден момент от процеса на зареждане ще знаете и как да се погрижите за отстраняването на проблема по по-ефективен начин.

Като за финал нека кажа, че няма да обяснявам абсолютно всички стъпки от зареждащият процес, защото не всички са важни. Ще спомена само тези неща, които имат голямо значение за стартирането на компютъра.

I част - Проверка на хардуера и зареждане на BIOS
Това е фазата от зареждащият процес, при която се проверява и стартира хардуера в компютъра. След като се установи, че захранващият блок работи добре BIOS започва работа като главната му цел е да настрои хардуера да започне работа. Той извършва множество малки, но сложни операции, които не смятам, че е нужно да се споменават в тази статия, но все пак от това, което съм споменал за BIOS става ясно, че той изиграва важна роля в стартирането и въобще в работата на вашият компютър.

Фаза за проверка на захранването
Това е първото, което се извършва от компютъра при стартиране. Главното през тази фаза е да се провери дали захранването на компютъра работи правилно, преди да се захрани с електричество цялата система. Ако се получи добър сигнал т.е захранването работи нормално, то тогава се захранва процесора и той започва работа. Ако има някакъв проблем със захранващият блок на вашият компютър или развалени кабели в кутията на PC-то няма да се позволи на процесора да започне работа. За да разберете дали фазата на проверка на захранването е минала успешно вижте лампичките на клавиатурата - когато те светнат значи захранването работи идеално и компютъра е готов да започне работа.

Зареждане на BIOS
a) BIOS POST
Това е частта, в която се проверява дали всички важни хардуерни компоненти в кутията на компютъра работят добре и са готови да започнат работа. Проверката им се извършва посредством процедурата POST. Тя съществува още от ерата на процесорите 286.Първо нека кажем, че BIOS (Basic Input/Output System) представлява набор от програми независими от операционната система. Тези програми имат функции, които могат да се използват от ОС, ако тя реши (часовника на компютъра се съхранява в BIOS, защото там той продължава да работи и при изключено положение на компютъра). BIOS се съхранява в ROM паметта, която не се изтрива при изключване на компютъра като така тя остава постоянна.

Първото нещо, което прави BIOS е да провери дали има допълнителна ROM памет и ако намери такава я зарежда. Обикновено първата такава открита памет е тази на видео картата именно за това първото нещо, което обикновено се появява на монитора е информация идваща от видео картата. След като провери за допълнителни памети се проверяват различните устройства прикачени към компютъра като например IDE устройства, клавиатури и др. Някои от настройките могат да се променят например кое устройство да boot- ва първо.

б ) BIOS PnP
Под Plug and Play се разбират всички "интелигентни" устройства като различни видове PCI, PCMCIA и др. Всяко едно такова устройство се нуждае PnP мениджър да му посочи необходимите му ресурси за неговата работа. Именно за това специален дял от паметта се заделя за да се съхранява информация за тези устройства и тази памет не се изтрива при изключване (нейното име е NVRAM - енергонезависима памет).Информацията, която се съхранява обикновено се определя като PnP Configuration Data илиш ESCD .Един PnP мениджър може да бъде включен в операционната система (първият такъв мениджър беше включен в Windows 95 ) или пък да се намира в BIOS .Различните мениджъри складират информацията в NVRAM паметта по различен начин за това се препоръчва употребата на един мениджър. В BIOS се съдържа настройка, чрез която можете да определите кой от вашите мениджъри (ако имате повече от един) да бъде активен (обикновено за мениджър се определя този включен в ОС).Но това означава, че ако нямате друг PnP мениджър тези устройства няма да са активни в друга ОС (като например чист DOS режим).
В случай че използвате PnP BIOS ще видите надпис на екрана от сорта на "Updating ESCD..." и ако той мине успешно ще последва "Success!" ако не се появи вторият надпис не могат да се заредят правилно всички PnP устройства.

в) BIOS boot device
Когато завърши процесът POST, с него и PnP мениджмънта идва ред на boot устройствата. Вие можете ръчно да определите кое устройство да boot-ва първо като обикновено можете да изберете между флопи дисково, CD-ROM, LS120 или пък някакво архивиращо устройство. Най-добрата схема на тези устройства е флопи дисковите и CD-ROM устройствата да са след хард диска, защото например една заразена (и забравена във флопито) дискета стартираща първа би могла да повреди фатално данните на един компютър. Все пак понякога се налага да се стартира първо флопи дисковото или пък CD-ROM устройството както е например при процеса на инсталация или преинсталация на ОС.

Това което се прави за да се стартира едно едно устройство е да се претърси неговият първи сектор за следният код - 55АА ( hex вариант).Ако бъде намерен този код секторът се зарежда в паметта.
С това завършва BIOS частта от процеса на стартиране.
I І част - Зареждане на boot записите

От този момент на татък системата се подготвя да предаде контрола на стартиращият процес на първите файлове на вашата ОС. За да се направи това се проверява на колко дяла е разделен твърд диск и точно в кой дял се намира ваша ОС. Цялата информация за това се крие в MBR, след като тя се прочете и изпълни контрола се предава на първите файлове от вашата ОС.

Master Boot Record
Първият сектор на един твърд диск се нарича Master Boot Record и неговата цел е да показва колко са дяловете на твърдият диск и да определи кои от тези дялове е активен и след това му прехвърля изпълнението на него. Тази част от твърдият диск е невидима от ОС на системата, но пък всяка ОС разполага в дяла определен код, който да помогне при стартирането на компютъра. По първите 7 бита на този сектор можем да познаем вида на ОС заради специфичният код разположен в тези битове. Начинът, по който се определя дали един дял е активен (на един твърд диск има само един активен дял) е чрез кода 55АА който показва, че той е валиден boot дял и се прехвърля изпълнението на процеса към него.

Може да си направим извода, че ако в този сектор не бъде написан правилен код, който да прехвърли изпълнението напред към активният дял компютърът няма да стартира и стартиращият процес ще спре (именно за това този дял е основна мишена на много вируси).

Partition Boot Record
На този етап ние за първи път се намираме в операционната система. В зависимост от файловата система различен брой сектори отговарят за boot частта на дяла - при FAT има само един сектор, а при FAT32 има три сектора от твърдият диск.Главното задължение на кода намиращ се в този активен дял е да стартира файла IO.SYS и да прехвърли изпълнението на процеса на него.
I ІІ част - Зареждане на първите файлове

Това е периода от зареждането, през който се стартират първите файлове от Windows 98. Всеки един от тях има различна дейност, но общата им задача е да изведат системата към multitasking* режим. Тези файлове работят в DOS среда и след това благодарение на тях системата се прехвърля към режима на Windows . Целта им е да заредят по-важните драйвъри необходими на Win98 да работи правилно. Също така до тази точка от стартиращият процес всички ОС се зареждат по един и същ начин, например Windows и Linux. Ако трябва да бъдем по-точни до този момент (преди стартирането на тези файлове) никаква ОС не е включена, защото първо системата трябва да се подготви за това. Тя преглежда дали всички устройства работят правилно, след това се установява от MBR кой дял е активен и накрая се зарежда ОС, която се намира на този дял. В нашият случай в MBR е намерен кода на Windows 98 и процеса на стартиране ни прехвърля в дяла, в който е инсталирана тази ОС. Компютъра вече знае коя ОС да стартира и започва да го прави, като се зарежда файла IO.SYS, чиято главна цел е да започне подготовката по стартиране на Windows 98 като зареди някои необходими файлове съдържащи информация за различни системни настройки на Win98. Сега нека видим реда, по който се стартират отделните файлове, а също така и каква задача има всеки един от тях.


Страници: 1 2 »

Коментари (3)

azsumnasko на 26.10 2006 в 14:01ч.
Статията е качествена и изчерпателна.
Може да направите и такова нещо за Win XP.

ПП: Преподавател в СУ съм и ми хареса как е обяснено!!!
valvak на 22.01 2007 в 17:57ч.
aaaa две страници не ми се чете
punks7er на 18.12 2009 в 12:16ч.
valvak на 22.01 2007 в 17:57ч.
aaaa две страници не ми се чете

ааа ама ти се пише 1 ред

Регистрирайте се, за да добавите коментар


Калдейта ЕООД - © 2003-2010. Всички права запазени.
Препоръчваме: Национален Бизнес | Bomba.bg | IT Новини | Диплома.бг | TRAVEL туризъм | Реферати | AmAm.bg | Иде.ли | Курсови работи | Фото Форум | Spodeli.net | Фото-Култ | Atol.bg | Elmaz.com | MobileBulgaria.com | Казанлък.Com